Van értelme falat bontani?

front_kilatasMegkapta fővárosunk sorrendben negyedik metróvonala a végleges használatbavételi engedélyt. A Nemzeti Közlekedési Hatóság a hatályos előírásoknak megfelelőnek találta a 4-es metróvonal biztosítóberendezését és  az automatikus vonatvezető rendszerét. Ezután , információk szerint hamarosan megkezdődik majd a vonatok vezetőfülkefalának eltávolítása.  Fontos pontosítani. Nem magát a vezetőfülkét bontják el, kizárólag csak arról van szó, hogy az utastér és a vezetőállás közötti fal kerül eltávolításra. Letakarják a vezérlőállás kezelőelemeit, pulttakarással és belülről nyithatatlanná teszik a járművezetők által használt ajtókat. Az Alstom honlapján elérhető a vonal átadása óta az a fénykép amely bemutatja a fent leírt jövőbeli állapotot. Már az első pillanatban jeleztem, hogy én nem igazán látom értelmét ennek az átalakításnak, hiszen jelentősen nem javítja az utazási élményt és a kiálló elemek szerintem csak rontják az utasbiztonságot.

Nem tévedhetek nagyot, ha feltételezem, hogy az első “leselkedők” a gyerekek lesznek, azok közül is a fiatalabbak. Ők a vezérlőállás felett nem látnak ki, csak ha az apuka felültei őket re, ami nem túl biztonságos, hiszen nincs kapaszkodási lehetőség és egy fékezés esetén agyerek könnyen leeshet, vagy a szélvédőnek csapódhat.   A mások ilyen leselkedési lehetőség a menekítő ajtó ablaka. Ez alacsonyabb, de a nyitószerkezet karja mögé könnyen beszorul egy gyermek karja, lába- ha felmászik rá. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az egy ajtó, amely ki tud nyílni, még jó biztosítás mellett is. Nem véletlenül tiltja a BKK az utasajtóknak történő támaszkodást.  A fentiekben leírtakon túl sok a kiálló rész. Ilyenek a vésznyitó, vészkommunikátor panel, mellette a porral oltó, majd a a vezetőajtó elég csúnyán megoldott fém lezáróeleme,  a mennyezetem az utastájékoztató panel lóg le és hosszasan lehetne még sorolni.

fal nélkül
Falbontás után -Alstom Metropolis

Miért szeretné a BKK eltávolítani a vezetőfülkét ? Feltételezem ezzel szeretné növelni az utazási élményt, hiszen a világon trend, hogy az automata üzemű metróvonalak első és hátsó ablakain ki lehet látni.  Van azonban egy hatalmas különbség. Az ilyen utazási élményt növelő szerelvényeken nagyméretű esetleg panoráma ablakok vannak és biztosítva van a biztonságos alagútba tekintés lehetősége. Ilyen például a balra fent látható nürnbergi metrókocsi is. Ezek a járművek kimondottan erre a célra készültek. Van valami amit egyáltalán nem értek. Az M4 vezető nélküli metróvonalnak készült. A járműbeszerzés idején már köztudott volt, hogy a vonatok automata üzemmódban közlekednek majd. A megnyitás pillanatában már jelezte a BKK, hogy a végleges engedély megérkeztekor, el fogják bontani az utasteret a vezetőállástól elválasztó falat, azzal a céllal, hogy az érdeklődők belássanak az alagútba. Nem értem, hogy miért nem rendeltünk erre a célra épített vonatokat !

jarda
Menekülőjárda a menetirány szerinti bal oldalon

Mi akadályozza a kilátást? Elsősorban a túl magas vezérlőállás, amely a vezetők kényelmét szolgálta. Ez véleményem szerint nem lehet szempont, egy olyan vonalon, amelyen csak ideiglenesre tervezték az ember által vezetett vagy felügyelt üzemet.  Minden vezető nélküli szerelvényen -tudomásom szerint- megvannak az ember általi vezetéshez szükséges vezérlőszervek, de azok kialakítása vész eseti vezetésre készült.  Vagyis nem indokolt az ilyen magas és íves vezetőállás. A kilátást akadályozó másik elem az a menekítőajtó, amely célja, hogy vész esetén, az alagútban rekedt utasok a szerelvény elején a nyílt pályára juttatva kisétálhassanak vezető segítségével a legközelebbi állomásra. Az M4 esetén ez is egy olyan biztonsági eszköz, amelyre nem hinném, hogy valaha is szükség lesz, mivel az M4 teljes alagútjában van menekítőjárda. Ez azt jelenti, hogy vész esetén az utasok nem a vonat elején és nem is a vágányok közé jutnak, hanem az utasajtók használatával, a sokkal biztonságosabb, áramütéstől védett menekítőjárdán hagyják el a veszteglő vonatot-lényegében akadálymentesen.

menekulBevallom őszintén, hogy egy üzemzavar esetén az ismeretlen okból mozgásképtelenné vált , személyzet nélküli vonat előtt nem sétálnék szívesen az áramtalanított vágányok között tudva, hogy a metróalagút építésének alapszabálya, hogy a pályának mindig olyan szögben kell lejtenie, hogy a vonat meghajtás nélkül, kizárólag csak a gravitáció erejével beguruljon a legközelebbi állomásra. Teljesen más a helyzet az M2/M3 esetében, ahol a vonat vezetője a vágányok közötti menekítés előtt fizikailag teszi a vonatot mozgásképtelené, így az nem tudja elgázolni az előtte gyalogoló utasokat. Az M4 esetén azonban az elektronikára van bízva minden, ezért biztonságosabb a pálya melletti menekítőjárda.

Miért kaptunk ilyen vonatokat? Én úgy gondolom, hogy a járművek megrendelője  egyszerűen csak úgy gondolta, hogy ami az M2-n bevált az jó lesz az M4-en is és nem akarta győzködni az engedélyező hatóságot például az orrajtó szükségtelenségéről ezen a metróvonalon.

A fentiek ismeretében én azt javasolom, hogy ne bontsuk el a vezetőfülke falát, egyszerűen csak építsünk be egy nagyméretű betekintőablakot, amelyen keresztül a kíváncsi utas betekinthet az üres fülkébe, vagy ki is lát a metró szélvédőjén át az alagútba.

Kép: Alstom és Vonattal? természetesen! és BKK

3 hozzászólás érkezett ehhez : “Van értelme falat bontani?

 1. Jellemző, hogy megint agyatlanul állt hozzá egy problémához a BKK. A londoni DLR-nál imádom, ha elől tudok ülni és látom a pályát. Esetünkben pedig jó előre tudták, hogy automata üzemmódban akarják majd használni a vonatokat. De miért is vagyok meglepődve?
  Ez az utolsó cikk, és március közepét írjuk. Szeretem az oldalt, még akkor is, ha nem mindennel értek teljesen egyet néha. Úgyhogy remélem, lesz majd új tartalom! Hogy a BKK-n nem múlik, az biztos. 🙂

  1. SPéter– Sajnos a facebookon par sor nagyobb visszhangot vált ki mint egy honlap bejegyzése.

   Megfigyeltem, hogy a BKV- figyelőn én magam sem kattintok már a cikkre, inkább csak a szerző rövid összefoglalóla alapján szólok az íráshoz.

   Kisebb észrevételről itt írni, nincs értelme, az a facebookon könnyen kitárgyalható megosztható.

   Külön írást csak olyan témá érdemel, amelyet nem lehet röviden összefoglalni.

   Változnak az emberek.
   Én magam naponta rendelek ételt, de már csak olyan helyről, amely szerepel a nagy szolgáltatók egyikének listáján, mobilalkalmazáson pl: netpincér. Éttermek saját honlapját már nem lapozom és még kedvezményért cserében sem rendelek onnan, mert macerás.

   A mobilalkalmazás egyszeri regisztrációval biztosít gyors hozzáférést többszáz étteremhez és par kattintás után jön az ebéd.

   Van egy olyan érzésem, hogy az éttermek honlapjai is le fognak egyszerűsödni..

 2. Valahol látványtervként volt szerencsém egy jó drága, de igen látványos megoldáshoz.

  Ott az orrba volt építve egy kamera, és a vezetőfülke elválasztó falára építettek egy kijelzőt, ami mutatta, amit a kamera látott. A mérete miatt nagyobb volt még a képen lévő nürnbergi példánál is, de persze megvan a költsége, nem kis részben a törésbiztos plexinek, ami a kijelzőt védte.

  Az M4 kapcsán nekem lenne még egy nagy kérdésem: a menekülőajtónál mi a bánatnak kell a FÜSTÜVEG (vagy mi az), amin még át se lehet látni rendesen?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .