Vaspálya-Korponai-Albertirsai tengely

Mostanában felgyorsultak a dolgok. Alig egy hónapja jártam végig a Galvani híd kapcsán a “külső” körút tervezett nyomvonalát és azt máris elvetették. Pontosabban egy újabb nyomvonal kijelölésén dolgoznak, amely Ferencváros vasútállomása alatt vezetve az Ecseri úton éri el az Üllői utat, amit keresztezve a Ceglédi-Bihari  vonalban érkezik a Mázsa téri csonka csomópontba. Itt , mint azt már a 3-as villamos pályafelújításakor is felvetettem problámát okoz majd a Bihari utca szélessége illetve a villamos hullámvonalban haladása. A Bihari utca mért forgalma 14-16 ezer jármű/nap   Hová is érkezik ez az új körút. A  Mázsa tér ma még üres és jól tervezhető csomópontjába. Ez ha jóslataim bejönnek egy nagyon fontos csomópont lehet pár éven belül, aminek kialakításán komolyan el kéne gondolkodnunk. Itt már a 80-as évek óta folyamatosak a torlódások, a dugók. Rengeteg autós érkezik a Korponai, Pongrác, Bihari (16 ezer autó/nap),Vaspálya, Kőbányai és a Kőrösi Csoma Sándor úton (35 ezer autó /nap). ezek az utcák szinte egy pontban találkoznak, Kőbánya alsó vasútállomás alatt. Ez okozza a folyamatos torlódást.

Pár hete felreppent a hír, hogy  a kőbányai vásárváros fejlesztésze kitűzött céllá vált és akár egy új villamosvonal is megépülhet ennek jobb elérésére. Sikeres volt a vizes vb, és ennek hatására egyre több rendezvény  megvalósításásnak jogát nyeri el Budapest. Kőbányaiként, ismerve a helyszínt soha nem értettem, hogy miért nem kötöttük még össze azokat az utakat, amelyek javítanák Kőbánya elérhetőségét.  A  vásárváros kapcsán, ilyen a Korponai utca és a vasút túloldalán található Albertirsai út kapcsolata. Természetesen nem én voltam az első akinek ez megfordult a fejében, hiszen kerületi és fővárosi tanulmány is foglalkozik a kérdéssel és távlati rendezési és fejlesztési tervek része az Albertirsai és a Korponai utca öszekötése a vasút alatt. Ezzel egy új gyűjtőút jönne létre amely a Kerepesi úttól egyenes vonalban haladva vezetné a forgalmat a 4-es számú főútra. Sokakaban felmerül a kérdés, hogy miért a Korponai-Albertirsai tengelyt kéne fejleszteni amikor ott a Pongrác út?  A pongrác út jelentős része nem bővíthető és ma is folyamatos a torlódás. Ezzel ellentétben a Korponai utca egy lényegében elhagyatott terület, ahol van lehetőség a Vaspálya utca 2×2 sávos osztottpályás vonalának továbbvezetésére a Kerepesi útig.

Sajnos a Kerepesi/Pongrác/Forgaras/Mexikói csomópont hibája pontosan az, mint a Liget/Mázsa tér gigacsomópontnak. Több nagyforgalmú út találkozik egy vasúti felüljáró alatt.  A Mázsa téri dugót is az átgondolatlan, elavult csomóponti kialakítás okozza. Ezt mindenképp orvosolni kell a közeljövőben. A Mázsa tér már visszakerült az önkormányzathoz, így lehetőség van  a Kőbányai/Pongrác/Bihari/Korponai/Vaspálya/Kőrösi Csoma utak találkozásánál egy 21. századi csomópont kialakítására Köbánya alsó vasútállomás alatt.  A  bal oldali képen jól látható a probléma. Egy hatalmas, többsávos körforgalom talán megoldás lehetne, de én úgy látom, hogy a Vaspálya-Korponai- Albertirsai tengely sok járművet terelne el a Kerepesi út felé és részben tehermentesülne a Pongrác út.

KMOP-6.2.1/K-13-2014-0002  A Liget téri buszvégállomás fejlesztésével egyet értünk, melyhez kapcsolódóan javasoljuk a Kőbányai út – Pongrác u. – Vaspálya u. csomópont, villamos vonallal keresztezett körforgalmú csomóponttá történő átépítését.

Az ATP 1.5 akcióterületi projekt tartalmazza a Mázsa tér – Liget tér területén egy korszerű intermodális csomópont kialakítását. Ez a közösségi közlekedési alágazatok integrálásán túl magába foglalja a megközelítést biztosító közlekedési infrastruktúra fejlesztését, korszerűsítését is.

Természetesen az új közlekedési tengelynek közösségi közlekedési vonzata is lenne. Újhegy kaphatna egy új autóbuszjáratot a Korponai utcán át az M2 metró Puskás Ferenc Stadion állomására, de akár a Csepeli 151-es végállomása is az új   közúti tengelynek köszönhetően átkerülhetne a Keleti pályaudvarhoz.

A vásárváros fejlesztésébe is jól beleillene ez az út, hiszen a repülőtér irányából is könnyen elérhető lenne és az új autóbuszvonalak pl 151 közvetlen kapcsolatot teremtene az M3 és M2 metró, KÖKI, Keleti pu és a HUNGEXPO között újabb időszakosan kihasznált villamosvonal nélkül is.

11 hozzászólás érkezett ehhez : “Vaspálya-Korponai-Albertirsai tengely

 1. Na ez már jobbnak tűnik az eddigi Expo-terveknél.

  A kérdés pusztán az, együtt tud-e minden szereplő működni hozzá. A MÁVval mindenképpen egyeztetni kell, hiszen a vasúthoz mindkét csomópontban hozzá kell nyúlni. És nem tudom, a Fogarasi úti csomópont jogilag kié.

  1. A tulajdoni viszonyokkal mindig gond van. A Liget téri buszvégállomás terv szerinti átépítése 2018 ban kezdődik 2016-2017ben az előkészítés folyt.A terület egy része ott is önkormányzati, míg a másik része fővárosi. A Liget tér intermodális csomópont miatt szerintem MÁV-val is kell egyeztetni. Azt nem értem, melyik elővárosi busz végállomása kerülhet a Liget térre. A terv ugyanis helyi és helyközi autóbuszállomásként határozza meg a Liget téri buszvégállomást.

   Kereszteződés. Itt egy hatalmas körforgalomról van szó, szerintem a felüljáró nyílása kevés lesz ehhez..A kerepesinél szintén

   1. Helyköziek esetében jelenleg egyiknek se lenne értelme. Kőbánya Alsónak nincs olyan jó elérhetősége, mint a Stadionnak, vagy Kelenföldnek. A Stadiontól induló buszokat esetleg lenne értelme áthelyezni, de nem ide. Több értelme lenne a Marcheggi hídnak, ha az a terv megvalósul.

    Nemzetközi buszállomásról is szólnak a tervek, de azt Kelenföldre szánják, én legalábbis hallottam egy ilyet a nyáron.

    A körforgalom eléggé kétélű fegyver, az a gond vele. Nem akkora adu ász, amekkorának a szakma tartja, különösen, ha az ember félbemetszi egy villamosvonallal. Nem csak a helyszűke lesz ott probléma.Ha a villamos áthalad rajta, az egész forgalmi dinamika összeomlik.

    Olvastam egy félaluljáróról valahol. Amerikában van (ne kérdezd, hol), és nagyjából úgy néz ki, mintha a Nyugati téren a belső sávok felüljárója nem a Nagykörút felett menne el, hanem alatta. Egy ehhez hasonló inkább működhetne, legalábbis a Fogarasinál. Kőalsónál a Vaspálya bekötése a gond. Erről ötletem sincs, hogyan tudna működni.

    1. A körforgalommal külön gond, hogy nem egy irányba metszi villamosvágány, hanem kettő !!!
     Szerintem is káoszhoz vezet ez a tény, hiszen nagyforgalmú villamosvonalakról van szó, sűrű követéssel.

     A helyközi buszvégállomást én sem értem teljesen, de az intermodális csomópont tanulmány ajánlja.

     Igaz megfeledkezünk folyamatosan Kőbánya alsó vasútállomás fejlesztéséről, ami metró szintű kapcsolatot jelent majd ha megvalósul a vágánybővítés és a 2 új megállóhely metrókapcsolattal.

     1. És milyen útvonalakra ajánlja helyközinek?

      A vasút metrószintűségét árnyalja, hogy a népek, ahogy észrevettem, csak most kezdik felfedezni, pedig évek óta adott.

      1. Levente ne feledd, 2018 ban indul meg a vasútállomás felújítása és korszerűsítése. Szintén 2018-ban kezdik meg az előtte található buszvégállomás integrálását.

       Sajnos egy látványterv sem hozzáférhető még, pedig z előkészítés már 3 éve folyamatban van. Pillanatnyilag 5000 utas/nap Kőbánya alsó utasforgalma, ami azért nem rossz szám a megállóhely állapotát figyelembe véve.

       Sajnos még mindig nem elég publikus, hogy a BKK bérlettel igénybe vehetőek az elővárosi vonatok és a menetrend sem utasbarát. Igaz a reggeli csúcsban átlag 7 perc a követén, de napközben is 15 perc. A probléma, hogy 10,30,40,45 az indulások ideje a belváros felé ami nem egyenletes. A vonatok túlzsúfoltak reggelente. Ezen az új emeletes szerelvények javítanak majd. Problémaként megmarad az S21- Lajosmizse vonal. Ott maradnak egy jó ideig a lassú, nem dinamikus vontatott szerelvények.

 2. Az senkinek nem jutott eszébe,h.az elágazó villamospállyát a kisföldalatti mintájára föd alá vigyék? A dugót a villamosok okozzák jelenleg is, mert (a váltó is rossz helyen van) kereszteződésben megállnak és a forgalom addig nem mehet míg el nem mennek onnan.

  1. Iván- dugó befelé van mert összeszűkül az út a Pongrác út miatt. A Kápolna utcai torkolattól áll a kocsisor és a Pongrác út után már szabadon haladnak.

   Egy körforgalom esetén a villamos komoly probléma lesz mert 3 helyen keresztezi az ívet.

   Tovább haladva a villamospályát használhatnák a buszok is, csak le kéne aszfaltozni.. Máris könnyebb volna a közlekedés.

  2. Nagyon hosszú alagút lenne, mert nem mindegy, hol megy le. Ha az autóforgalomhoz túl közel van a lejárat, abba előbb-utóbb úgyis lendületből belehajt egy Darwin-díjas.

   Lezárható, de az meg ritka ocsmány lenne (autó magasságú betonfalak és társai). Az ehhez kapcsolódó aluljárórendszer meg pénzügyileg lenne külön sztori.

 3. A Pongrác út igen szűk keresztmetszet. Csúcs időszakokban a 95/195-ös buszok a dugóban állnak.
  Megoldást jelentene a Pongrác út egyirányúsítása + Buszsáv kijelölése. Az ellenirányú forgalom a Korponai utcán lehetne.
  (Kőbánya-Óhegyen van ilyen utcapár: a Harmat és a Mádi utcák)
  Persze ehhez keresztezni kellene a vasútvonalat.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .