Vészjelző és utastájékoztatás

Miért van a járműveken vészjelző? Többször olvashatunk arról, hogy utas balesetet szenvedett, amelyet egyszerűen elkerülhettünk volna, ha a járművezető belenéz a tükörbe, vagy figyel az utasok jelzéseire. Itt kerül képbe a vészjelzők használata. A BKK -véleményem szerint- teljesen átgondolatlan járműbeszerzései miatt a Budapesten közlekedő járműveken a vészjelző, leszállásjelző és ajtónyitó gombok  a legkülönbözőbb helyeken vannak elhelyezve. Az átlag utas számára a variációk sokasága miatt ez már teljesen áttekinthetetlen és megjegyezhetetlen. Gyakran nyomják meg a rosszul elhelyezett vészjelzőt a leszállásjelző helyett.  Ezért az utasokat okolni butaság volna! Minden járművezető megszokta ezt és szerintem teljesen logikusan úgy véli, hogy aki tényleg segítségre szorul az nem egyszer, hanem egymás után többször és folyamatosan nyomja majd a vészjelzőt.  Ezt én teljesen elfogadható viselkedésnek tartom.

Mostanában egyre gyakrabban fordul elő, hogy munkába menet a 9-es busz már a kőbányai végállomásról tömötten indul a belváros felé és a Kálvária tértől már folyamatos az utaslemaradás. Ennek okát én egyértelműen a BKK megfontolatlan villamospótlásában látom. Mint azt feltételeztem a 3-as villamos pályafelújítási munkái miatt a 28-as villamos teljesen elnéptelenedik és helyette sokan a 9-es busszal utaznak majd a körúti villamosok felé. Ennek következménye az utaslemaradás, a zsúfoltság. A zsúfoltsággal meg együtt jár a légszomj a pánikroham és a hányinger. Az elmúlt héten  kétszer állt meg a 9-es busz megállón kívül utasrosszullét miatt.

Az első eset a Kálvária tér elhagyása után történt. A jármű épp csak kiállt a megállóból amikor a 4. ajtónál egy hölgy megnyomta vészjelzőt. A járművezető udvariasan megkérdezte, hogy miben tud segíteni. A hölgy elmondta, hogy erős hányingere van , le szeretne szállni. A jármű félre állt és kinyitotta a leghátsó ajtaját, ahol a hölgy leszállt és … Szerintem ez egy nagyon emberi hozzáállás volt. A jármű tiszta marad és az utasok sem szenvedtek késést munkába menet.

Ennél lehangolóbb volt a mai tapasztalatom. A Muzsikus Cigányok parkját elhagyva a 3. ajtónál a tömött buszon az ajtóhoz szorított hölgy lett rosszul. Utastársát megkérte, hogy nyomja meg  vészjelzőt. A hangosbemondóból valami érthetetlen recsegést hallotunk, de nem történt semmi. Ekkor ismét ketten is megnyomták a vészjelzőt, de ismét nem történt semmi. Mivel az ajtóhoz szorított hölgy már hangosan mondta, hogy összefogja hányni a buszt és a körülötte állókat, többen hangosan kiabálni kezdtek, hogy álljon meg a busz és nyissa ki az ajtót. Amikor már a fél busz kiabált, akkor végre megállt és kinyitotta az ajtót. A hölgy leszállt. Mivel túlzsúfolt járművön utaztam, így nem láttam, hogy mi lett a leszállt utassal. Ami felháborít az egészben az a járművezető határtalan felelőtlensége. Én legalább 5-ször hallottam  a vészjelzőt sípolni !  Az utasok kétszer nagy számban kiabáltak!  Kérdésem a következő: Ha a busz maga után vonszol egy utast azt vajon észrevette volna ez a járművezető? Megfordult a járművezető fejében, hogy nem viccből nyomja meg valaki ötször a vészjelzőt? Mit gondolhatott a járművezető, hogy miért szereltek fel vészjelzőket a járművekbe?

Javaslat:

 • Minden vészjelzést rögzítsen a FUTÁR
 • Minden vészjelzésről a járművezető utólagos írásos beszámolót készítsen.
 • A videofelvételek vészjelzés esetén külön tárolóba kerüljenek.
 • Amennyiben vészjelzést követően utas hagyta el a járművet azt jelentse a diszpécsernek, hiszen az ilyen utasnak akár orvosi segítségre is szüksége lehet.

Nem jutottunk túl messzire, mert a Szentkirályi utca megállóban némi hagszórórecsegés után a járművezetőnk leállította a busz motorját és mint aki jól végezte dolgát leszállt és a busz mellett ácsorgott. Mi okból tette ezt? Nem sikerült kiderítenem, mert nem volt hajlandó ennek okát közölni a rábízott utasokkal. Előbb egymástól próbáltunk meg kideríteni, hogy mi  a gond, majd elindultunk a Kálvin téri metróállomás felé.

Elvárásom műszaki hiba esetén:

 • A járművezető tájékoztatja utasait a műszaki hibáról
 • Meggyőződik róla, hogy a járművön tartózkodók hallották a tájékoztatást
 • Amennyiben a hangos utastájékoztató rendszer működésképtelen, élőszóban tájékoztat
 • A FUTÁR segítségével tudatja az utasokkal, hogy hány perc múlva érkezik a következő jármű.

Természetesen várom a BKK illetve a járművezető véleményét is a történtekkel kapcsolatban!

5 hozzászólás érkezett ehhez : “Vészjelző és utastájékoztatás

 1. Az alapgondolattal egyetértek, viszont a megvalósítással sok a probléma.

  A modern buszok nagy részén a vészjelző a leszállásjelző felett kb. 10 centivel lett elhelyezve. Legalább hatszor láttam emiatt bekövetkező téves riasztást. A sofőrök “felelőtlensége” is, gondolom, annak tudható be, hogy a vészjelzések kb. 75%-a emiatt történik.
  Volt szerencsém olyan úthoz, ahol ugyanazt a vészjelzőt zsinórban hárman nyomták meg tévedésből (33-as busz csúcsidőben). A gond ott volt, hogy az első delikvens nem is fért oda a lejjebb lévő leszállásjelző gombhoz.

  1. Az alap probléma hogy nem egységesek a járművek. Nincsenek azonos jelzések. A 9-es budzon is volt, hogy a Baross utcán folyamatosan a vészjelzőt nyomták meg az utasok, ott is a zsúfoltság volt a gond. Mindenki kapkodott, tolakodott..

   1. Ez az a kivételes eset, ahol az egységesítés nem megoldás. Minden modellen, ami az Ikarus 400-asok után jött be, ez az elrendezés.

    Itt a vészjelzőnek kellene máshol lennie. A gond az, hogy egyszerre kell úgy elhelyezni, hogy könnyen hozzáférhető legyen, és úgy, hogy ne nyomják meg, csak indokolt esetben.

    Azt az érvet pedig nem fogadom el, hogy jelölni kell. A sötétkék Volvókon ugyanis full piros az egész gomb, míg a leszállásjelző ugyebár sárga, és mennyit ér?

    1. A kettő közötti távoéság a lényeges.
     A vészjelzőt nem kell feltétéenül mindenkinek elérnie.. A régi Ikarus is müködött és kevés volt a téves vészjelzés.

     Én a VanHool ülésenkénti leszállásjelzőjét is feleslegesnek tartom.

     1. Igen, a régi Ikaruson a plafonon volt. A gond az, hogy szerintem valami szabály miatt van elérhető magasságban.

      Nekem legalábis nem áll össze a kép, ahogy egy buszt, ami olyan sikeres, mint a Citaro például, megterveznek úgy, hogy eme tévedés lehetősége senkiben fel sem merül…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .