Utazási jogosultság

Az utaspanaszokat olvasgatva feltűnő , hogy a panaszok jól csoportosíthatóak. Az első nagy csoportja a kedvezményes bérletek jogszerű használatát vitató ellenőrre tett utaspanasz. Az utasnak van érvényes bérletszelvénye, bérletigazolványa, de az ellenőr állítása szerint annak használatára nem jogosult. Ennek mi az oka? Általában a járművön utazva nem tudja az utas igazolni hogy ő nappali tagozatos diák vagy épp gyermekét nevelő kismama. Van ennek elkerülésére olcsó és megvalósítható megoldás? Igen van! Soha nem értettem, vajon mi vezérli a BKK-t abban, hogy állandóan az utasokat okolja mindenért! Sokan cáfolják, hogy a pótdíjbevétel tervezett bevétele a közlekedési társaságnak, de ez én nem igazán tudom elhinni. Amennyiben nem volna fontos az utasok pótdíjazásából befolyó bevétel, úgy apró változtatással elkerülhető lenne az összes hasonló panasz. Pillanatnyilag a járművön ellenőrzi a BKK ellenőre az utasok kedvezmények igénybevételére való jogosultságát, pedig valójában csak azt kéne megnéznie, hogy van-e az adott időpontra érvényes jegye-bérlete. Egy diákigazolvány érvényességét nem az ő feladata lenne ellenőrizni, hanem annak a személynek aki a diák bérletszelvény eladását végezte!

Soha nem értettem miért választja szét a BKK a bérletigazolványt és magát a bérletszelvényt amikor azok csak együtt használhatók ! A bérletigazolvány és a bérletszelvény is tartalmaz QR kódot. A bérletszelvény  megvásárlását a BKK rendszere sorszámmal regisztrálja, tehát a szelvény maga, valamint annak eladásának helyszíne és időpontja egyértelműen beazonosítható, ahogy az értékesítő munkatárs személye is! A bérletszelvény értékesítéséhez kapcsolódó személy és annak felelőssége egyértelműen behatárolható. Miért akarja bkk az összes értékesítéssel kapcsolatos hibát az utas terhére róni, amikor csak saját dolgozói munkavégzését kéne szigorítani és ellenőrizni? Egyszerű módosítások bevezetésével sokkal tisztább lenne a kép és a felelősségmegosztás.

A második panaszcsoport a bérletigazolvány számának fel nem tüntetése kapcsán született pótdíjazások ügyében keletkezik. Ebben az esetben az utas rendelkezik fényképes bérletigazolvánnyal és az adott időpontra érvényes bérletszelvénnyel, csak az igazolvány számát nem tüntette fel a szelvényen. Ezt az állapotot a BKK saját üzletszabályzata alapján jogosultság nélküli utazásként határozza meg és pótdíjfizetésre kötelezi az utast aki csak egy számsort felejtett el feltüntetni. Sajnos én még nem találkoztam olyan pénztárral ahol lett volna kihelyezett golyóstoll és egy asztal amint a BKK által az utasra kirótt kötelezettséget teljesíteni tudnám, de még egy pénztáros sem kérdezte meg, hogy ráírjam-e az igazolvány számát. A pénztárak környezetének kialakítása sajnos nem teszi lehetővé, hogy az utas teljesítse ezt a kötelezettséget. A Bkk vezetése megfontolhatná a valóban bliccelő és a fizető utasok külön kezelését. Míg a bliccelő soha nem fizet az egy napot csúszó vagy szám nélküli bérletszelvénnyel utazó rendszeresen fizet!

A megoldás:

A kedvezményes bérletek használatának alapfeltétele a kedvezményre való jogosultság igazolása. Ez a legkülönbözőbb hatósági igazolványokkal tehető meg. Ebből egyértelműen következik, hogy a kedvezményes bérletszelvények eladásának feltétele ezen jogosultságok meglétének ellenőrzése. Ez a tevékenység az értékesítési folyamatba egyszerűen beilleszthető. Miután az eladás részeként regisztrációra kerül az értékesített bérletszelvény, így a szelvényhez hozzá kell rendelni a kedvezmény igénybevételére jogosító igazolvány számát és a nyugtán mindkét adatot szerepeltetve, lefolytatni az értékesítést. Az értékesítés folyamatának részeként a pénztárost kötelezni a bérletigazolvány számának feltüntetésére a bérletszelvényen.

Előnyei:

 • A bérletszelvény megvásárlásának feltétele a bérletigazolvány bemutatása
 • A pénztáros ellenőrzi a kedvezményes utazás feltételeinek meglétét
 • Csak bizonyított jogosultság megléte esetén adhat el kedvezményes bérletszelvényt
 • A pénztáros felel az utazási jogosultság feltételeinek meglétéért.
 • A nyugta alapján egyértelműen bizonyítható, hogy a bérletszelvény valódi és azt ki adta el
 • Mivel az igazolvány számát a pénztáros vezeti fel a bérletszelvényre, ezért nem fordulhat elő, hogy az nem kerül feltüntetésre. Az olvashatatlan számsor feltüntetése a pénztáros feltüntetése.
 • A nyilvántartásból egyértelműen megállapítható, hogy egy bérletigazolványhoz vásároltak-e bérlet szelvényt
 • Az ellenőr a járművön csak a bérletszelvény érvényességének dátumát ellenőrzi, mert a többi a pénztáros felelőssége. Ezzel elkerülhetőek a pillanatnyilag mindennapos konfliktusok. Felgyorsul az ellenőrzés!
 • Egy hamisított bérletszelvény esetén egyértelműen azonosítható annak eladásának helye, időpontja
Hátránya:
 • A BKK-nak el kéne fogadnia, hogy a dolgozói által kiállított és értékesített kedvezményes utazásra jogosító termékek értékesítésekor a saját dolgozói a saját szabályaikat betartva jártak el !
 • A BKK-nak meg kéne bíznia saját munkatársaiban!
 • Rövid idővel megnőne az értékesítés folyamata.
 • Bérletigazolvány (igazolvány) nélkül nem lehet bérletszelvényt vásárolni

2 hozzászólás érkezett ehhez : “Utazási jogosultság

 1. Reisz Gábor- Nem kell személyit vinni. Itt a hangsúly a bérletigazolvány kiadásán van. A bérletigazolvány kiadásához lenne szükség a megfelelő okmányok bemutatására. A bérletszelvényt a bérletigazolványhoz adják, tehát a vásárlás feltétele az igazolvány megléte. A bérletszelvényre viszont kötelezően rá kéne íri az igazolvány számát. Nem az a lényeges, hogy ki vásárolja a bérletszelvényt, hanem az, hogy legyen nála érvényes igazolvány amihez a bérletszelvény kiadható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .