Az új parkolózónák

Furcsa módon, az új parkolózóna kiosztás és az új díjak miatt nem szakmai, hanem politikai alapú vélemények hangzanak el.
Fontos leszögezni, hogy a fizető parkolás nem gazdasági, hanem forgalomszabályozási kérdés. Az alapgondolata  az, hogy a díjfizetés miatt az adott számú parkolóhelyet több autó tudja időszakosan használni. Ez mindenki számára hasznos, hiszen  meg tud állni autóval az unoka a nyagymamáért és a szakemberek is közelebb találnak palkolót, ha mondjuk egy szobafestőre van szükségünk létrával. Miért épp szobafestő ? Több szakember sajnos ma már nem vállal el belvárosi munkát a magas rágyaloglási távolság és a magas parkolási díj miatt. Erre is kell megoldást találni.
Magán a megemelt díjon kívül én, úgy látom , hogy az új egységesen kialakított zónáknak van pozitív hozadéka az autósok részére. Egyszerűbb lehet a díjfizetés.  Nem találtam forrást arra, hogy az új rendszer kiküszöbölte-e azt a jól ismert helyzetet, amikor az autós az út jobb oldalán leparkol, és a hozzá legközelebb eső automatából vált parkolójegyet, de mivel az az úttest túloldalán van, ami már másik kerület, a díjfizetés ellenére „mikuláscsomagot” kap.  Természetesen ezt a mobilalkalmazások használatával (pl Simple) eddig is meg lehetett előzni, de sokan szeretik még mindig az aprót dobálni az automatákba, elkerülve a kényelmi díjat.

Most nézzük meg, hogy mi az amit a díjemelés nem old meg.  A parkolás, sajnos politikai kérdés. Az önkormányzatok a helyben lakók érdekeit hivatottak képviselni, de szavazókra van szükségük, ami miatt nem tudnak objektíven dönteni. Minden polgármester és képviselő a következő választásokon is sikeres akar lenni.  Ez az oka annak, hogy míg az adott területbe, bevásárolni, ügyintézni vagy munkát végezni behajtó 600 forintot kényszerül fizetin óránként, addig a kerületi szavazó szinte ingyen, éves parkolási engedéllyel parkol akár több autóval is.

Ez a jelenség addig nem fog megváltozni, amíg a döntéshozó jövője függ a választóitól. Magyarul, még belépő jelleggel sem meri egyetlen belvárosi önkormányzat sem korlátozni saját választói gépjárművásárlását.  Ez még akkor sem életszerű Budapesten, ha a világ több városában, kizárólag akkor  helyezhető üzembe új gépjármű, ha annak üzemben tartója igazolja, hogy rendelkezik a járműve számára parkolóhellyel! Felmenő rendszerben ez jó megoldás lenne, több belvárosi kerület esetében, ahol rendkívül jó a tömegközlekedés és nem indokolt a saját gépjármű üzemben tartása.

Dugódíj:  A 2019-es választások előtt én azt tippeltem, hogy a következő városvezető majd bevezeti a dugódíjat, amely biztos választási bukást okoz majd és a bevezetését követő ciklusban már biztosan nem választják meg. Karácsony Gergely úgy tűnik ezen az úton halad.

Én magam támogatom a dugódíj bevezetését, de nem bevételszerzési céllal! A dugódíjat kizárólag forgalomszabályzó szereppel szabad és kell is bevezetni.  Mennyi legyen a behajtás díja ? Mivel nem az autósok megsarcolása a célom, ezért a behajtási díj a mindenkori BKK NAPIJEGY árával lenne azonos, úgy, hogy annak megfizetése után az autós, az adott napon a behajtási díj fejében használhatná a közösségi közlekedést! Tehát a behajtási díj a közlekedésszervező „zsebébe” kerülne!

Feltételei: 

  •  A belvárosban/zónában lakók kizárólag a meglévő 1 db autóra válthatnának kedvezményes éves bérletet.
  • A belvárosban / zónában élő csak akkor vásárolhat új gépjárművet, ha igazolja, hogy van saját vagy  legalább egy évre előre megváltott parkolóhelye valamelyik parkolóházban.
  • A behajtási díj kizárólag a tömegközlekedés fejlesztésére fordítható
  • A behajtási díj fejében az autós BKK NAPIJEGYET kap.
  • Azok a vállakozások, melyek bizonyítani tudják, hogy munkavégzés céljából hajtanak be a zónába, mentesülnek a díjfizetés alól – gyakorlatban azt vissza tudják igényelni.
  • A belvárosi lakosok számára biztosított szolgáltatások ( festés, mázolás, víz- , villany-, gázszerelők..) díjmentesen parkolhatnak a munkavégzés helyéhez legközelebb eső parkolóhelyen és az előző pontnak megfelelően a behajtási díjat is visszaigényelhetik.
  • Az elővárosi tömegközlekedés fejlesztése.
  • Nagy, őrzött , biztonságos P+R parkolók építése a metrók  egyes villamosok végállomásainál
  • Egységes díjszabás az összes tömegközlekedési mód esetében, minimum a fővárosi agglomeráció esetében

A parkolási problémák több nem  belvárosi kerületet is érintenek. Budapest X. kerületében is több olyan hely van ahol az elővárosi ingázók, a lakótelepeken rakják le járműveiket és metróval, busszal, villamossal utaznak a belváros felé. A Liget tér is egy ilyen terület ahol emiatt tervben van a  fizetőparkolás bevezetése.  Érdemes lenne megfontolni, hogy a Maglódi út mellett, volt ipari területeken szigorúan őrzött , nagy kapacitású parkolókat alakítsunk ki és a 28/37 villamosokra terelve , segítsük a peremkerületekbő, agglomerációból ingázókat.  Régebben már felvetettem egy új villamos kocsiszín idehelyezését, hiszen van erre hely és a 37-es vágányai jól használhatók a kocsiszínbe történő be- és kiállásra, ami egybeköthető lenne a P+R parkoló jobb kiszolgálására.

Mi a ti véleményetek Budapest parkolási rendszeréről ?

Kép : SimpleQuatest. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük