WIFIzni vagy nem WIFIzni

Több érdekes hírt is olvastam mostanában a WIFI hálózatok terjedéséről a közösségi közlekedésben. Most azt a kérdést, hogy a felsővezeték elektromágneses sugárzásában utazva, szükségünk van-e még egy az egészségünket feltehetően károsító WIFI sugárzásra is a járműveken figyelmen kívül is hagynám. Az én kérdésem az, hogy szükség van-e egyáltalán WIFI hálózatra a BKK járművein, megállóiban. Előre bocsájtom, hogy én , városon belül naponta vonatozok, d még soha nem használtam a vonatokon meglévő WIFI-t. Először nézzünk körül a járműveinken, megállóinkban. Én úgy látom, minden 2.-4. utas a mobilját nyomkodja, olvas, zenét hallgat, beszélget. Ebből én arra következtetek, hogy már ma is az interneten lóg az utasok jelentős része saját adatcsomagját felhasználva.

Most nézzünk pár hírt a közelmúltból ami kapcsolódik a témához:

“Az orosz MaximaTelecom tervezi az ingyenes wifi kiépítését – közölte a Vedomosztyi című gazdasági napilappal a cég társtulajdonosa, Szergej Aszlanyjan.

A Moszkvában és Szentpéterváron, valamint tíz oroszországi reptéren is hasonló hálózatot üzemeltető cég birtokosa korábban a New York-i metróval kapcsolatban nyilatkozott hasonlóan, de ezúttal nem adott felvilágosítást arról, hogy hol tart a terv megvalósítása.

A lap által megszólaltatott, névtelenül nyilatkozó szakértőt meglepte a MaximaTelecom magyarországi terjeszkedési terve. Rámutatott, hogy a cégnek Budapesten mindent a nulláról kellene kezdenie, egyebek között be kellene szereznie az engedélyeztetési dokumentációt, miközben a magyar piacon már jelen vannak jelentős transznacionális szolgáltatók.

A budapesti metró részéről nem válaszoltak a Vedomoszti megkeresésére.”

(Hirado.hu)

Egy érdekes írásra bukkantam Prágából. Ők ennél tovább mentek és nem csak a metrót fednék le WIFI jellel, hanem a felszíni buszmegállókat is, mint az a fenti képen is látszik.  Az MHD68.CZ írása már kritikusabban áll hozzá a kérdéshez. Ők már felvetik, hogy ez szükséges-e, vagy csak pénzkidobás?

“Pénteken, 2017 június 9.-én nagy hírveréssel került átadásra az állítólagosan első prágai megálló, amely csatlakozik az internethez. De… tényleg ez az első? Egyáltalán szükség van rá? Ez nem ablakon kidobott pénz?”

“Személyes véleményem (írja a szerző ) , hogy sokkal nagyobb sikert aratna  a DPP (Prága Közlekedési Vállalata), ha egyenletes  és erős 3G/4G jelet biztosítana minden metróállomáson és az alagút teljes hosszában”

Teljesen egyet kell hogy értsek az MHD68.CZ főszerkesztőjének véleményével. Én sem tartom szükségesnek, hogy most kezdjük el WIFI jellel lefedni a metrót a megállókat, akkor amikor a város rengeteg pontján van ingyenes  és nyilvános WIFI hálózat, valamint amikor idehaza is megjelent az egyik mobilszolgáltatónál a korlátlan adatcsomag, hűségnyilatkozat nélkül kedvező áron!

A Wi-Fi, az IEEE által kifejlesztett vezeték nélküli mikrohullámú kommunikációt (WLAN) megvalósító, széleskörűen elterjedt szabvány (IEEE 802.11) népszerű neve. A Wi-Fi, az elterjedt nézetekkel szemben, nem az angol Wireless Fidelity kifejezésnek a rövidítése. Az elnevezést egy marketingcég találta ki játékosan utalva a Hi-Fi/hifi szóra, csak később igyekeztek rövidítésként aposztrofálni és úgy reklámozni

A kommentelők gyakran hivatkoznak arra, hogy  az ingyenes WIFI hálózatokat a külföldiek használják, akiknek  magas lenne a telefonszámlájuk, ha az otthoni előfizetésük terhére  interneteznének külföldön.. Ez igaz volt, de az EU eltörölte ezt a felárat, így a jövőben én úgy érzem értelmetlenné válik új WIFI hálózatokat kiépíteni, üzemeltetni.

Frisssítve : 2017.Június 17.

A bejegyzés megírása óta, Prágában megjelent az okos pad is. Ez egy klasszikus ülőalkalmatosság, amely fel van szerelve két darab USB aljzattal és WIFI sugárzóval is. Az elérhető leírás szerint , nem igényel külső áramforrást, napenergiát használ. A projekt támogatója az EON. A pad fantázianeve CapaSitty. Az okospad nem csak vezetékkel, USB csatlakozón keresztül képes feltölteni a várakozók, pihenők mobiltelefonját, de vezeték nélkül, indukciós elven működő Qi technológiát  használva is. Ennek feltétele, hogy mobilkészülékünk támogassa ezt a technológiát. Természetesen megjelentek már olyan vélemények is, amelyek megkérdőjelezik ezen padok biztonságát, itt főként az adatbiztonságról van szó, hiszen egy ügyes rosszakaró kis átalakítással, képes lehet vírussal megfertőzni a csatlakoztatott mobilkészülékeket. Pillanatnyilag 3 darab ilyen okospad üzemel Csehországban.

​ Mi erről a ti véleményetek?

(kép: MHD86.cz)

9 hozzászólás érkezett ehhez : “WIFIzni vagy nem WIFIzni

 1. Valóban fölöslegesnek tűnik, tipikusan nem tölt annyi időt az utas egy adott járművön vagy akár megállóban, hogy erre szükség legyen.

  Azonban ha egy magáncég végzi a telepítést és az üzemeltetést és ez nem kerül közpénzbe (hanem mondjuk reklámbevételekből finanszírozzák mint a LinkNYC-t), akkor hajrá.

  Egyébként tudtommal Miskolcon 2 éve már van wifi a villamosokon. Érdekes lenne megtudni a helyi tapasztalatokat. http://www.boon.hu/free-wifi-a-miskolci-villamoson-ne-mar-nagyon-komoly/2854455

  1. Igen, a másik kérdés épp a járművön töltött idő kérdése. Budapesten gyakori az átszállás.Ez rövidíti az egy járművön töltött időt. Még jobban értelmét veszíti a WIFI.

   1. Prágában több a létjogosultsága, mert hosszabb az egy járművön töltött idő (kevesebb átszállás). Itthon nincs sok értelme.

    Viszont poénforrásnak jó lenne. Képzeld csak el, ahogy a sok telefonfetisiszta pislog, hogy “Köki??? Csak a Deákig akartam menni…” 😀

    1. Vannak összeesküvés elméletek arra, hogy valójában mire is szolgál a WIFI. Nem kényelmi szolgáltatás, titkosszolgálati eszköz .

     Mondom, szerintem a barangolás magas díjának eltörlése után már nincs értelme, fejleszteni a WIFI hálózatot. A korlátlan adatcsomagok is feleslegessé teszik kiépítését.

     1. Az a díj, amennyire tudom, EU-n kívülieknél változatlanul fennáll. Az ázsiaiak pl. amekkora számban jönnek ide, már nem hülyeség, de szerintem az oroszokra is vonatkoznak a magas díjak.

      1. Ebben már van valami, de arányban áll a kiépítés költsége a várható többletbevétellel?

       A városban ma is van bőven ingyen Wifi. Ebből kiindulva elég a metróállomások wifisítése a EU-n kívüli turisták miatt.

 2. Viszont azt kifelejted, hogy hányan használnak okostelefont mobilinternet nélkül.

  Én vagyok a legjobb példa, feltöltőkártya-okostelefon kombóval. Csak ott van mobilnetem, ahol wifi van. Én ugyan nem használnám ki, mert megvagyok állandó online jelenlét nélkül, viszont sokan vannak Pesten, akik igénylik az állandó netet, de a pénzt sajnálják rá, különösen a korlátlan mobilnetre. Rengetegen vannak ilyenek Pesten, és eléggé lassan csökken az ilyen felhasználók száma. Ez nem csak külföldieknek szóló látványberuházás lenne szerintem, a helyiek is kihasználnák.

  1. Én is feltöltős vagyok. 1500 ft az 1 GB. A Telenor korlátlan internetje kapcsan a többieknek is lépniük, vagy lemaradnak.

   Próbáéj meg kicsit hosszabb távon gondolkodni. Én úhy látom 1-2 évenbelül már csak korlátlan net lesz . Ez a fejlődés iránya.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .