Vigyázzunk a gyerekre !

M4_biztonsagi_sav_viz1Alig egy hete írtam le, hogy a BKK annak ellenére, hogy ez feladata,  nem tájékoztatja az utasokat az új, négyes, zöld metró használatával kapcsolatos tudnivalókról. Megjelent ma egy utaspanasz a BKK facebookos oldalán. Bevallom, nem lep meg, hiszen aki engem rendszeresen olvas, látta az elmúlt héten itt kialakult vitát. Hivatalos forrásból származó információk hiányában, a mai napig nem tudom eldönteni, hogy valójában kinek is van igaza. A metróvezetőnek, aki állítja, aktívan beavatkozik ha kell a metró ajtózárásába, indításába, vagy a feltételezhetően BKK-s hozzászólónak aki csak megfigyelőként írja le a vonatfelügyelő munkáját. Kettőjük állítása  a négyes metró működéséről teljesen ellentétes. A BKK nem tesz meg semmit ennek az ellentétnek a feloldására.
panaszMint B. Csaba panaszából jól látszik, az információ hiány miatt szakította  őt el családjától a négyes metró ajtaja. Csaba nyugodtan szeretett volna utazni családjával a négyes metrón, de ebben a BKK megakadályozta., azzal hogy családja és közé zárta a metró ajtaját. Kíváncsi lennék, mit tett volna a panaszban említett két peronőr, ha a vonaton kívül nem az apuka, hanem a gyermek ragad az állomáson? Mit tett volna a két peronőr, ha a BKK őket választja el 4,5 éves gyermeküktől? Nem kellett volna felhívni az utasok figyelmét arra, hogy ez egy teljesen új és más rendszer (?), amelyben mint tapasztalatom szerint mindig a BKK épp csak az utasokra nem gondolt. A többi, ember által vezetett metróvonalon nem fordulhat elő, hogy egy járművezető a peronon hagyjon egy gyermeket egyedül, de az új teljesen automata vonalon ez bármikor megtörténhet! Erre az eshetőségre, bizony nem ártott volna figyelmeztetni az utasokat! A BKK figyelmét szeretném felhívni arra, hogy rengeteg – budapesti és vidéki- iskolai csoport utazik majd a négyes metróval az Erkel színházba gyermekelőadásokra. Hasznos volna tájékoztatni az iskolákat arról, hogy a BKK jóvoltából a csoportok kettészakadhatnak, vidéki diákok leszakadhatnak csoportjuktól ! Tapasztalatom szerint a többi ember vezette vonal járművezetői mindig figyeltek a csoportban mozgó utasokra, kiemelten a gyermekcsoportokra. Képernyőkép – 2014-03-30 16:32:52A négyes metró esetében erre már ne számítson senki! A BKK egyik kommentelóje írta minap, hogy a “Kérem fejezzék be a beszállást” és a ” Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak” figyelmeztetést a BKK épp azért hagyta el, hogy az utast meglepetésként érje az ajtózárás és arra ne tudjon felkészülni. Ez az európai minta? Ja igen angolul bemondani azt mindig lehet, mert arra van igény, de a beszállás befejezésére figyelmeztetni az utast a jelek szerint felesleges, sőt nem kívánatos!

Pár jó tanács:

  • Gyermekkel utazva , indulás előtt mindig mondjuk el a gyereknek, hogy amennyiben az állomáson marad, elszakadva tőlünk, ne essen pánikba, ne menjen sehová, hanem türelmesen várjon meg minket, perceken belül vissza megyünk érte a következő vonattal!
  • Amennyiben a gyermek marad a vonaton és mi a peronon, szálljon le a következő megállóban és ott türelmesen várjon meg minket, a következő metróval utána megyünk!

Csak a margóra jegyzem meg, hogy az ajtó visszatartása olyan esetben amikor egy kisgyermek lemaradása veszélyezteti annak biztonságát,testi épségét , a szülő részéről indokolt. 

Ha kíváncsi vagy, mit mond az indításjelzésről a KRESZ kattints ide. A vasúti szabályozás ennél szigorúbb.

Természetesen ma is, mint mindig várom a BKK véleményét az írással kapcsolatban. Azt is kíváncsian várom, hogy a Facebookon ahol Csaba feltette kérdését, kap-e arra választ. Azóta egyre több hasonló- családokat ketté szakító- történetet írnak le a Bkk kommentelői.


Hasonló esetet ír le a MUON, ahol egy kislány maradt az M4 egyik vonaton. Állításuk szerint aznap 8 hasonló eset történt.

Forrás : BKK Fcebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .