BKK- a QR után jön az NFC

A BKK- Budapesti Közlekedései Központ ismét szűkszavű közleményt adott ki ezért csak külföldi példákon alapuló feltételezésen alapuló elmélkedésre van lehetőség. Én úgy vélem, hogy a BKK sikertelennek érzi a mobiljegy és mobilbérlet értékesítését. Ennek egyik , szerintem legfőbb oka a nehézkes használat. Ez főként az egyébként is értelmetlen elsőajtós járatokon igaz, ahol a QR kódbeolvasás jelentősen lelassítja az utascserét. Úgy tűnik számomra, hogy most ezt a sikertelenséget próbálja mérsékelni az NFC technológia segítségével.

Az NFC technológia 2004 óta ismert és 2006 óta szinte változatlan formában létezik. Főként a fizetési alkalmazások révén vált elterjedté. Lényegében egy aktív és egy passzív chip adatcseréjéről van szó, pár centiméter távolságról.  Az aktív chip adójának (energia) sugárzását képes a passzív, az antennáján keresztül összegyűjteni, életre keltve ezzel a passzív (alvó) chipet. Ekkor a passzív adó visszasugározza a benne tárolt adatot, amit a hatókörben lévő aktív chip olvasni képes.

A fenti nyers műszaki leírás még fontos lesz a későbbiekben a BKK 2023-ra előirányzott fejlestései kapcsán.  Ismét fontos hangsúlyozni, hogy a BKK nem tett közzé szinte semmi konkrét  információt. Hogy képzelem el én a gyakorlatban a BKK által bejelentett fejlesztés megvalósíthatóságát?

A technológia, illetve a folyamat hasonló lesz a BKK járatain kivéve, hogy az NFC matricák a járműveken lesznek.

Mi az amit tudunk?  A BKK állítása  szerint az NFC technológia a jegyérvényesítést és a bérletbemutatást hivatott gyorsabbá tenni. A rendszer telepítése időjárásfüggő.  E két adat alapján arra következtetek, hogy a BKK, NFC tag matricákat tervez telepíteni. Ezek ára, főként azok minőségétől , tartósságától függ. A „tag-eg” passzív adathordozó chipet tartalmazó matricák, feltételezem a tartósság érdekében inkább műanyagba ágyazott chipekről lehet szó. Ezek tartalmazzák majd a mobilalkalmazás elérhetőségét és az adott jármű azonosításara alkalmas karaktersort (linket). Az NFC képes mobiltelefon, mint aktív chip ezekből nyeri ki a kívánt információt. A szakmailag jól létrehozott link esetében a bérletbemutatás tényleg csak abból áll, hogy a feloldott mobilt érinted és az internet sebességétől függően akár azonnal is megjelenhet a bemutatható ábra.

NFC külföldi használata a járműkövető rendszer eléréséhez a megállóban

Van azonban egy másik NFC alapú technológia is amit a BKK 2023-ban bevezetni tervez. Ez a bankkártyás utazás, melyről már korábban írtam. A BKK közleménye arról szólt, hogy 2023 januárjában megkezdődik a bankkártyás utazás tesztelése Budapesten. Most 2023 februárjának közepén ennek nem látom jelét. A két utazási megoldás egyidejű bevezetése azért érdekes, mert azonos technológiát használnak, különböző módon. Most lesz fontos a fenti tudományos szöveg.  Míg a Budapest-GO alaklamzás használatánál az utas mobiltelefonja volt az aktív oldal, addig a bankkártyás utazásnál  a BKK járműfedélzeti eszköze lesz az aktív és az utas mobilja a passzív szereplő. Leegyszerűsítve szerepcsere történik.  A két rendszer nincs egymással kapcsolatban. 

Mit okozhat ez?

A gond az lehet, hogy az utas összekeveri a két jegyérvényesítési módszert és a BUDAPEST-GO bérletbemutatás esetén nem a passziv NFC matricához érinti a mobilját, hanem az aktív járműfedélzeti kártyaolvasóhoz.  A gyakorlatban mindkét eszközon ugyanaz az NFC technológiára utaló jelzés van, tehát összekeverhető.

Mi történhet ha rossz helyre érinted a mobilod?

Amennyiben van bérleted a BUDAPEST-GO alaklmazásban és használsz valamilyem mobiltárcát is pl GooglePay, ha a felszállásnál nem a passzív matricához érinted a mobilodat, hanem az aktív egységhez, az a bankkártyádat terhelheti meg az utazás költségével, hiszen azt aktiválja és nem látja  bérletedet.
Bízom benne, hogy a BKK gondolt erre a veszélyre és talál megoldást annak kiküszöbölésére.

Kiket hozhat hátrányos helyzetbe a két , egymással összekeverhető megoldás?

Főként a turisták és a Budapesten ritkán tömegközlekedők lehetnek majd a vesztesei a történetnek. Egy új városban nincs felkészülve egy turista arra, hogy nem mindegy, hogy a mobilját hová érinti. Az érintést követően már nincs lehetőség  visszavonni a tranzakciót.

A BKK közleménye:

Forrás: BKK, Wikipedia, Kozlekedes.org

4 hozzászólás a következőhöz: “BKK- a QR után jön az NFC

 1. Szerintem valamit félreértesz, nincs szó arról, hogy a járművön NFC-s fedélzeti eszközök jelennének meg, az az elektronikus jegyrendszer projekt leállításával egyelőre parkolópályára került. Egyelőre tehát passzív eszközzel (pl. paypass bankkártya) továbbra sem lehet fizetni. Értelmezésem szerint annyi történik, hogy a QR kódok mellett NFC csipet is le lehet majd olvasni, így nem kell kamerázni a busz oldalát felszálláskor.

  1. Kiss Gábor Attila A BKK közleménye novemberből egyértelműen fogalmaz. 2023 január tól először a 100E majd később az összes járaton bevezetik a a bankkártyás utazás lehetőségét. Ezzel egy cseh céget bíztak meg.
   Az, hogy ez most még nem látható, nem jelenti azt, hogy ez később nem valósul meg. A gondok akkor kezdődnek majd.

   A BKK KÖZLEMÉNYE

   1. No valami tényleg elindult, tegnap egy buszon már láttam a leolvasó készüléket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük