Vitézy Dávid négy éve

Vitézy DávidA döntés megszületett. A BKK hatásköreit megnyirbálják. Már mindenki elmondta véleményét ezzel kapcsolatban, én sem maradhatok ki a sorból. Gyakran vádolnak azzal, hogy Vitézy Dávid munkáját személyes okból kritizálom. Ez nincs így. Aki ismer, tudja, hogy Vitézy Dáviddal vannak közös ismerőseink és a Facebookon is kommenteljük közös ismerősök képeit minden személyeskedés nélkül. Vitézy Dávidot én nagyon ügyes ötletgazdának tartom! Jók az ötletei, de a megvalósításuk során jönnek létre az általam néha talán túl keményen kritizált hiányosságok. Vitézy Dáviddal sok mindenről  azonosan gondolkodunk. Bevallom, több kérdésben én még nála is keményebb lennék. Ezek főként személyzeti kérdések. Az utasok véleménye a cégről, főként annak dolgozóinak megjelenésére és viselkedésére alapozva jelennek meg. Ezt a szegmenst erősíteni kéne. Nézzük milyen ötletei voltak Vitézy Dávidnak és hogyan valósította meg azokat.

Az Ötlet  A megvalósítás

Egységes arculat kialakítása

Én nem a “dávidkéket” választottam volna, de az egységes megjelenés pozitív és előremutató lépés volt. Kiemelve itt, hogy az alvállalkozók, szerződött partnerek is csak az egységes  arculatot használva szolgáltathatnak.

Ellentmondás, hogy a BKK lila-fehér színben jelenik meg az utasok előtt a jegyautomaták, a pénztárak, az ügyfélszolgálat, a tájékoztatók esetében , viszont  az autóbuszok kékek, a villamosok sárgák és a trolibuszok pirosak,  a metrók fehérek, kékek vagy  sárgák .

 Új járművek

Megújult a járműpark. A régi, túlfutott járművek egy része, külső szolgáltatók bevonásával megújult. Új buszok, villamosok, trolik érkeztek-érkeznek. Megjelenik a környezetbarát hibrid és elektromos hajtás Budapesten.

Sajnos nem minden esetben sikerült olyan járműtípust választani amely alkalmas a valós budapesti igényeket kielégíteni.

 • Nem egységesek a kerekesszékesek által igénybe vehető ajtók. Ez néha a második, máskor a harmadik vagy mindkettő. A megállók esetében pl Bazilika az akadálymentes autóbusz, akadálymentes második ajtajánál, szabályos megállói beállás esetén lehetetlen leszállni, mert egy fa és egy parkolóautomata akadályozza a leszállást.
 • Szintén nem egységesek a leszállásjelzők és az ajtónyitó gombok.
 • Megfeledkeztek az álló utasokról, a járműtípus kiválasztásánál.
 • Az új CAF villamosok esetében csökken az ajtószám, amely problémát fog okozni az utascserénél és a jármű telítettsége, kihasználtsága nem lesz egyenletes.

 Pályafelújítások

Megújult az egyes és hármas villamos teljes vonala. Új megállók kerültek kiépítésre. Peronfedések teszik esőmentessé a várakozást. Megkezdődött a Budai fonódó hálózat kiépítése.

A pályafelújítást célszerű lett volna összekötni az útfelújításokkal.

 • Erre remek példa a 3-as villamos esetén a Nagy Lajos király útja, ahol megépülhetett volna a Hungárián túli körgyűrű hiányzó szakasza és a villamost nem akadályozná a közút keresztezése, hiszen az Erzsébet királyné útjától az Örs vezér teréig az út közepén haladhatna.
 • Megfontolandó lett volna a  3-as vonalán a BIhari utcán a vágányok áthelyezése az út jobb oldaláról az út bal oldalára, ezzel elkerülve a közút  kétszeri keresztezését. Ez a gyorsabb akadálymentes haladás mellett, kényelmesebbé és vonzóbbá tenné ez Ecseri út metróállomás elérését, hiszen a villamosmegálló a metróállomás oldalára került volna.

A megállók egy része peronfedést kapott, de a villamosok kijelölt megállóhelye sajnos nem esik a tetővel védett részre. Ilyen például a Liget téri kettős megálló.  Itt a megállótábla pár méteres áthelyezésével orvosolható lenne ez a hiányosság.

Szintén a 3-as villamos vonalán került kialakításra 2 új középperonos megálló. Itt automatizálható lenne az ajtónyitás irányának bemondása. Már december van és nagyon sokan állnak a rossz oldali ajtóhoz, leszálláshoz.

A menetidő rövidülését Vitézy Dávid állításával ellentétben én nem tudom objektív mérésekkel alátámasztani. A lámpák hangolása-szerintem- nem történt meg. Eddig  20 esetben végeztem mérést.

 A FUTÁR

 • A járművek érkezésének valósidejű jelzése remek ötlet!
 • A FUTÁR mobilalkalmazás beindítása, nagyszerű
 • A BKK-INFO mobilalkalmazás elindítása nagyon hasznos
 • A megállóhelyek kijelzői alulméretezettek. Jól látható, hogy nem előzetes igényfelmérés alapján kerültek beszerzésre. Több helyen a  4 sor kihasználtságának biztosítása érdekében a környező megállók indulásait is jelzik, míg nagyobb forgalmú megállókban a megállóban megálló viszonylatokat sem képesek megjeleníteni. Itt is  jó példa a Liget téri villamosmegálló ahol 4 sor áll rendelkezésre a 3/62/62A/28 villamosok két irányú indulásainak jelzésére. Ez ugye még barátok között is minimum  8 sort vesz igénybe abban az esetben , ha minden viszonylat esetében csak a legközelebbi indulást akarjuk megjeleníteni.  Itt még nem beszéltünk a villamos megálló két végéről induló 95/195/9/151 autóbuszok indulásainak megjelenítéséről.
 • A FUTÁR kijelzők rossz elhelyezése – a peronfedéssel ellátott megállók esetében a FUTÁR kijelzők általában takarásban vannak. Itt ismét a Liget tér,Szent László tér lehet jó példa, hiszen csak az egyik zebrán át érkezve látható a kijelző. A megállóban várakozva, vagy az ellenkező irányból érkezve a kijelzők takarásban vannak.
 • Több FUTÁR kijelző nem működik – két év késéssel átadott kijelzők közül több a mai napig nem működik. Ilyen például a forgalmas Örs Vezér tere M -Kőbányai oldal az Árkád előtt !
 • Nem kapcsolható össze a MÁV rendszerével – Több megálló esetében, az intermodális közlekedés biztosítása érdekében fontos volna az elővárosi vonatok indulásainak kijelzése is. Ilyen megállók a Liget tér, a Zugló vasútállomás, KÖKI. Az jövő évre érvényes menetrendben épp a Budapesten belüli utazásokat segítendő a MÁV beszámozta elővárosi vonatait. Kőbánya alsóról vagy Zgló vasútállomástól sokan utaznak a belváros felé ezekkel a vonatokkal. Meg kell oldani ezen utasok tájékoztatását is. Természetesen épp ilyen fontos a vasútállomásokon a környező BKK viszonylatok indulásairól tájékoztatni az utasokat. Ez eddig csak Kelenföldön valósult meg, igaz 2 külön kijelzővel.
 • Integráció – a BKK info és a BKK FUTÁR mobilalkalmazásokat integrálni kell egymásban. A két külön szolgáltatás használata, nem ügyfélbarát.

Ügyfélkapcsolat

 • Új ügyfélkapcsolati irodák jelentek meg.
 • Facebook használata utastájékoztatásra.
Ez az a terület, amelyen a BKK a legkevésbé sikeres.  Szépek az új pénztárak, irodák és hasznos a BKK facebookja is, de :

 • Nehézkes ügyintézés – hosszú várakozásra és kicsit humoros módon időpontfoglalásra van szükség, ha ügyintéznivalónk akad a BKK ügyfélszolgálatán. Telefonon ellentmondásos információkat adnak.  A legnagyobb gondnak azt tartom, hogy az egyszerűen kezelhető ügyeket a BKK nem intézi, hanem bonyolítja. Példa erre két kollégám esete. Mindketten ugyanott (Üllői út) tették le BUBI kerékpárjukat. Mindkettőjük esetében a BKK letiltotta BUBI kártyájukat, mivel az azon lévő keret lemerült. A BUBI terminál hibája miatt. Az ügyintéző hölgy mindkét esetben azonnal közölte, hogy a rendszerben egyértelműen látszik, hogy a kerékpárok este 21-óra és reggel 5 óra között nem mozdultak és mindvégig az üllői úti BUBI terminálon álltak, tehát a terhelés nem volt jogos. Ennek ellenére jegyzőkönyvet vett fel és mind a mai napig nem oldották fel a BUBI kártyájukat, pedig a 30 nap már rég lejárt.  A teljesen egyértelmű és bizonyítható esetekben sem ügyfélbarát az ügyintézés.  Hasonló eset volt az a médiában megjelent eset amikor az utas automatából vett 2 db bérletet. Az automata a pénzt elnyelte, bérletszelvényt nem adott. Az automaták üzemeltetője azonnal elismerte a hibát, de a BKK ennek ellenére jegyzőkönyvet vett fel és 30 nap ügyintézési határidőt állapított meg. Hangsúlyozom az automata hibáját az azt üzemeltető vállalkozás elismerte!
 • Be nem tartott határidő – a panaszokra gyakran egyáltalán nem, vagy a 30 napos határidőt túllépve válaszolnak. Nekem van több mint egy éves, megválaszolatlan panaszom. Két kollégám 45 napja várja a letiltott BUBI kártyájának feloldását.

Az idegennyelvű utastájékoztatás

Hasznos, mert Budapest népszerű célpont a turisták körében.

 •  A BKK jegyautomaták esetében már a környező országok nyelve is választható
 • Egyre több a jelkép alkalmazása a tájékoztatásban
 • Többnyelvű kiadványok jelentek meg
A kezdetekben talán itt és a jegyellenőrzés terén volt a legnagyobb nézeteltérés közöttünk. Mindig támogattam a turisták tájékoztatását, csak a módszerben nem értettünk egyet.

 • Kizárólag brit tájékoztatás – nem értem miért a BKK kizárólag a brit anyanyelvi utastájékoztatást támogatta. Ez ellen rendszeresen felemeltem a hangomat. A hadaró, félreérthető mondatok inkább félre mintsem tájékoztatták az utasokat. A kettes metró 3 vagy 4 vitája nyomán szerencsére megtanult tagoltan és helyesen hangsúlyozva beszélni a BKK brit utastájékozója. Úgyérzem Vitézy Dávid végre megértette, hogy Budapestre sokan úgy érkeznek, hogy az angol nem anyanyelvük, csak egy közös nyelv amellyel áthidaljuk a magyar nyelv és a turista anyanyelve közötti szakadékot. Ez a helyes út.
 • Nem megfelelő hang választása –  a Brit utastájékoztató hang sok emberben ellenszenvet vált ki. Én kimondottan támadó jellegűnek érzem az angoltanár hangját, függetlenül attól, hogy esetleg az életben egy nagyon kedves hölgy is lehet. Én lecserélném egy megnyugtató, de mégis határozott hangra.
 • Túlzó britesítés– több olyan információ is elhangzik angolul, amelyre nincs feltétlenül szükség. Ilyen az indulás utáni brit üdvözlés, amelyre semmi szükség. A kijelzőn jól látszik, hogy melyik irányba halad a metró és mi a következő megálló. Egy Budapestre látogató ismerősöm meglepődött és túlzónak tartotta a metró “britesítését” …
 • A padló és falragaszok – nagyon sikeresnek találtam a padóra ragasztott tájékoztató matricák bevezetését. Ebben az esetben indokolt a több nyelv és jelkép használata.

Hatalmas problémaként látom az utasok és a BKK közötti kapcsolatban és a  szolgáltató megítélésében az ellenőrök kiválasztását és tevékenységét. Ez az a terület, ahol semmilyen fejlődést nem tudott elérni Vitézy Dávid, sőt az egy hónapja elfogadott új üzletszabályzat inkább visszalépés volt. Egy magára adó közlekedésszervező, amely bankfióki szintű ügyfélközpontokat létesít, nem engedheti meg, hogy gyakran koszos, ápolatlan , labilis idegzetű ellenőröket alkalmazzon, mint azt a pár napja nyilvánosságra került videó is bizonyítja!  Csak egy ilyen jegyellenőr megtűrése az állományban visszaveti a BKK több éves munkáját ! Én nem a bliccelést támogatom, csak elvárom, hogy az ellenőr jólöltözött, intelligens, kommunikálni tudó szakember legyen akit a BKK azért a munkáért amelyet az emberek többsége nem vállalna el, tisztességesen  megfizet!  Dávid, próbálj meg kiemelkedően magas bérrel több nyelven beszélő,  jó megjelenésű, kommunikatív ellenőröket alkalmazni. Hidd el ez megtérül! Pár hónapon belül javul a BKK megítélése az utasok között. Ugyan ez a helyzet a metró beléptetőembereivel is. Mivel azt alvállalkozó végzi, a BKK-nak nem is kerülne semmibe, ha felszólítaná a beléptetést végző vállalkozást, hogy napi rendszerességgel ellenőrizzék munkatársaik hajviseletét, ruháját. Csak egy plusz ember aki naponta végigjárja a metróállomásokat és azonnal hazaküldi azt aki a mozgólépcsőnél eszik, iszik, beszélget, ápolatlan, rendezetlen az egyenruhája!  Egy mosolygós, előre köszönő beléptetőember többet javít a BKK megítélésén mint 10 új autóbusz!  Dávid, azon kéne javítani, hogy legalább a bérletes utasok ne utálják és ne megvetéssel közeledjenek a beléptető és ellenőrző személyzethez. Ez a TE felelősséged és én úgy látom, ezt nagyon elhanyagoltad.

Végezetül egy kérés. Próbálj meg az utasokkal emberi módon bánni!  A végállomáson indulásra kész jármű esetében sokkal emberibb bemondani, hogy ” Kérjük, fejezzék be a beszállást!” majd ” Kérjük vigyázzanak, az ajtók záródnak”, mint állat módjára sípolni és az utasra zárni az ajtót!  A közlekedési lámpák esetében is van  egy sárga a felkészülésre, és nem csak piros, meg zöld! Szerencsére ezt több munkatársad tudja és különutasítás nélkül is megteszi.

Természetesen most is, mint mindig várom a véleményedet a leírtakkal kapcsolatban. Egyértelmű, hogy elolvasod mindig amit leírok. Gondolkodj el rajta és írd le a véleményedet. A világot a vita  és az eszmecsere viszi előbbre, nem a vélemények letiltása!

18 hozzászólás érkezett ehhez : “Vitézy Dávid négy éve

 1. Hú, erre hosszabban kéne hozzászólnom, de nincs időm 🙁 Csak az első ötlethez, az egységes arculathoz. Az korrekt ötlet, hogy legyen egységes az arculat. Ha a költségek minimalizálása szempont, akkor a BKV régi kékjét mondanám, mert akkor a buszok egy részét nem kellene átfesteni.

  De legyen új szín, felőlem… Viszont abban igaza volt a VEKE-nek, hogy ha közönségszavazásra bocsátjuk azt, hogy mi legyen, akkor illene tán nem bundázni a szavazatokat… Vagy csak jelentsék ki, hogy a dávidkék az új szín – sok felesleges konfliktust megspóroltak volna.

  Amúgy ide tartozik, hogy az egységes szin bár rendben van, de a rajta feltüntetett logókkal mi a helyzet? Állítólag a konkrét szolgáltatót mindig fel kell tűntetni, ezt a VT-Arriva és a Nógrád Volán emg is teszi, ellenben a BKV nem. A BKK mint megrendelő viszont mindig ott van, pedig ha vkit, akkor őt nem kellene.

  1. Mig8 – Vannak BKV logok, igaz nem mindenhol. A BKK esetében megfigyelhető, hogy ha valaki nekik nem tesző hozzászólást tesz közzé, akkor azonnal rászállnak a BKKtfun-ok, pletykák szerint nem önként…

   1. Na ez a “nem mindenhol” az, ami zavar. A VTA és NV arra legalább oda tudott figyelni, hogy az övék kinn legyen.

    A BKK a saját Fb oldalán azt csinál, amit akar – hogy jön most ez ide?

   2. A BKKtfun-ok alatt BKK-fant értesz? Egyébként nem, senki nem fizet nekem azért, mert néha kiállok a BKK mellett.

    1. SZALAROAA – nem hiszem, hogy csak a PR osztály írogat. Tapasztalatom szerint sok a jobb munkahelyi megítélést előrejutást remélő kommentelő és sajnos a megfélemlített munkavállaló is.

     Az Örs -Élessarok közötti fejetlen pótlás kapcsán épp az egyik forgalomirányító srác kérésére töröltem a kommenteket, mert félti az állását csak azért mert véleményt mert nyilvánítani. Ez nem normális.

     Több esetben kapok levelet BKK dolgozóktól akik rajtam keresztül próbálnak meg névtelenül hangot adni az általuk tapasztalt hiányosságoknak, mert zavarja őket a fejetlenség, de nem akarják elveszíteni munkájukat.

     Vitézy Dávid legnagyobb baja, hogy képtelen az eszmecserére. Erre mondta Tarlós István, hogy személyisége nem teszi lehetővé az együttműködést.

     A Facebookon szabadon lehet anyázni, de ha szakmai hibára kérdezel rá, azonnal letiltanak.. Bármikor visszanézheted a BKK facebookját.

     Nagyon könnyű a fiatalokat balhéra összehozni. Most egyébként is divat tüntetni járni. Dávidot az általunk választott képviselőink váltották le. Tarlóstól tudjuk, hogy párttagságtól függetlenül, SENKI nem szavazott mellette. Zugló polgármestere aki a médiában kiállt Dávid mellett tartózkodott a szavazástól… magyarul ő sem támogatta.

  2. A buszok újrafestésével 2 fő bajom van
   – Nagyon sok pénz
   – Az új szín ronda és nyomasztó

   Abban egyetértek hogy cseréljék le a régi BKV flottaszínt, de akkor már lehetett volna kreatívabb, mint hogy az egész legyen kék…
   Aztán minek festik újra a buszokat? Egy újrafestés kb 5-6 millió forint!!
   De persze erre von pénz. Most példálózzunk arról a 15 buszról, amit Debrecentől bérelnek, a Volvo B9L Alfa Cívis 12 típusú buszokról!
   Debrecen 2009-ben vásárolta őket, a fényezésük hibátlan, még is újrafestették őket.
   http://kepfeltoltes.hu/141201/LMG-077_www.kepfeltoltes.hu_.png
   Szerintem a debreceni még ízlésesebb is volt. De erre van pénz!

 2. A második témához most szólnék hozzá, az új járművek kérdésköréhez. Először is, leszögezném, hogy egyetértek a kifogásaiddal, de. Szegény ember vízzel főz – abból lehetett gazdálkodni, ami volt, hogy minél olcsóbban jöjjenek ki.

  De emlékeim szerint nem kizárólag a BKK érdeme, hogy lettek új buszok, bár kétségtelen, hogy nem is a BKV-é. Sokkal inkább azoké a lelkes közlekedésbarátoké, sok esetben a VEKE-é, akik feltúrták a netet eladó, de még használható buszok után. Így akadtak a Van Hool-okra is, meg sokszor itt-ott néhány eladó buszra. Bár kétségtelen, hogy ezügyben sok csere a BKK nevéhez fűződik.

  A villamosok más tészta. A Hannoveriek beszerzése ellen Demszky még tiltakozott, BKK akkoriban még nem is volt. A Combino Demszky érdeme (?). A CAF villamosok kétségtelenül a BKK-hoz köthetők. Nem imsertek az alternatívák előttem, de mintha sok szakértő amellett kardoskodott volna, hogy idehaza kelle őket gyártani licensz alapján.

  1. Mig8– Én nem a használt járművek állapotát kifogásoltam. Az egyértelműen kényszer. Itt épp az új Citaro 2 buszok azok amelyek esetében a BKK kiírását teljesítve romlott a helyzet. A Volvóknál ugye a 2 és 3. ajtónál is volt hely babakocsinak, kerekesszéknek és az ülni nem szeretőknek. Az új Mercedes Citaro 2 esetében a 3. ajtónál lévő és megszokott helyen megszűnt kerekesszékes hely és üléseket építettek be helyükre. A 9-es busz esetén rendszeresen a 3. ajtónál szállnak fel a tömött buszra babakocsival-megszokásból- és a kocsi teljesen eltorlaszolja a szűk folyosót akadályozva az utasáramlást és az utascserét. Hatalmas hiba volt 3 ülés miatt leszűkíteni a teret.

   A 9-es busz ott megy el a BKK központ előtt. Ha orosz mintára a BKK vezetőknek is kötelező lenne ezzel utazni, azonnal megváltozna a véleményük a járművek belső kialakításárról és az ablakok méretéről…

 3. Ha csak a Citaro-kra gondoltál, akkor nem szóltam. Bár azért kíváncsi lennék a BKK álláspontjára is. Leginkább arra, hogy miért ők rendelnek buszokat? Az a BKV dolga lenne, hisz ő a szolgáltató.

  A második bekezdéseddel egyetértek – kaján vigyorral 😀

  1. Mig8 – a BKK mint megrendelő elvárásait kell a szolgáltatónak teljesítenie. Itt a dobogó nélküli ülések száma a kulcs. Fellépő nélkül, egy alacsonypadlós járművön, csak ezeken a helyeken lehet ülést elhelyezni. A kérdés csak az, hogy ténylegesen szükség van-e ennyi ilyen ülőhelyre, egy olyan járaton, amely a bő szaporulatáról híres Baross utcán megy végig, ahol sok a babakocsi !!

 4. A bevezetőre is reagálnék. Hogy a BKK jogköreit megnyirbálják, az szerintem helyén van, jól teszik. A BKK ne gyakoroljon tulajdonosi jogokat a BKV felett.

  A Közút kivétele érdekes kérdés. Az szerintem tény, hogy az új rendszerben is szorosan együtt kell majd működnie a Közútnak a BKK-val pl egy útszakasz felújítása kapcsán. Remélem nem az lesz a vége, mint amikor a BKV-nak és a MÁV-nak le kellett volna ülnie egyeztetni amikor felújították az északi vasúti összekötőt. Ők csak egy külső kényszer hatására tudták ezt megtenni, maguktól nem.

  1. Mig8– a BKK nemrég fejezte be a 3-as villamos pályafelújítását.Még nem nyirbáltak meg semmit. A Liget téren lebontották a régi villamosmegállót, füvesítették a helyét és építettek egy szűkebb, új középperonos megállót. A régi megállóhoz vezető aluljáró egyik kijáratát lebontották, leszigetelték és eltüntették a helyét is (Kápolna utca). Magán a Kőrösi Csoma úton, ahol a villamos halad és megtörtént a vágánycsere, ottmaradt a betonlappal lefedett másik aluljáró kijárat…

  1. Mig8 – Dabóczi Kálmánra gondolsz? Rendesen felkészült és tapasztalata is van a közösségi közlekedés és a kommunikáció terén is.

 5. Én arról érdeklődnék, hogy mikor veszik le a napirendről egyes troliknál az első ajtón való felszállást. Hátul szállnák fel, mert ott fogok lerohanni, hogy elérjem a másik járművet, de végig kell mennem-rohannom a szakadó esőben több mázsás szatyorral a csuklós hosszú trolit, hogy felkapaszkodjak, előhalásszam a bérletet, aztán végig tülekedjek a tömött trolin, mivel a mögöttem jövőknek is kell a hely. Szóval én ebben a helyzetben küldeném az “ötletgazdát” minden nap 3-szor végig adott útvonalon, persze a legnagyobb csúcsforgalomban némi súllyal végig.

 6. Már miért kellene egységes színűek legyenek a járművek ágazatok közt is? Inkább nem olvasom tovább!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .