A sárga tárcsa

Az 1-es és a 3-as villamos pályafelújításához kapcsolódóan, részben megújult a 28-as villamos Kőbányai úti szakasza is. Több ponton láttam vágánycserét, mint a Könyves Kálmán körúti  átvezetés, vagy az Orczy tér környéke.  Ezek munkálatok elméletben a villamos közlekedés gyorsítását eredményezték. Szintén a sebesség fokozását eredményezhette volna a Kőbányai úri piac végleges bezárása.  Pár napja újraindult a 28-as villamos. Meglepve tapasztaltam, hogy a Kőbányai úti szakaszon, nem szűntek meg a sebességkorlátozások.  A piac üzemidejében továbbra is megmaradt a 20 km/óra sebességkorlát, legalábbis a sárga tárcsák kint vannak a vágányok mentén. Mi ezen a furcsa számomra? Csak az, hogy a piac végleg bezárt és kijáratai le vannak zárva, tehát nem tud óvatlan gyalogos a kerítés takarásából a villamos elé lépni! Feltételezem, hogy ez indokolta az időszakos sebességkorlátozást.

Én támogatom a zárt / kötöttpályás közösségi közlekedést, de versenyképes csak abban az esetben lehet, ha  az gyorsabb vagy kényelmesebb mint a párhuzamosan közlekedő autóbusz vonal. Pillanatnyilag az Orczy tér-  Liget tér szakaszon -csúcsidőszakon kívül- a 9-es busz gyorsabb és főként biztonságosabb mint a párhuzamosan közlekedő villamos.  Egy teljesen zárt pályás vonal esetében ennek fordítva kéne lennie. Tudom, kevés a pénz, viszont  lehet érdemes lenne  a sebességnövelésre költeni, de a vonalvezetés átgondolása sem volna ördögtől való gondolat.  A józsefvárosi önkormányzat évekkel ezelőtt kérte a 28-as villamos pályájának áthelyezését a közút közepére. Innen már csak egy lépés Baross utcai pálya megépítése és máris kiváltható a 9-es busz, hiszen a Liget tértől az Orcy térig adott a villamospálya és a Kálvin tér- Deák Ferenc tér szakaszon is rendelkezésre áll sínek. Még mielőtt felmerülne az utca szűk keresztmetszete, el kell dönteni mit is szeretnénk! A közösségi közlekedésnek, vagy az autóforgalomnak biztosítunk elsőbbséget?  Ami a kihasználtságot  illeti, szerintem nem kétséges, hogy a Baross utcán megvan a villamoshoz szükséges utasszám.

A 37-es villamos megmaradna klasszikus temetői járatnak, hiszen minden temetőt érintve lényegében elkerüli a lakott területeket. A 28-as villamos a temetői funkciót megtartva kiválthatja a 9-es autóbuszt, amely szinte  egész nap a dugóban áll. Elég feliratkozni a BKK info szolgáltatásra és ez azonnal bizonyított ténnyé válik. A Baross utcai trolit is részben ki tudja váltani.

A VEKE  villamosbarát elképzeléseivel szemben gyakran azt az indokot szoktam felhozni, hogy  a villamos – legalábbis nálunk Budapesten- lassú közlekedési forma. Én mindig  jobban szerettem a zárt buszfolyosókat, mert mint a 3-as villamospótló esetében is bebizonyosodott, sokkal kényelmesebb és gyorsabb kapcsolatot biztosított, mint a villamos.  A 9-e busz esetében a teljesen zárt buszfolyosó kiépítése nehézkes és ha már építünk valamit, legyen az inkább környezetbarát. A kiskörúti villamosok ritkítása a négyes metró kapcsán, meg helyet biztosít az új Deák térig közlekedő villamosnak, amely  a Bajcsy-ra tervezett villamospálya építése kapcsán akár a Nyugati pályaudvarig, vagy a Moszkva térig, de esetleg a 17-es vonalán is haladhat észak felé utasigény szerint. Jó ötlet volt a 9-es busz Óbudáig közlekedtetése, de mint a gyakorlat bizonyította a menetrend tartása az állandó dugók miatt szinte lehetetlen. Úgy vélem , egyre jobban közelednek elképzeléseim a VEKE villamosbarát elképzeléseihez azzal, hogy én hosszú a várost teljesen  átszelő gyors villamosvonalakban gondolkodnék.

Ha már a távoli terveket nézzük. A Baross utcai villamospálya kapcsolatot teremt a Kálvin térnél a budai vágányokkal. Ez miért fontos? Amennyiben megvalósul a Kőbányai úti piac helyére tervezett nagy kocsiszín és központi műhely, ez a vágánykapcsolat fontos lehet.

Kép: Wikipedia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük