Zűrzavar menetrend a neved ?

150_buszAzt hittem egy egyszerű bejegyzés lesz az előző “V” betűs írásom, amely arról szólt, hogy a BKK tervez valami átalakítást, mert pár villamospótló táblájáról, eltűnt  a a megszokott “V” betű. Erről ide kattintva olvashatsz.  Egyre több kommentelő jelezte, hogy a kép nem is olyan egyszerű. A hivatalos BKK menetrendben egyre több az ellentmondás. Nézzük miről is van szó. Hivatalos információ hiányában ismét csak következtetni tudok. Eddig a BKK minden villamospótló járatát “V” betűvel és a viszonylat számával jelölte. Ezen pár napja változtatott a BKK. ennek eredményét itt próbálom meg összefoglalni:

17 A 17-es villamos megszűnt, A Bkk villamospótló járatot üzemeltet helyette , melynek száma 17. Nincs “V” csak szám és alatta a felirat: “Villamospótló Járat.”
 201V  Ez egy mai keltezésű menetrendi tájékoztató. Az 1-es villamos pótlását a déli szakaszon a 201V jelzésű viszonylat látja el. Itt van ” V” is és egy az alapjártétól eltérő szám
 3-62V villamospótló  Ez egy összevont pótlójárat. A 3-as villamos egy szakaszát pótolja az Örs Vezér tere és a Mázsa tér között.   a 62-es villamos kieső szakaszán a28-as villamossal lehet utazni a Mázsa tértől a Blaha Lujza térig. A jelölés 3-62V.  Két viszonylatszám és egy V betű.
villamospotlo_menetrend_teljes Gondolom nem lepődik meg azon sem senki, hogy a BKK hivatalos honlapján megtalálható menetrendi tájékoztató nem tartalmaz információt arról, hogy  vonaljegyünkkel a Gubacsi úttól a Mexikói útig utazhatunk  három különböző jármű igénybevételével.Én úgy vélem, hogy mivel sem az a tény, hogy villamospótlásról van szó, sem az, hogy a vonal három szakaszra van bontva nincs feltüntetve, ezért a tájékoztatás alkalmas arra, hogy a vonalat nem ismerő utast megtévessze.
menetrend Mit látható a menüben a 3-62V villamospótló menetrendje a 3-62 busz menüpontja alatt érhető el.
busz_3-62_V Milyen busszal tudunk a két szakaszon közlekedő 3-as villamos kimaradt szakaszán utazni?  Villamospótlóval semmiesetre sem !  Szerencsénktől függően vagy  egy 3-62 V autóbusz érkezik a megállóba  amennyiben az műanyag viszonylatjelzővel rendelkezik  ….
3-62_sima  … vagy egy 3-62 jelzésű autóbusszal, amennyiben az FUTÁR által vezérelt digitális kijelzővel van felszerelve.
3_villamos A 3-as villamos menetrendjéből viszont kettőt is talál az utazni vágyó, két különböző menüpont alatt.
3_villamos_tabla A  menüpont alatt elérhető menetrendi tájékoztatón nyoma sincs annak, hogy a villamos megosztva két szakaszon közlekedik és a két szakaszt egy  villamospótló köti össze. Ennek száma vagy 3-62V vagy 3-62 .
3_deli_szakasz Természetesen a 3-as villamos déli szakaszának menetrendi tájékoztatóján sem szerepel még utalás sem arra, hogy a villamos megosztva   2 szakaszon közlekedik és a két szakasz között villamospótló autóbuszra kell szállnunk.
potlas_tajekoztato A  hármas villamos menetrendjét keresve a két 3-as villamos feliratú menüpont egyikénél található egy felkiáltó jel. Erre kattintva az oldalt látható tájékoztatás jelenik meg.  A jegyek érvényességéről én egy sort nem találtam.
teljes _menetrendi_tabla Megelőzendő a manipuláció vádját, beillesztem a teljes menetrendi tájékoztató elmentett képét. Én egy sort sem látok, amelyből az utas esetleg arra következtetésre juthatna, hogy VONALJEGYÉVEL a Gubacsi úttól a Mexikói útig tud utazni két átszállással.
A képernyőmentések ma, 2014. május 5.-én készültek a BKK hivatalos honlapjáról.Nagyításért kattints a képeke.

Összegezve a fentieket. A BKK újítása ezt eredményezte. A3-as villamossal utazni vágyó vidéki, vagy külföldi utas a menetrend böngészése közben KÉT azonos számú villamost talál és egy autóbuszt. Ez három jármű, teljesen elkülönített menetrenddel. A menetrendi tájékoztatókon, megállói táblákon nem jelzi semmi, hogy egy villamosvonalról van szó, amelyen egy vonaljeggyel lehet végigutazni. Ami ennél is furcsább az az a tény, hogy a villamosvonal teljes menetrendjéhez  keresnünk kell a villamos és az autóbusz menetrendben is! Ez már helyismeretet és vonalismeretet kíván meg , amellyel egy ideutazó nem rendelkezik. Ha már a három menetrenden átrágtuk magunkat akkor jönnek az autóbuszok, amelyeken nem szerepel, hogy villamospótló sem az, hogy pótlóbusz , sőt a BKK újításának köszönhetően már a ” V” sem!

Frissítve 2014.05.08

62VA BKK úgy látszik még mindig nincs tisztában azzal, miként is szeretné jelölni saját járatait. Az egy hétig tartó , a 37-es villamos közlekedését érintő munkavégzés kapcsán a villamospótló busz megállójaként ismét 3-62V busz megállóját jelöli meg, miközben a menetrendben csak 3-62 autóbusz szerepel. A 37-es villamost pótló buszt már nem villamospótlónak hívja hanem 28-37 autóbusznak.. Egyre érdekesebb..

Képek : BKK

11 hozzászólás érkezett ehhez : “Zűrzavar menetrend a neved ?

 1. Apropó, 3-as villamos. Hogyan lehet egy vonaljeggyel végigutazni a vonalon? A szakaszos pótlás úgy működik a BKK járatain, hogy ugyanazzal a jeggyel át lehet szállni a viszonylat és annak pótlóbusza között (vagy adott esetben pótlóbuszról pótlóbuszra, mint a 2-es metró pótlásakor az M2 és az M2E között), csak ilyenkor a jegy másik végét is ki kell lyukasztani. De ha a 3-ason elindulsz a Gubacsi útról lyukasztasz, aztán a Mázsa téren átszállsz a pótlóra és kilyukasztod a másik végét, azzal elfogyott a két vég. Ha ezek után az Örsön újra átszállnál a villamosra, nincs több vége a jegynek. Mit kell ilyenkor csinálni? Egyáltalán mi értelme van a dupla lyukasztásnak?

  1. Szofter- az üzletszabályzat egyértelmű, nem számít a kényszerű átszállás utazásmegszakításnak. Az, hogy a jegynek csak két vége van, nem az utas problémája!

   Egyébként, lehet te is olvastad a BKK levelét amelyben kijelenti, hogy nem ellenőriz a vonalon. Ez a kijelentés elhibázott, mint annyi más a BKK-nál, mert ellenőrizni igenis lehet. Van kezelt jegyed vagy nincs? Nem kell megnézni, hogy mikor és hol kezelték csak legyen valami az utasnál. Ez kevesebb visszaélésre ad lehetőséget,mint ha kijelenti a BKK, hogy egyáltalán nem küld ellenőrt a vonalra.

 2. Szofter – HA 2 pecsételős jegykezelőben érvényesítettél, akkor az elfér egymás mögött (2 vég + 2 másik oldal végei). De tegyük fel, hogy átszállójeggyel végig megyek a 3 részre bontott viszonylaton, majd tovább megyek. Ha csak egy járművön volt hagyományos lyukasztó, máris egy salátává használt menetjeggyel kel menni, amibe biztos bele tudnak kötni.


  Akkor minek nem vezetik be, hogy nincs V és kész.
  “A 3-as villamos menetrendjéből viszont kettőt is talál az utazni vágyó, két különböző menüpont alatt.”

  Úgy kéne, hogy rá kattintok a 3-es viszonylatra, és kihozná a 2 db villamost és a köztük lévő pótlót. Aztán eldöntöm, hogy a 3 db 3-as viszonylat közül melyikkel megyek melyik megállóból. És ez érvényes a többi villamospótló járatra. Rámegyek, hogy 17-es viszonylat, kiírja a pótlásos infókat majd aztán jöhet a sárga menetrend. De aki szerint úgy könnyű tájékozódni, hogy egy járatnak egymás után ugyanolyan nevű megállója van, attól mit is várunk?

  8-as busz megállói

  Szerintem ilyen egy ideális pótló jelzés a járatokon:


  A következő amit a Pesti menetrendben nem értek:
  Minek kell szétbontani a járatcsaládokat?
  Mi van, ha nekem teljesen mindegy, hogy 4-es vagy 6-os a villamos? Lényegében egyik a másik változata.

  Egy összetett menetrend amiben el lehet igazodni

  http://www.dkv.hu/uploads/files/menetrendek/menetrend_10/10-mh13.pdf

  Én fel akarok szállni a Klinikánál és le akarok szállni a Kartács utcánál. Onnantól kezdve nem érdekel, hogy 10/10A/10Y a járat, az pedig pláne nem, hogy meddig megy nélkülem tovább a busz, vagy hogy teszünk-e egy 2 megállós kitérőt.

  Ja, és ezt sem értem, hogy minek nincs több menetidő. Nyilván reggel 6 órakor jóval nagyobb a forgalom, mint szombat este 9-kor

  “Menetidő 1: munkanap 6:00-17:59,
  Menetidő 2: munkanap 5:30-5:59 és 18:00-21:59, valamint hétvégén 6:00-21:59,
  Menetidő 3: minden más időszakban”

   1. Szofter-ez újdonság lehet. Viszont ha elolvasod, minden járműre érvényes. Az átszállójegyet viszont nem kell pótlásnál újból kezelni, mert nem lehet. Közben beugrott, hogy az M2 M2E esetében erre külön felhívták a figyelmet:

 3. Egy Debreceni – az általad belinkelt menetrend az utasok egy részének segítség, de sokaknak nem.
  Az egy lapon közölt 3 különböző autóbusz (1 Teljes és 2 betétjárat) bonyolulttá teszi a menetrendet. Sok utasnak nem jó az úticélja eléréséhez a betétjárat, ezért őt megtéveszti, vagy felesleges adatokkal sokkolja az ilyen menetrend.
  Előnye, hogy azok akiknek mindegy, hogy melyik autóbusz érkezik, csak egy táblát kell megnéznie .

 4. Egy Debreceni – mutatok neked egy olyan menetrendet, amelyben nincs betétjárat és nem minden busz áll meg minden megállóban a nap minden szakában.
  Nagytásért kattints a képre!

  arriva_Komarom_8_as_busz

 5. arriva_2_es_viszonylat1

  Egy debreceni- ilyet még biztosan nem láttál. Remélem Vitézy Dávid nem vesz példát erről. A lap alján olvasható tájékoztató szöveg a következő:

  A 26-os számú járat a 401008-as vonal 20-as számú járatán Örsújfaluig közlekedik.

  Ezt értelmezd ha tudod ! Szerintem nem kis feladat ezt a komoly szakmai tudással megfogalmazott mondatot megérteni. Nagyításhoz kattints a képre

 6. Nekem tetszik, hogy 3 járat össze van vonva, és más színnel van írva az indulási ideje. Ha engem kérdezel, akkor a miskolci a leghülyébb a városiak közül. A tiédet is vizsgáltam egy ideig… Na itt vannak a kedvenceim. Amellett, hogy csak indulási idő a végállomásról, csak azt nem tudom, hogy hova menjek és mikorra:
  http://www.mvkzrt.hu/frame/69.gif
  http://www.mvkzrt.hu/frame/14H.gif

  A keretezett, a csillagozott, az aláhúzott….
  _______________________________________-

  Ott van a VEKE. Egyébként egy ideig náluk volt szóvivő Vitézy, és szidta a 4-es metrót, de most már hirtelen milyen jó lett minden.
  Na, de a VEKE kritizálás helyett csinált ilyet: http://menetrend.derke.hu/

  Írd be, mondjuk hogy Kartács utca, és kiadja az összes közeli megállóból az indulási időket, és ad hozzá térképet is. Ez a legjobb virtuális menetrend!

 7. Egy Debreceni- sokkal jobb ez a menetrend mint a BKK honlapján található, amely letölthető pdf-ként jelenti csak meg az indulási időket.

  Tanács: Hozzászólásba max 2 linket illessz be, mert ha ennél több van akkor, nekem kell kézzel engedélyezni a közzétételt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .