A Váci utcai aluljáró

zebraNem vagyok közlekedési szakember, csak egy egyszerű városlakó aki járja Budapest utcáit és néha megakad a szeme egy-két furcsa, néha értelmetlen változtatáson. Ilyen keserű meglepetés volt számomra az a felfedezés is, hogy pár napja végleg megszűnt a város talán legszebb belvárosi aluljárója, amely a Váci utca északi részét kötötte össze a  déli résszel. Szokatlan egy vasbeton monstrumra azt mondani, hogy szép de a többi aluljáróhoz viszonyítva ez egy tiszta és a régi Budapest képeivel díszített aluljáró volt, hajléktalanok nélkül, amely biztonságos összeköttetést jelentett az utca két része között.  Ez az aluljáró hivatalosan a Ferenciek tere “C” aluljáró nevet viselte, amíg el nem kezdték  bontani azt.  Az aluljáró az Erzsébet híd hídfőjénél a Váci utca vonalában épült.  Méretei  52,4 x 5,6 méter, belső magassága mindössze 2,5 méter. A szerkezete zárt, monolit vasbeton keret. A földkitermelés egy része után régi falmaradványokba és betonalapokba ütköztek. Az aluljárót  1976. augusztus 20.-án adták át. Élt 37 évet!

kiemeltÉn nem titkolom, hogy nem értem, mi indokolja az elmúlt időszak aluljáróbontásait. Nem látok elfogadható okot. A sokat hangoztatott esélyegyenlőség sem magyarázat, hiszen a város több pontján sikerült megoldani a lépcsők melletti lejtők megépítését, ami ebben az esetben is lehetne megoldás, de az esélyegyenlőség keretében a zebra felfestése is elfogadható, de teljesen felesleges a zebra miatt betömni ezeket a jól működő és tiszta aluljárókat. Elnézve a Ferenciek tere folyamatosan váltózó rendezési tervét  a rengeteg zebrával egy kérdés merül fel bennem: Miért  jó egy autópálya jellegű városi főútra gyalogosforgalmat erőltetni? Itt az erőltetésen van a hangsúly, hiszen az aluljáró,  vagy mint az  újabb terveken szerepel,  az aluljárók  lezárásával megszűnik a választási lehetőség .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .