Vigyázz, utas !

Figyelve a BKK tevékenységét és megszólalásait, egyre jobban érzem úgy, hogy egy olyan elem van tevékenységükben, amellyel nem számolnak. Ez a figyelmen kívül hagyott elem az ember, amit esetünkben Utasnak illik nevezni. Jobbnál jobb ötletekkel állnak elő, de megvalósítás közben mindig elcsúsznak , mert a rendszer legfontosabb eleme az Utas nem gépként, hanem emberként viselkedik. Ilyenkor a hiba korrigálása helyett az utasokra mutogatnak. Lássunk pár egyszerű példát.  Az egyik legismertebb jelenség a járművek nem teljes hosszban történő használata. Az utasok, nem egyenletesen oszlanak el a járműveken, ezzel az ajtóknál torlódást, dugót okozva, miközben a jármű ajtótól távolabbi részén több üres ülőhely is található. Mi ennek az oka? Maga az emberi elme. Az egyik legősibb emberi ösztön tehet erről a jelenségről, amelyet legtöbb esetben maga az Utas sem tudatosít. Az Utas mindig a túléléséért küzd és ennek érdekében megpróbál mindig a menekülési útvonalon és a kijárathoz legközelebb elhelyezkedni. Ezen az ösztönös viselkedésen nem könnyű változtatni. Erre a jelenségre jó megoldás az ajtók közelében  található szabad tér növelése és olyan  járművek beszerzése, amelyeken megfelelő számú ajtót helyeztek el. Budapest nagykörúti villamosai nagyban különböznek a legtöbb városban közlekedő villamosoktól. Itt a villamos megállói közel vannak elhelyezve egymáshoz és nagy az utascsere szinte az összes megállóban. Szinte kizárt, hogy valaki az egyik végállomástól a másik végállomásig utazzon. A legtöbb utas 2-3 megállót tesz meg  a sűrűn közlekedő villamosokon. A nagykörúti villamosokon sokkal jobb lett volna a jármű megrendelésekor az összes lehetséges ajtó beépítését kérni. A plusz ajtók beiktatásával egyenletesebbé válna a jármű kihasználtsága teljes hosszában. Mivel a tervek szerint az 1-es villamosokat is ugyanilyen Combino járművek váltják majd ki, célszerű lenne azokat több ajtóval megrendelni.

Szintén az emberi tényező teljesen figyelmen kívül hagyása volt a Combinok esetében az indításjelzés elhagyása. Budapest közlekedési eszközei közül ez az egyetlen jármű amelyen nincs indításjelzés. Ez mit okoz? A villamos nem tud időben továbbindulni , mert a felszálló utasok visszatartják a záródó ajtókat. Nem jelzi semmi, hogy az ajtó csak energiatakarékossági okból záródik, vagy indulna a jármű. Ebben az esetben is van egyszerű és hatékony megoldás, amelyet már egyre több járművezető alkalmaz. Ez a metróból jól ismert szöveges indításjelzés a ” Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak”. Ez egyértelműen jelzi az utasnak, hogy ne szálljon fel, mert a villamos indul.Ez csak egy gomb lenyomása a járművezető részéről, amely segíti a munkáját. Ezt már hallottam a 7-es buszon is használni. Természetesen a legegyértelműbb a nyit-zár módszer lenne, hiszen a nagykörúti vonalon minden megállóban minden ajtón folyik utascsere. A szelektív ajtónyitás kis forgalmú villamosvonalakon használható eredményesen. Kicsit brutálisnak tűnhet első hallásra, de nem lett volna rossz a Combino ajtajainak utasbiztonsági rendszerét kiiktatni, megérkezésük pillanatában. Ismét csak az ösztönös viselkedésre tudok hivatkozni. Az ipari csuklós ajtaja odacsípte az emberek kezét, maradandó sérülések nélkül. Ezt megszokták és alkalmazkodtak hozzá, aminek következtében nem fordult elő rendszeresen, hogy a jármű lekési a zöld jelzést. Az ember ösztönösen figyel és vigyáz saját testi épségére és erre lehet építeni. Nem szidni kell az utast amiért feltépi a Combió ajtaját, hanem felkészülni erre és megakadályozni azt az ősi ösztöneire hatva. Mutasson nekem valaki olyan gyereket aki elhiszi a szülő intő szavára hogy a tűz forró, bizony az ember csak tapasztalati úton rögzít új viselkedésmintákat.

Lássuk az egyik legnagyobb problémát amely szintén megoldható az emberek viselkedését szem előtt tartva, Ez a jegyellenőrzés, illetve a jegy nélkül való utazás. Miért bliccelnek a budapestiek? Már a kérdés felvetése is érdekes. Bizony a tömeges bliccelés kimondottan budapesti jelenség. Nemrég  nyilatkozta egy számlálóbiztos, hogy a 24-es villamoson az utasok 60 %-a jegy nélkül utazik. A vonal ismeretében ezt elképzelhetőnek tartom. Mi is az oka. A probléma összetett. Először a szabályozatlanság jelenti az egyik nehézséget, hiszen a BKK jegyellenőrével senki sem köteles együttműködni. A jegyellenőr ugyan kérheti az utas jegyét, de az utast semmi sem kötelezi annak bemutatására. A BKK üzletszabályzata is egyértelműen fogalmaz: 

BKK- Üzletszabályzat 45. oldal V.4.1 – “A pótdíj megfizetését megtagadó vagy személyi azonosságát hivatalos okmányból igazolni nem szándékozó személyeket, amennyiben nincs lehetőség hatósági intézkedés keretében megállapítani az utas személyazonosságát, a jegyellenőrnek az utazásból ki kell zárni. “

Magyarul ,az ellenőr megkérheti az utast, hogy amennyiben nem kíván fizetni az utazásért, akkor legyen szíves a következő megállónál leszállni. Erre azonban az ellenőr nem kényszerítheti az utast ! Ezt a helyzetet próbálja a Bkk azzal orvosolni, hogy több nagytestű ellenőrrel végezteti ezt a munkát és bízik benne, hogy a testi fölény hatására az utas hajlandó lesz önként pótdíjat fizetni. Szintén BKK módszer az ellenőrök mellé hatósági személy segítségét kérni a jegy nélkül utazó személy adatainak megszerzésére. Ebben az esetben az utas a hatósági személy felszólítására köteles igazolni magát, viszont több jogász sem tudott olyan jogszabályt mutatni amely alapján az utas adatai a helyszínen az ellenőrhöz kerülhetnének.A jegy nélküli utas tudomásom szerint nem követ el szabálysértést. Az adatvédelmi törvény értelmében a BKK ellenőre egyértelműen NEM jogosult adatkezelésre, az utas  az ellenőr részére csak önkéntesen szolgáltathat adatot. Ebben az esetben, az utas lemond a törvényben szavatolt adatainak védelméről. Beléptetőkapu De ez még mindig nem magyarázza meg, hogy miért csak Budapesten bliccelnek ennyien és vidéken miért nem.  Én egyértelműen abban látom a budapesti nagymértékű bliccelést, hogy a BKK teljesen hibásan áll hozzá a helyzet kezeléséhez.. Rengeteget költ hatástalan látszatintézkedésekre, mint például a beléptető emberek alkalmazása, majd a beléptetők munkáját ellenőrző kimeneti ellenőröket és mindkét csoport ellenőrzésére a Deák téri átszállásnál a tranzit ellenőröket ! Ez szerintem már a vicc kategóriája. Természetesen mivel emberek végzik ezeket a folyamatokat, így gyorsan elfáradnak és az utasok csak azzal szembesülnek, hogy a beléptetést végző emberek egymást szórakoztatják az utasok pénzén.  Gyakorlati tesztek bizonyítják (pl.: BKV figyelő), hogy bármilyen bérletnek látszó tárggyal könnyen le lehet jutni a metróba. Természetesen ha az utasok azt látják, hogy lehet ingyen is utazni akkor ők sem akarnak fizetni a szolgáltatásért.

Megoldás: A metró esetében csak bemeneti ellenőrzést (a kapuk beépítéséig) kell használni, minden állomáson egy emberrel. Amennyiben ők jól végzik munkájukat, jegy nélkül senki sem juthat le a metróba tehát a kijárati ellenőrzés pénzkidobás. Rendszeresen napi több alakalommal ellenőrizni kell a beléptetőszemélyzet munkáját! Pénzbírsággal, majd a munkaviszony megszüntetésével kell megbüntetni az a dolgozót ki jegy nélkül engedett be utat a metró területére!  A beléptető személyzetet kell ellenőrizni, nem az utasokat zaklatni!

Egyéb járművek esetén teljesen ésszerűtlen a ma is folytatott ellenőrzési tevékenység amikor általában két nő kéri a jegyeket az utasok egy részétől, többségében a diákokat és a törékeny nőket előtérbe helyezve. Igen , az ellenőr is ember és munka után neki is haza kell mennie. Érthetően kerülni próbálja a konfliktusokat és a nagydarab, kopasz vagy csoportosan utazó huszonéveseket elkerüli. Ennek így ugye mindenki egyetért velem abban, hogy semmi értelme nincs. Én itt ismét az emberek viselkedésére alapozott megoldást javasolok. Az ellenőrzésnek a többi utas szemében minden esetben szakszerűnek és eredményesnek kell lennie! Nem fordulhat elő, hogy az ellenőr alul marad. Sokkal célszerűbb a rendszeres, váratlan és nagy csoportban, hatósági személyekkel megerősített ellenérzés. Jól ismert a az a módszer amikor a villamost a nyílt pályán megállítanak, majd minden ajtónál felszáll két ellenőr és egy percen belül megtalálják a jegy nélkül utazókat akiket a hatósági személy kíséretével leszállítanak. Ez egy gyors, határozott eljárás és az utasban az marad meg, hogy bármikor, bárhol ellenőrizhetik és nem tud többé jegy nélkül biztonságosan utazni.  A jelenleg bliccelők nagy része csak azért utazik ingyen mert biztonságban érzi magát. Az ellenőrök tevékenységét az utasok nagyon nagy hányada negatívan ítéli meg és gyakori, hogy a fizető utasok is a bliccelőt védik egy ellenőrzés során az ellenőrrel szemben. Ez a BKK hibája, mert nem ellenőrzi saját dolgozói munkavégzését és nem használ hatékony fegyelmezőeszközöket. A dolgozót nem fenyegetni kell, hanem büntetni ! Fegyelem csak így érhető el. Lehet mosolyogva is , szabályszerűen a fizetés egy részét nem kifizetni és közben elmondani, hogy ez miért is történt. Amennyiben ez nem segít a munkaviszony azonnali hatállyal is megszüntethető. Ennek gyorsan terjed a híre a többi dolgozó körében és mindenki jobban figyel majd a saját munkájára!

Összefoglalva:

  • Több ajtóval gyorsulna az utascsere és nem alakulnának ki a járművek belsejében dugók az ajtók környékén. Ilyen járművek beszerzése csak döntés kérdése.
  • A nagykörúti villamosok esetében az indításjelzés visszaállítása, gyorsítaná a villamosok megállókon történő áthaladását. Erre használható metróban használt és a villamosok utastájékoztató rendszerében megtalálható hangos utastájékoztató szöveg. “Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak” !
  • A bliccelés mértéke csökkenthető egy új és hatékony jegyellenőrző módszer alkalmazásával .Az utasok nagy része csak azért bliccel mert ezt látja. Mikrobusszal ellenőr és hatósági személy két megálló közt megállítva a járművet ellenőriz és leszállítja a jegy nélkül utazókat és a járművön kívül intézkedik. Nincs menekülési útvonal.
  • Azonnali hatállyal be kell szüntetni a szolgáltatót nevetségessé tevő csak ellenőrökkel történő ellenőrzést, mivel az utasnak nincs együttműködési kötelezettsége, így egy határozott és jogtudó bliccelő 20-30 utas előtt megszégyeníti az ellenőrt aki ezután már teljesen elveszíti tekintélyét és alkalmatlanná válik a feladata ellátására.
  • A metró esetén a beléptető személyzet ellenőrzését kell megerősíteni az utasok zaklatása helyett. Amennyiben a beléptetés hibátlanul működik, úgy nincs szükség a kijárati ellenőrzésre! Az ombudsman is ezt támogatja és erről tájékoztatta a BKK-t.
  • Az utaspanaszok az utasoknak kedvező módon történő rendezése, ellentétben a jelenlegi helyzettel amikor a BKK minden esetben az utas viselkedését jelöli meg a panasz forrásaként.
  • Új döntések meghozatala előtt, az utas fejével is kellene gondolkodni.

képek: vastagbőr,IHO  Video: LoviGabi
Amennyiben a videok ne töltődnek be azonnal, frissíts !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .