A Skoda trolibuszok története

2014. novemberében készítette el a pilzeni Skoda gyár tizennégyezredik trolibuszát. A troligyártás a múltszázad harmincas éveiben kezdődött el. Az első megrendelések Prágából és Pilzenből érkeztek 1936 és 1938 között. Azóta a Skoda trolibuszai eljutottak Európa számos városába, Ázsiába és a tengeren túlra is. A jubileumi tizennégyezredik jármű a lettországi Rigába indul, hogy segítse a helyiek közlekedését. Az első  trolibusz a Skoda 1 TR volt. Skoda 553-as tehergépjármű alvázra épült fa karosszériáját a Mladá Boleslav-i Skoda gyárban készítették. A fa szerkezet lemezborítást is kapott. Hossza 10,33 méter volt, míg súlya több mint 10 tonna. Az utasoknak 29 ülő és 44 állóhelyet biztosított. Maximális sebessége 46 km/óra volt. Ebből a típusból összesen egy darab készül, amely egészen 1955-ig megbízhatóan szolgálta az utasokat. 1961-ben sajnos bezúzták. Pályaszáma 301-es volt.

A gyár következő járműtípusa a Skoda 2 TR volt. Az előző modell továbbfejlesztett változata volt. Külsejében nagyon hasonlónak tűnt, de padlómagassága 20 centiméterrel alacsonyabb volt. Eredetileg a trolibusz bal oldalán két harmonikaajtó helyezkedett el, de ezt 1939-ben áthelyezték a jármű jobb oldalára. Összesen  5 darab készült ebből a változatból. Ezek pályaszáma 315-319 volt és 1960-ig voltak forgalomban Pilzenben. A 2 TR utódja a Skoda 3 TR lett, amelyből ma is  látható egy fennmaradt példány. Elődjétől főként rugózása tér el. Ez a modell már teljesen fém karosszériával épült 2 vagy 3 harmonika ajtóval a jobb oldalán. Erőforrása 2 db 45KW-os Skoda motor volt. 1941 és 1948 között összesen  34 darab készült. A forgalomból az utolsó kocsit 1970-ben vonták ki.  Csodálatos módon sikerült megmenteni és teljesen felújítani egy eredeti Skoda 3 TR kocsit. A hiányzó ajtókra egy kertvárosi részen bukkantak rá. A felújítást az Európai Unió támogatta. 

Skoda 3Tr

Már az 1940-es évek elejétől foglalkoztatta a Skoda szakembereit egy új egymotoros, kéttengelyes trolibusz elkészítésének gondolata.  1949-re teljesült az álom és Brünn város megrendelésére átadtak a 15 darab, forradalmian új Skoda 6 TR trolibuszt. A jármű most először készült önhordó karosszériával. Ennél a típusnál jelentek meg először a menetirányra merőlegesen elhelyezett üléssorok. A jármű maximális sebessége 47 km/ óra volt. A szállítható utasok száma 79 fő. Ennél a típusnál a Skoda már saját fejlesztésű áramszedőket épített be. Ezeket az elemeket korábban a prágai CKD szállította.  Az utolsó járművet 1971-ben vonták ki a forgalomból. Felújítva nosztalgiajáratként találkozhatunk vele Brünn városában.

Skoda Tr 7

Igazán nagy lendületet az 1950-es években vett a Skoda, amikor piacra dobta Skoda 7 TR típusát. Ebből, 5 év leforgása alatt 173 darab készült el és most első ízben külföldre, Lengyelországba is szállított a Skoda. A jármű lényeges paraméterei nem változtak, inkább csak kényelmesebb városiasabb lett. A három harmonikaajtó elektro-pneumatikus üzemű volt. Szerencsére ebből a típusból is maradt fent üzemképes jármű amely a brünni közlekedési vállalat állományát gazdagítja. Ez a modell Csehország minden városában segítette  az utazást, köszönhetően megbízhatóságának. Összesen 82 utast tudott egyidejűleg szállítani. 

Ha valami egyszer lendületet vesz akkor nehéz megállni. A gyár következő típusa a SKODA 8 TR  öt év alatt  742 darabos szériában készült és Kelet-Európa több országába is eljutott. A jármű prototípusa 1956-ban készült és egészen 1978-ig utasokat szállított. Sajnos 2000-ben bezúzták. Több működőképes darab szállít nosztalgiajáratként ma is utasokat például az észak-csehországi Ostraván. Maximális utazósebessége 50 Km/óra és egyszerre 78 utast tudott szállítani. Pótkocsis változatban is találkozhatunk vele. A Kairóba készült változat emelt szintű hőszigeteléssel készült. 

A Skoda 9 Tr már rendelkezett szinte mindennel ami a 20. század vége felé elvárható volt.  Az első jármű már 1962-ben hidropneumatikus felfüggesztéssel biztosította az állandó beszállómagasságot és a kényelmet. A 70-es évektől kezdve  már minden jármű rendelkezett a kormányzást segítő szervóval. Párnázott ülések és nagyméretű ablakok tették kényelmessé az utazást. A járműből 1958-tól kezdődően, összesen 7372 darab került legyártásra. Ezzel a szovjet ZIU-9 után a második legnagyobb darabszámban gyártott trolibusztípus a világon. 

A 70-es években eljött az olcsó olaj ideje amikor a troliüzem túl drágának bizonyult és világszerte felhagytak a trolivonalak fejlesztésével. Ebben az időszakban jelent meg a Skoda  11 TR, amely szakított a saját jármű koncepcióval és inkább a ma is ismert formában egy meglévő autóbusz hajtásrendszerét alakítja át elektromos hajtásúvá. Az első ilyen próbálkozás a Karosa gyár SM11 modelljével nem hozta a várt sikert. Prága mellett több cseh város is végleg szakított a troliüzemmel,így mindösszesen 8 darab jármű talált gazdára. Nem feledjük, hogy az első ilyen trolibusz 1965-ben készült el. Abban az időben formabontó és szerintem nagyon szép trolibusz volt. Egyidejűleg 100 utast tudott szállítani és maximális sebessége 65 km/óra volt. Az utolsó járművet 1980-ban vonták ki a forgalomból. 

Kissé kilóg a sorból a Skoda-Karosa 11 trolibusz. Az 1960-as években összeált az akkori Csehszlovákia legnagyobb autóbusz gyártójával és létrejött 2 darab prototípus majd 1967-ben 6 darab. Mivel még az olajválság előtt járunk, így nem volt esélye elterjedni a szerintem nagyon tetszetős járműnek. Ne feledjétek az 1960-as években járunk.

A Skoda15Tr  volt az első csehszlovák gyártmányú csuklós trolibusz (a szintén csuklósnak tervezett 10Tr sosem készült el, a Škoda-Sanos S200Tr pedig csehszlovák-jugoszláv együttműködés eredménye volt). A trolibusz négyajtós, háromtengelyes jármű, ahol a középső és hátsó tengely van hajtással ellátva. A menet és fékvezérlés elektronikus kivitelű. Gyartását 1988-ban kezdték el. Szeged is vásárolt belőle.

2003-ban  állt forgalomba a Skoda első alacsonypadlós csuklós járműve a SKODA 22 TR, amelyből egy Szegedre is került. Ebből a tipusból összesen 8 darab talált gazdára. Sikeresebb volt ennek a típusnak a szóló változata, amelyből 132 darabot sikerült értékesíteni, főként Csehországban. A trolibusz maximális sebessége már elérte a 70km/órát. Egyszerre összesen 116 utast képes szállítani.Készült dízelgenerátoros változat is a vezeték nélküli szakaszok könnyebb áthidalására. 

Skoda 22TR – Szegeden

2003-ban a Skoda Electric az Irisbus-szal összefogva piacra dobta a  SKODA 24 TR és 25 TR Típusokat. Ezek már teljes hosszukban alacsonypadlós trolibuszok voltak, szóló (24TR) és csuklós (25TR) változatban. Megjelent a fedélzeti utastájékoztatás és ez az első jármű amely a megállóban a járda felé dőlve segíti az akadálymentes felszállást. Vannak dízelgenerátoros és akkumulátoros változatai is a vezeték nélküli vonalszakaszok áthidalására. A csuklós trolibusz egyszerre 150 utast tud szállítani a klimatizált utastérben. A két járműtípusból összesen  330 darabot adtak el. 

Skoda 24 TR

A Solaris-szal történt együttműködés terméke lett a  Skoda 26 TR szóló, a Skoda 27 TR csuklós és a Skoda 28 TR háromtengelyes szóló trolibusz. Teljes hosszában alacsonypadlós, klimatizált és utastájékoztató rendszerrel felszerelt. Akkumulátoros és dízelgenerátoros segédhajtással is rendelhető. 

Skoda 31 Tr

Végül eljutottunk az utóbbi idők legnépszerűbb Skoda együttműködéssel készülő típusaihoz a cseh SOR vállalat autóbuszaira épülő Skoda 30 TR négy ajtós szóló és a Skoda 31 Tr  öt ajtós csuklós autóbuszokhoz. Ezek a járművek teljesen akadálymentesek, széles ajtók biztosítják a gyors utascserét, klimatizáltak, modern utastájékoztató-rendszerrel és segédgenerátorral is felszereltek. A csuklós változat hossza 18 méter és egyidejűleg 164 utast tud szállítani. Erőforrása 250 kW teljesítményű.  Fékezéskor képes az energia hálózatba történő visszatáplálására.

Egy kis érdekesség. Mint a kezdőképen is látható Kijevben több éven át közlekedtek csatolt  cseh trolibuszok. Eről itt olvashattok bővebben : Csatolt trolik

Forrás: Skoda, Wikipedia

2 hozzászólás a következőhöz: “A Skoda trolibuszok története

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük