A gellért-hegyi sikló

A 2020.július 10–i , 1385/2020. (VII.10.)  kormányrendelet, megbízza a Budapesti Fejlesztési Központot a gellért-hegyi sikó  megvalósításának előkészítési munkálataival.   A kományrendelet egy komplex park és épületfelújítást tartalmaz, melynek része a károsanyag mentes közlekedési mód  megteremtése is. Én ez utóbbit szeretném most körbe járni. Támogatom, hogy a Citadella könnyen és gyorsan elérhetó legyen. Én gyakorlati ember vagyok. Számonra a fontos szempont, hogy ha lecsap egy nyári vihar akkor gyorsan hazaérjek, de főként szárazan. Vitézy Dávid által megosztott képen jól látható, hogy az új sikló a olyan helyről indul, amely nem a legjobban megközelíthető lényegében félreeső, eldugott.  A hegyet megnézve azonnal felmerül bennem, hogy a tervezett sikló miért nem  a jó közösségi közlekedési kapcsolattal rendelkező Gellért téri oldalról indul, ahol metró kapcsolatot is kapahtna. Arról  nem is beszélve, hogy a turisták  jellemző útvonalába beilleszthető lenne.

Nézzünk egy másik pontot a városban ami a rossz megközelíthetősége miatt nem olyan népszerű, mint amilyen lehetne. Ez a Zugligeti Libegő.  Évente egyszer lelibegek a hegyről, de rettenetesen nehézkes a megközelítése. A Normafától távol van és elég vadregényes az oda vezető út. Miután leértem még egy óra buszozás a Margit híd.  Én biztos vagyok benne, hogy ha  nem ott lenne, vagy jobban megközelíthetővé tennénk, sokkal többen használnák.  Erre lenne mód a fogas átalakítása kapcsán, amelynek mindét végállomása rossz helyen található, sőt a Gyermekvasút is itegrálható lenne a rendszerbe.  Szintén napirenden van libegő korszerűsítése is. Mindkét helyen, mivel külön jegy ellenében vehető igénybe, jelentősen nőne a jegyárbevétel növekménye, ha könnyen  megközelíthető lenne. Ebből a példából is jól látszik, hogy kiemelten fontos az elhelyezkedés és a  megközelíthetőség.  Tanulnunk kéne a tapasztalatainkból. Az ideji  vírushelyzet kapcsán megtapasztaltuk, hogy mekkora kiesést jelent a külföldi turisták elmaradása és a külföldieket még nem cserélték le a belföldi , utazni vágyó családok.  A libegő kapcsán van még egy részlet amin érdemes lenne elgondolkodni. A libegőt a BKV üzemelteti, mégis  egyedi taraifa érvényes rá.  Nem mondom, hogy legyen a libegő a BKK bérlet része, de legyen bérlettel kedvezményes. Esetleg, nyugati példákat követve az éves BKK bérlet nyújtson előnyöket, akár az éves BKK bérlettel lehessen díjmentes a libegő vagy a sikló. Ez ösztönözheti a budapestieket, hogy egy összegben, éves BKK bérletet váltsanak.

Többekben  felmerült a kapacitás kérdése, mivel az átlag budapesti fejében a siklót a Budavári Sikló jelenti. Azóta sokat fejlődött a világ és mint a fenti videon is látszik inkább hasonlít a metróhoz , mint ahhoz amit a Várhegyről ismerünk.  A video azért is jó példa , mert  a tervek szerint  a gellért-hegyi  új sikló is a föld alól indul és alagútban keresztezi a Hegyalja utat, majd a felszínen folytatja útját

Prága sikója a Petřín siklóvasút 1891-ben indult . Több megszakítás után mai formáját 1985-ben nyerte el.  A pálya normál nyomtávú , teljes hossza 510 méter, legnagyobb emelkedése 29,5%, magassága 130 méter. A vonalon három állomás található, melyen összesen 2 kocsi közlekedik, maximum 14 km/h sebességgel, összesen legfeljebb 100 utassal. Üzemideje :  minden nap 9-23:30 , követési idő 10 perc. A sikló a págai integrált rendszer része így  bérlettel, felár nélkül használható.

Mivel a turistabuszokat szeretnénk kiváltani a siklóval, így  bennem felmerült, hogy érdemes lenne összekötni  két , a turisták által leglátogatottabb látványosságunkat  a Citadellát és a Várhegyet  egy kabinos drótkötélpályával, panorámalibegővel. Ez sem új öttlet. Legutóbb Prágában lattám egy kabinos libegős közösségi közlekedési vonal tervet amelyben egy metróállomást és az autópálya túloldalán lévő lakótelepet tervezték így összekötni..  Budapest esetében , korábban egy a Duna felett áthaladó drótkötélpálya ötlete is felmerült a Citdella egyszerű elérésére. Kíváncsian várom, hogy a józan ész vagy a városképi szempontok döntenek majd libegő ügyben.

Díjszabás:  Vitézy Dávid Facebook posztban utalt arra, hogy még nem eldöntött, része lesz-e a az új sikló, Budapest közösségi közlekedésének, de sajtóhírek és a közlöny alapján erre kicsi az esély, mivel az üzemeltetés nyereségét a hegyen lévő parkok felújítására tervezik fordítani.

Forrás: Facebook, Youtube, Magyar Közlöny, PestBuda

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük