Pozsony búcsúzik az Ikarusoktól

Pozsony és vele együtt Szlovákia is, 50 év után búcsúzik az Ikarusoktól. A már csak az emlékekben élő 280-as és 283-as  után, ma az Ikarus 400-as sorozattól búcsúznak, melynek története 1988-ig nyúlik vissza, amikor megérkezett a Pozsonyba az első Ikarus 435-ös csuklós autóbusz prototípusa.  Nyolc évet kellett várni az első 12 darab új csuklós jármű forgalomba állására. Ligetfalu utcáin 1996. január elsején láthatták őket először a pozsonyiak. 1998-ig 96 darab csuklós Ikarus érkezett a városba amelyek leváltották a megfáradt Ikarus 280-as sorozat autóbuszait. Ezzel párhuzamosan 1997-1998-ban, megérkeztek a rövidebb, szóló Ikarus  415-ös autóbuszok is, összesen 44 darab.  Annak ellenére, hogy az 1980-as évek technológiai szintjét képviselték ezek a járművek, rengeteg újdonságot vittek a pozsonyiak életébe. Itt találkozhattak városi autóbuszon először kárpitozott ülésekkel és a megszokottnál alacsonyabb padlószinttel. Ugyan még nem voltak alacsony padlósak, de az ezt megelőző járműveknél jelentősen könnyebb volt a fel- és leszállás. Tagadhatatlan, hogy a járművezetők azonnal szívükbe zárták ezeket az ifjoncokat tágas vezetőfülkéjüknek köszönhetően.  Az idősebb járművezetők a mai napig szívesen emlékeznek erre a típusra.

Pozsony  első alacsonypadlós járműve is Ikarus volt. Több típus próbaüzeme után az Ikarus 412 nyert 1997-ben. Az utolsó két megvásárolt Ikarus autóbusz is ebből a sorozatból érkezett 2001-ben.  Az első csuklós, alacsonypadlós autóbusz szintén az Ikarus gyár terméke volt a 417-es.  Sajnos nem vált be konstrukciós hibái gyorsan előjöttek és Pozsony visszaküldte a gyártónak. Ez az egyetlen Pozsonyban járt csuklós, alacsonypadlós Ikarus 417 még ma is forgalomban van Salgótarjánban. A pozsonyiaknak  2008-ig kellett várniuk az első alacsonypadlós, csuklós autóbusz forgalomba állására, amely Mercedes-Benz CapaCity volt.

Az Ikarus 400-as sorozat kocsijai 20 évig szolgálták ki a pozsonyi utazni vágyókat. Összesen 143 jármű teljesített szolgálatot a város útjain a 400-as sorozatból. Több autóbuszt teljesen felújítottak, de voltak sikertelen próbálkozások is. Ilyen volt a gázüzemre való átalakítás, amely sajnos többe került mint azt várták és az üzemben tartása műszaki okok miatt sem volt gazdaságos, ezért kivonták a forgalomból, valamint  az Ikarus 405 -ös midibusz.

A 400-as sorozat leépítése 2009-ben kezdődött paradox módon épp a legutoljára érkezett Ikarus 412-es selejtezésével. 2009 óta folyamatos a 400-as sorozat járműveinek kivonása. Így csökkent a közlekedési vállalat által üzemben tartott Ikarusok száma a 4 autóbuszra. Az Ikarus autóbuszok ott fejezik be útjukat Pozsonyban, ahol elkezdték. Az ország legnagyobb lakótelepének, Ligetfalunak utcáin.  Pozsony nem szeretné elfelejteni az Ikarus 400-as sorozatot. Megtart és megőriz két járművet (IKARUS 435, Ikarus 415) az utókornak.

A pozsonyi selejtezéssel véget ér az Ikarusok története Szlovákiában. Kassán és Eperjesen 2014-ben vonták ki az utolsó ott szolgáló Ikarust a forgalomból. Már csak a 4 darab pozsonyi kocsi képviseli az egykoron világhírű Ikarust Szlovákiában.

 

Teljes albumok a forrás webhelyén:
A Pozsonyba szállított Ikarus 435 prototípus képei
A búcsúzó pozsonyi Ikarusok
Ikarus 405- ami nem vált be Pozsonyban
Ikarus E91 – csak teszt volt Pozsonyban
Ikarus 350 & Ikarus-Karosa 366  (Erről nem is hallottam eddig)
Ha már Ikarus és tesztbusz, akkor Ikarus 283 Pozsonyban
Ikarus 415T – szintén nem vált be, nem felelt meg a szabványnak

Forrás: Imhd.sk, -B@rdi-, Ladislav Záhradník, Ján Horník, Májkl, Egri

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük