Zűrzavar a köbön !

tablaElőször a Városjáró blog számolt be arról, hogy a  BKK előzetes bejelentés nélkül és szerintem meggondolatlan vagy inkább átgondolatlan módon vezetett be változást.  Igen, még mindig az elsőajtózásról van szó. A matricázás, táblázás után pár napja eltávolították a járművek  szélvédői mögül  az elsőajtós felszállásra figyelmeztető táblákat. A kilátást gátló tárgyak elhelyezését a KRESZ eddig is tiltotta, de most nagy valószínűséggel erre felhívták a járművek üzemeltetőinek figyelmét is. A táblák, eltávolítása nem volt egységes az összes autóbuszgarázsban, de a BKK közlése szerint minden autóbusz, szélvédő mögötti táblája és ajtómatricája hamarosan el fog tűnni.  Mivel a matricák eddig -véleményem szerint- inkább csak megtévesztették az utazni vágyókat mint tájékoztatták, ezért azok eltávolítása előrelépés, de honnan  kéne tudni a “mezei” utasnak, hogy melyik járműre hol is kéne felszállnia.. Ezen a szolgáltató feltételezem nem gondolkodott még el és feltételezem nagy legyintés mellett csak annyit mondana, hogy ott a menetrend és nézd meg! Tény, hogy jogi szempontból a matrica és sárga tábla nélküli autóbusz  a megállóban kifüggesztett menetrendi tájékoztatóval teljesít minden vonatkozó szabályt, de nagyon távol áll a szolgáltatói szemlélettől  !

[soliloquy id=”2164″]

A városban a közösségi közlekedés járműveit igénybe vevő utasok nagyon ritka esetben utaznak kizárólag csak egy  viszonylaton. Általában  átszállásra kényszerülnek.Én személy szerint leggyakrabban az egy megállóban történő átszállással a 80/95, 178/80 vagy 80/130 viszonylatok esetében szembesülök. Budapest kedvelt bevásárlóközpontja az Arena pláza, amely megközelítésére pillanatnyilag csak a 80-as troli használható. Az utas a város bármely szegletéből is érkezik , rákényszerül az átszállásra. A felsoroltak közül a 178/80 közvetlen átszállási lehetőségét-szerintem -átgondolatlanul megszüntette a BKK, de a külső végállomások felől érkezők esetében a Puskás Ferenc stadion M megállóhelyen minden esetben át kell szállni a 80-as trolira. Ez a gyakorlatban úgy valósul meg, hogy az utas az egyik járműről leugrik és  a másik hátsó ajtaján felugrik, vagy fordítva. A nem napi rendszerességgel erre utazók honnan tudnák, hogy az előttük álló busz nem össz- hanem elsőajtós? troliA menetrendi tájékoztató elég távol van a megállóban másodikként beálló autóbusztól. Arról nem is beszélve, hogy az elsőajtózás bevezetésével ebben a megállóban az utasok mindig lemaradnak majd a másik járműről, mivel a  két méteren belüli átszállás lehetősége megszűnik teljesen, hiszen a hátsó autóbusz hátsó ajtajain lehet csak leszállni, míg az első járműnek, kizárólag csak az első ajtajánál lehet felszállni. Ez jelentős gyaloglást és időt jelent. Az időveszteség miatt a járművek vezetői nem fogják megvárni az átszállni szándékozó utasokat.  Természetesen ezt a problémát is könnyű volna orvosolni jobb vonalvezetéssel, hiszen, ha a 95-ös végállomása visszakerülne a a Keleti Pályaudvarhoz, akkor megszűnne az átszállás kényszere. Szintén megoldás lehetne a 178+95 egyesítése amivel szintén gyorsítható lenne az Arena plazaba  igyekvők  utazása. Természetesen a városban több olyan pont van, ahol ez a probléma fennáll és megoldásra vár!

Megoldás lehet:

  • Az elsőajtós járművek ajtajain elhelyezett, igény szerint áthelyezhető  matrica a hátsó ajtóknál.
  • A kiemelt átszállási pontokban kötelezővé tenni az átszálló utasok megvárását.
  • Egyes viszonylatok összekötésével az átszállási kényszer megszüntetése

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .