Prága- Nyomtatott megálló

Az Eu szankciói miatt egyre kevesebb az acél, ezért Prága úgy döntött, hogy új, minimális acélfelhasználást igénylő technológiával próbálkozik. Ennek eredménye lett az első prágai 3D betonnyomtatással készült megálló. A megállóó a So Concrete cég terméke, melyhez ultra-szuperkeménységű betont használtak. Az új megállóhelyi nyomtatott váró a Výstaviště megállóban található.  A megálló 36 óra alatt készült el, minimális mennyiségű acél felhasználásával.

A 3D nyomtatott , beton megálló nagy előnye a minimális karbantartási költség.  Maga az ülőfelület is  beton.  A hangulatot az érdekesen elhelyezett megvilágítás emeli. Helyet kapott egy digitális menetrend és egy reklámfelület. Ez az új  3D nyomtatott megálló mindent tartalmaz amire szükség van 2022-ben.  A betonnyomtatás előnye, hogy a megálló egyszerűen bontható és anyaga újrahasznosítható.

Sokatok számára meglepő lehet a fekete szín használata, de az új, nemrégiben elfogadott arculat a fekete színre épít. Ilyenek lesznek a metró tájékoztató táblái és pár  új  megállóhelyi esőbeálló is már ezt az arculatot követi. A fekete megállók jól harmonizálnak a járművek egységes fekete-szürke színével.

Budapesten ti hol látnátok szívesen ilyen technológiával létrehozott megállókat?

Forrás:     Dopravní podnik hlavního města Prahy,  So Concrete

5 hozzászólás a következőhöz: “Prága- Nyomtatott megálló

    1. Konkrét helyszínre van javaslatot?

      A betonmegálló drágább változatát idehaza Vitézy Dávid honosította meg az 1/3-as villamos vonalán, tehát újdonság már nem lenne, csak minőségi váltás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük