Jön a Budapest GO

Sajtótájékoztatón jelentette be a BKK öt napja, hogy pár napon belül indul az új utazástervező és ami a legtöbb utast jobban érdekli, az elektronikus , mobilvonaljegy. Tagadhatatlan, hogy amennyiben tényleg elindul a Budaoest GO és végre lehet mobilvonaljegyet váltani és használni is a BKK járatain, az hatalmas előrelépés lesz és felforgathatja a teljes jegyértékesítési útvonalat. Pillanatnyilag a BKK az utasai kérdéseire nem tud időpontot mondani, csak azt hangoztatja, hogy pár nap. Ez a pár nap ma inkább több mint egy hétnek tűnik.

Én támogatom a mobilvonaljegy bevezetését, de teljesen átgondolatlannak tartom a  kivitelezés mikéntjét. Kicsit olyan érzésem van, mintha a BKK nem a fizető utasok, hanem a bliccelők érdekeit tartaná szem előtt  a fejlesztéseinél.

Rengeteg bérletest zavar az egyre több elsőajtós járat,  melyek lassúak, mindennaposak a konfliktusok.  Én magam is elkerülöm az elsőajtós járatokat, hiszen utazni szeretnék és nem a mindennapos konfliktusokat hallgatni és elkésni.
A fent leírt  állandó konfliktusok mellett a másik ok a QR-kód folyamatos beolvasása, amely kimondottan nehézkes, főként esős, havas időben  vagy éjszaka.  A BKK annyira a bliccelőkre összpontosít , hogy teljesen elfejti a fizető, bérletes utasainak érdekeit. Az utazást megkönnyíteni kell és nem nehezebbé tenni.

Az új Budapest GO alakalmazás is a BKK hagyományaihoz híven a bliccelőktől való rettegésre épül, ezért nehezítik meg a fizető utasok életét.  A Budapest Go vonaljegyet ugyanis a megállóban a jármű ajtaja mellett lévő QR-kód beolvasásával kell érvényesíteni , felszállás közben. Ez egyáltalán nem életszerű és nem is zárja ki a bliccelés, hiszen két bliccelni szándékozó esetében elég ha felszálláskor lefényképezik és elmentik az ajtó melletti QR-kódot, majd amikor felszáll az ellenőr, egymás mobiljáról a fényképet beolvasva érvényesítik a jegyüket.  Ennél egyszerűbb megoldás is van, de nem célom a bliccelés támogatása, csak arra szeretnék rámutatni, hogy mennyire nem átgondolt a BKK stratégiája, jól láthatóan a fizető utasok életét nehezíti csak meg, nem a bliccelők számát csökkenti.
Egy korábbi írásomban is felhívtam a figyelmet arra, hogy egy kétmilliós fővárosban, a közösségi közlekedés szervezője a fejlesztéseinél nem indulhat ki folyamatosan a bliccelőktől való rettegéséből. Így nem fog valóban jó és hatékony jegyrendszert kialakítani.  Gyakran emelem ki Prágát ahol a teljes tarifarendszer lényegében az éves bérlettel rendelkező utasokra épül. A tarifarendszert úgy alakították ki, hogy a lehető legtöbb utas éves bérletet véltson, hiszen annak összege megegyezik a fél évnyi bérletszelvények árával.  Sőt a bliccelésen kapott utasnak is lehetősége van a bírság mérséklése érdekében  éves bérletet váltani. 

forrás: BKK, Wikipedia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük