Villamos vezeték nélkül

hidrogenTöbb próbálkozás volt már a villamosok látható vezeték nélküli áramellátásának biztosítására.  Mi a gond a vezetékkel. A villamosüzem leg zavarérzékenyebb eleme a felsővezeték. Viharban, fagyban vagy épp baleset következtében leszakad és leáll a vonal közlekedése.  Kiépítése, karbantartása költséges. Ami a legtöbb hétköznapi járókelőnek feltűnik az az oszlopok és vezetékek erdeje a városban.  A nemzet főterének, a Kossuth Lajos térnek az  átépítése kapcsán is felmerült a felsővezeték elhagyásának lehetősége. Sajnos megfelelő jármű hiányában ez nem valósulhatott meg. Az akkumulátoros üzem elég hely-és súlyigényes. Erre a problémára megoldás lehet a most bemutatott hidrogén  üzemű villamos. A hidrogén alapú üzemanyagcellák , az elektromos áram előállítás melléktermékeként csak vízgőzt bocsájtanak ki. Egy feltöltéssel, melynek időigénye mindössze 3 perc, a villamos 100 kilométert tud megtenni. A villamos utazósebessége 70 km/óra. Az első hidrogéncellás villamost a Skoda ForCity 15T villamos alapján építette meg a kínai CSR Sifang vállalat. A villamosok Peking és Sanghaj utcáin közlekednek majd. A gyártó tervei szerint a 15 kilométer hosszú városi szakaszt egy tankolással  hatszor teszik majd meg a villamosok. A teljesen alacsonypadlós jármű három és  öt részes változatban lesz rendelhető.

Üzemanyagcella :
Az üzemanyagcellák hidrogénből és oxigénből vizet állítanak elő, áramot és hőt termelve a folyamat során.

 • A folyamat egyedüli mellékterméke a víz és  hő.  Mindkettő újrahasznosítható.
 • Az eljárás semmilyen zajjal nem jár.
 • Az üzemanyagcellák sokféle méretben készülhetnek, így számos különböző célra felhasználhatók.
[wc_divider style=”dashed” line=”single” margin_top=”” margin_bottom=””]

Az alapjármű Skoda ForCity:

f2 f3 f1

Képek: Skoda

2 hozzászólás érkezett ehhez : “Villamos vezeték nélkül

 1. Én nem támogatom a vezeték nélküli villamosokat. Jóval drágábbak, és csupán annyi az előnyük, hogy nem kell felsővezeték.

  A zavarérzékenységet ezzel talán csak növelnék, mert ugye vezeték nélküli villamost hagyományossal nem lehet pótolni az érintett szakaszon, de amennyire drágák ezek a járművek rendkívül rossz üzlet, ha egy tartalékvágányon ácsorognak. (Vagyis ha kihullik egyszerre 2-3 jármű, a többi tartalék meg főjavítás alatt van, akkor jöhetnek a pótlóbuszok)

  Egyedül az lenne elfogadható, ha munkavillamostól kezdve az összes járművet lecserélnék felsővezeték nélkülire, de azt a pénzt értelmesebb lenne metróhosszabbításra felhasználni.

  1. Egy Debreceni – a Parlament elől el fognak tűnni az oszlopok. tehát oda akkus villamos kell.
   Tarlósnak tetszett a hidrogéncellás busz és szeretne olyat Budapesten is -hírek szerint. Tehát a hidrogén kút adott.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .