Utazz bankkártyával mindenhol

Idehaza Budapesten még finoman fogalmazva is csak nyűglődik az elektronikus jegyrendszer bevezetése. A RIGO csak  pár metró beléptetőkapu és egy RIGO mintás reklámbusz formájában jelenik meg a városban. A rendszer bevezetésének  pillanatában  már leírtam, hogy rengeteg pénzt költünk egy olyan rendszerre, amely felett már felvetése időpontjában eljárt az idő. Már  8 éve is léteztek sokkal modernebb technológiák. Most egy Miskolc szerű acélváros példáján szeretném nektek bemutatni miről is van szó.  Miért kell azt használni, ami mindenkinek a zsebében, kezében megtalálható- ez a bankkártya.

Ostrava ipari jellegű város Csehország északkeleti részén, Morvaország és Szilézia határán, a lengyel határ közelében. Ostrava a Lučina, Odera, Opava és Ostravice patakok, illetve folyók összefolyásánál fekszik. Mivel Ostrava a Morva kapunál fekszik, kiváló éghajlata van, amit a sokszínű növény- és állatvilága is tanúsít. A város teljes területe 214 km² és 23 városi kerületre oszlik. Lakosságának száma 317 ezer. Ostrava a Morva-sziléziai kerület központja. [Wikipedia]

Ostrava jól mérte fel az igényeit és jó stratégiát választott. Nem lépet hatalmasat, de úgy látszik elérte a célját. Nem költött feleslegesen, de amire költött az behozta a rá fordított költségeket. Ostrava több éve használ egymás mellett elektronikus és papír alapú jegyet. A járműveken van pecsételős és kártyaolvasós terminál is. Az időalapú díjszabást a rendszerváltás után bevezette, papír alapon. Ez Budapest esetében -véleményem szerint- egy hétvége alatt megoldható lenne, hiszen a BKK jegyeit hőpapírra nyomtatjuk és a járművek 95%-a pecsételős jegykezelővel rendelkezik. A már eladott számkockás jegyeket ma is időpont bélyegzéssel érvényesítjük. Én nem látom akadályát az  idő alapú rendszer bevezetésének Budapesten.

Ostrava vezetése úgy döntött, hogy nyomást gyakorol a tétova utasokra és megszünteti a papír jegyek viszonteladói hálózatát, valamint elkezdi leszerelni az utcai jegykiadó automatáit. Igen épp az ellenkezőjét teszi mint mi idehaza. Az automaták üzemeltetése igencsak költséges. A BKK esetében ez 5,7 milliárd forint/300 db/ 5 év volt. Ez az összeg teljes mértékben megtakarítható, ha elektronikus jegyrendszert használunk kizárólagosan.

Összegezve a fenti lehetőségeket csak egy olyan megoldás van, amely mindenkinél ott van és mindennap használjuk. Ez a bankkártya. A BKK előírásainak megfelelően kizárólag a bankkártya tudja teljesíteni az átruházhatóság tilalmát, hiszen minden pénzünk kulcsát ritkán bízzuk ismerőseinkre! Vagyis a BKK bérlet feltölthető lenne a bankkártyánkra.

Az elektronikus jegyrendszer két főbb formája terjedt el.

1- Hordozó vagy kártya alapú. Itt az utazási jogosultságot maga a szolgáltató által kiadott kártya hordozza (zárt rendszer).

2- Szerver alapú. Itt az utazási jogosultságot egy központi szerveren tárolják, egy elektronikus olvasásra alkalmas eszköz (Bankkártya, E-személyi, Csipkártya) sorszámához rendelt jogosultság formájában (nyílt rendszer).

Érdekes ostravai tapasztalat, hogy a bankkártyaelfogadás óta nőtt az utasszám. Gondoljunk csak bele, ha mi egy idegen városba érkezünk és tudjuk, hogy ott elég a bankkártyánkat hozzá érinteni a járművek termináljaihoz, sokkal nagyobb valószínűséggel és  könnyedebben választjuk ezt az utazási formát a taxi helyett.

Az ostravai rendszer tesztelésekor felmerült egy megoldandó probléma és ez a mobiltelefonos fizetés sajátossága miatt fejtörést okoz. A virtualizált bankkártya ugyanis valójában nem kártyás fizetés, hanem a kártyához rendelt tokenek felhasználása, vagyis a mobiltelefonunkon regisztrált bankkártya nem ellenőrizhető jegyellenőrzéskor, mivel kétszer egymás után nem azonos kódsort küld a kártyaolvasó felé. Magyarázat: az ostravai és a Budapestre tervezett RIGO jegyrendszer szerver alapú, vagyis nem magára az eszközre (kártya,személyi) írja fel a jegyet, hanem csak annak sorszámát olvassa le és tárolja egy központi szerveren és a felhőben rendel a számsorhoz utazási jogosultságot. Ebből logikusan következik, hogy ha pl.: a mobilunk először a NV2D3 kódot küldi, majd ellenőrzéskor a D4B52 kódot akkor ezt a két véletlenszerű kódot nem tudja az ellenőr készüléke azonosként felismerni, tehát nincs jegyünk.  Erre még kell megoldást találni.

A rendszer lényege jól látszik a fenti videón, igaz az cseh nyelvű , de jól illusztrálja a 21. századi életet amikor reggel még Londonban utazol ugyanazzal a kártyával, amivel este Ostraván… vagy bízom benne hamarosan Budapesten is. Ami mindenképp fontos  még most a RIGO bevezetése előtt és nagy hatással lesz a bevezetés költségeire az a következő kérdés: Biztosan szükségünk van itt Budapesten saját RIGÓ kártya kiadására?  Szerintem nem! Ezt már túlhaladta a kor és a technika. A diákok esetében adott a diákigazolvány, amely használható lenne erre a célra. A felnőttek vagy e-személyivel, vagy bankkártyával rendelkeznek. A maradék lakosság  90 százalékának a zsebében biztosan ott lapul a mobiltelefon és azzal képes SMS jegyet váltani.

Nézzünk a jövőbe. Ostrava már ma fejleszti a rendszer további elemeit. Ebben szerepel a parkolás díjának optimalizálása. Ez azt jelenti, hogy nem csak az kap vissza pénzt a jegyárból, aki 10 percen belül leszáll egy járműről, de a parkolás díja is jelentősen mérséklődik majd, ha az autóból valaki villamosra száll át. Ez egy nagyon jó megoldás a P+R parkolók kihasználtságának növelésére. Igaz nekünk előbb a város széli parkolókat kéne építenünk és kivinni addig a metrókat.

SZOLNOK: A Magyar Telekom, a MasterCard, az OTP Bank és a NETLOCK együttműködésének eredményeként most újabb innováció várja az utasokat a helyi járatokon: MasterCard és Maestro egyérintéses bankkártyájukkal is igénybe tudják venni a helyi buszközlekedést. A rendszer használata rendkívül egyszerű: az utasnak mindössze az olvasóhoz kell érintenie bankkártyáját a buszvezető fülkéje mellett elhelyezett eszközön. Ezután a rendszer fizetési tranzakciót kezdeményez, amely során levonja a kártyához tartozó számláról a menetjegy árát. Ha a kártyát a rendszer észlelte, akkor erről hangjelzés és szöveges visszajelzés tájékoztatja az utast az olvasón. Az így megvásárolt jegy a papíralapú menetjeggyel azonos értékű, tehát egyszeri utazásra szól, és 30 percig érvényes. Lejárt, letiltott vagy fedezethiányos bankkártyák esetén az olvasón megjelenő hibaüzenet informálja az utast és a buszvezetőt, hogy kártyája nem használható utazásra. (egov.hu)

A Facebookon előzetesen megosztottam  pár képet az ostravai rendszerről és több visszajelzést kaptam amiatt, hogy félnek az emberek a bankkártyájukat használni a buszon. Attól tartanak, hogy nem tudják követni a levonásokat. Mint fent is jeleztem a rendszer napi díjplafon alapú, vagyis akárhányszor is szálunk át a rendszer csak a napijegy árának összegéig  számít fel viteldíjat. Tehát nem tudunk rosszul járni, ráfizetni az utazásra. Ez Ostrava esetében  a következőt jelenti:  Az utasoknak csak annyi  a dolga, hogy minden felszálláskor – illetve 10 percnél rövidebb utazás esetén leszálláskor is – hozzáérintsék bankkártyájukat a terminálhoz, a rendszer pedig levonja a viteldíjat. Egy 10 percnél rövidebb utazás 14 koronába (kb. 160 Ft) a még meglévő papíralapon 16 , míg egy 45 perces  átszállójegy 20 koronába kerül (kb. 230 Ft) papíralapon csak 30 perc utazásra jogosít. Az utazásuk során érintésmentes kártyával fizetőknek nem kell azon gondolkodniuk, hogy megéri-e napijegyet venniük, hiszen a rendszer egy 24 órás időszakon belül legfeljebb 80 koronát (kb. 930 Ft, a napijegy ára) vonja le a számlájukról.

Képek: Mesec

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .