BKK- Miért nem válthatok mobiljegyet az utastársamnak?

Gyakran hívom fel a figyelmet arra, hogya  BKK fejlesztései nem mindig utasbarátok és több kimondottan bevételcsökkentő, utas riasztó, egy olyan helyzetben amikor társadalmi érdek, hogy minden közlekedő a tömegközlekedést válassza! Legutóbb a mobiljegyesek és bérletesek, teljesen érthetetlen megkülönböztetését vetettem fel. Ma ismét egy megkülönböztetésként értelmezhető jelenségre hívnám fel a figyelmet. Mivel a hibás döntésékben  következetes a BKK, így a mai írásom is kapcsolódik az előző, a papír és a mobiljegyesek megkülönböztetését bemutatóhoz.

Mint a cím is mutatja , a kérdésem az, hogy ha vehetek és lyukaszthatok papírjegyet  a velem utazó házastársamnak, miért nem tehetem meg ugyanezt mobiljegy esetében.  Aki ismer, az tudja, hogy megpróbálok mindig becsületesen utazni, még akkor is ha a  BKK ebben időnként gátol. Ilyen eset volt a BudapestGO frissítése amikor a BKK minden bérletesét kiléptette a mobilalkalmazásból és a visszalépés egy ideig nem volt lehetséges. Mivel minden mobilalkalmazást teszteltem így van mobiljegyem másik alakalmazásban és azzal utaztam aznap. Ezzel a BKK természetesen anyagi kárt okozott nekem és még sok más utasának is, de egy  vonaljegy miatt meg senki nem fogja perelni..

Ceske Budejovice város elektronikus jegyrendszerét bemutató film, ahol az utastársaim részére is válthatok jegyet.

Most jön az ellentmondás.  A BKK mobilbérlet a gyakorlatban nem névre szól, annak ellenére sem, hogy névre szóló számlát kapok róla, vagy  BKK üzletszabályzata szerint a jegyellenőrzésnél fel kell mutatni hozzá a személyazonosító igazolványt.  A kiállított számlán sem szerepel a bérletszelvény száma sem a QR kódba kódolt karaktersor.  Egy adarvédelmi vizsgálat során a BKK is azt kommunikálta a hatóság felé, hogy nem tárol adatokat a felhasználókról. A papírbérlet esetében is csak a szelvényre nyomtatja azt a karaktersort amit a vásárló megad, azt nem tárolja el.
Amennyiben ez így igaz,  az véleményem szerint  azt jelenti, hogy a BKK minden díjterméke anonim.  Ebből logikusan következik, hogy elméletben válthatnék jegyet bárkinek aki velem utazik, de a gyakorlatban erre nincs lehetőség. A BKK rendszerei erre nincsenek felkészülve.

Mi erről a véleményetek?  Volt már olyan, hogy egy veletek utazó ismerős csak azért bliccelt, mert nem jutott jegyhez és ti nem tudtatok neki a szabályok miatt saját mobilalkalmazásotokban sem váltani és érvényesíteni?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük