Mikromobilitás a Kőbányai úton

Tőbb alkalommal felemeltem a hangom amiatt, hogy a mikromobilitás átgondolatlan erőltetése miatt a közlekedés többi szereplője, ezeken belül kiemelten a gyalogosok hátrányokat szenvednek.  Ennek egyik kiemelten rossz példája a mai napig Kőbányán a Kőbányi út, ahol  annak idején egy vödör sárga festékkel úgy jelöltek ki kerékpárutat, hogy egyszerűen megszüntették a járdát! Aki ismeri a környéket az tudja, hogy itt van, vagyis pár napja már csak volt Kőbánya szakorvosi rendelője, ahová nagyszámban jártak idős és nehezen mozgó betegek, gyógyulásuk reményében.  A szakorvosi rendelő ugyan pár napja elköltözött innen, de a FRADI utánpótlás képzése itt zajlik és újabb sportlétesítmények épülnek a Népligetben, melynek ez (Kismartoni út) az egyik bejárata. Az út túloldalán az Opera Campus tervezése már folyik, mellette az Eiffel műhelyház több száz dolgozóval és nézővel akik az előadaásokra érkeznek. Tovább haladva a Könyves Kálmán körút felé épül az új Közlekedési múzeum és pár éven belül egy új vasútállomás.  A szemközti oldalon, a pár évtizede felépült Taraliget lakópark bővítése zajlik. A  fentiek alapján nincs város vagy kerületvezető aki nem értene egyet azzal, hogy  szükség van járdára a Kőbányai út mellett, mindkét oldalon.

Pár hónapja már foglalkoztam a Kőbányai út átépítésének  lehetőségeivel, ezért  most csak a mikromobilitást szeretném megvizsgálni. Ismét fontos kiemelnem, hogy nem ellenzem a városi mikromobilitást, kizárólag a mások kárára, átgondolatlanul  kialakított „kerékpársávokat” nem értek egyet.

A minap több kollégával is beszéltem akik a városban kerékpárral, elektromos vagy hagyományos rollerrel közlekednek. Mindenki kiemelte azt a vágyát, hogy nagyobb biztonságban szeretne közlekedni és a gyermekeit is  biztonságban tudni, miközben  mikromobilitási eszközöket használnak.

A szabályozás sajnos még nem készült el és a KRESZ nem ismeri a legkülönbözőbb mikromobilitási eszközöket azért nehéz ebben a témásban jogszabályokra hivatkozni.

Az alábbi képek a mai helyzetet  próbálják meg szemléltetni.

A Mázsa tér környezetében ugyan a gyalogos és a kerékpáros  forgalom el van különítve egymástól, de a buszmegálló  kizárólag a kerékpárút keresztezésével érhető el, ami kiemelten balestveszélyes, mivel a mikromobilitási eszközökkel érkezőket nem figyelmezteti erre jelzőtábla – ezt a KRESZ módosításánál figyelembe kéne venni- és a vonatról érkezők sem számítanak a nagy sebességgel érkező rolleresekre.  A kereszteződés jelzőlámpái is úgy vannak beállítva, hogy kizárólag a nagy sebességet elérő mikromobilitási eszközöket részesíti előnyben.  Gyalogosan kizárólag a középső járdaszigetig lehet eljutni, amióta a kis ívben jobbra kanyarodó forgalmat is jelzőlámpa szabályozza.  Érdemes lenne a lámpaprogramot újragondolni.

MÁZSA tér környékének elrendezése ma

A Mázsa utcától a  Horog utcáig a közlekedés minden szereplője teljesen elkülönítve halad,veszélyforrást nem látok. A burkolat egyes részeken felújításra  szorul, de mivel a teljes Kőbányai út  átépítése tervben van, így erre nem látok nagy lehetőséget.

Monori utca- Gép utca-Horog utca- szakasz elrendezése ma

A jelentősebb gond a Horog utcai kereszteződésben kezdődik. Itt ugyanis szabályosan , zebrákkal  és gyalogos lámpákkal a Mázsa tér irányából érkezőket egyszerűen a kerékpárútra  vezetik. Más  lehetőség a továbbhaladásra nincs, kizárólag a kerékpárút. 

Ezen a ponton valami furcsa dolog történik. MIvel a járda „elfogy” a gyakogosok lába alól, így ők kizárólag a kerékpárúton tudnak tovább haladni, azt a közlekedésszervező mivel a KRESZ nem tiltja, jobb híján úgy gondolta megoldani, hogy a kerékpárutat közös gyalogos és kerékpáros úttá nyilvánítja és ezt táblával  is jelzi.  Ez így rendben is lenne, még akkor is ha  elég szűkös a hely. Az azonban már nincs, hogy a korlátokkal körülzárt útszakasz másik végén kizárólag a kerékpárút  tábla szerepel.

Az Egészségház környékének mai elrendezése

A  Könyves Kálmán körút felé haladva , a Kőbányai út jobb oldalán már teljesen megszűnt a gyalogosok biztonságos közlekedését biztosító járda, annak ellenére hogy a Közlekedési Múzeum nem is számol autóval érkező látogatóbbal vagyis kizárólag gyalog érkeznek az emberek a múzeumba.

A Közlekedési Múzeum környezetében-ma

Nézzük, mit tartanék én elfogadható megoldásnak.  A legoptimálisabb esetben  ha a fővárosi közgyűlés támogatja a Kőbányai út teljes, faltól-falig történő átépítését az Orczy tér és a Mázsa tér között, akkor a 28/28A/62 villamosok átkerülhetnek az úttest közepére és teljesen átrendeződhet a teljes szakasz.

Mikromobilitási és gyalogos szempontból én a fenti képen látható, egymástól teljesen elkülönített közlekedési módot tartom a leghatékonyabbnak, bár a járda és a mikromobilitási  sáv helyében még mindig bizonytalan vagyok.  Mi a gond ?

Ma a busz utasi közvetlenül a kerékpárútra kerülnek ami az egyre nagyobb sebességgel közlekedő mikromobilitási eszközökkel közlekedők miatt  nagyon balesetveszélyes.  Ma a busz- és a villamosmegálló között halad el a mikromobilitási sáv ami egyik félnek sem jó.  A szakorvosi rendelő vagy a gyalogátkelőhely  járda hiányában csak a mikromobilitási sávon keresztül érhető el. Emiatt sok a konfliktus.
A gyalogosokat  és a mikromobilitást használókat fontos elkülöníteni egymástól, csökkentve a konfliktudokat és a balesetveszélyt

A buszmegálló miatt célszerű az úttest és a megállók mellet vezeti a gyalogosokat és zöldsávval, tőlük elválasztva vezetni mikromobilitást használókat, ezzel egyszerűen meggátolható, hogy a buszról leszállók egy nagy sebességgel érkező elektromos roller elé lépjenek.

Mi a ti véleményetek?

4 hozzászólás a következőhöz: “Mikromobilitás a Kőbányai úton

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük