Új megállótáblák

megalloA BKK nagyot lépett előre a megállótáblák terén. Nem tudom, hogy tudatosan, vagy véletlenül, de sikerült megalkotnia egy olyan táblát amely  egyesíti magában a BKV kék-ezüst és a BKK új buszainak “dávidkék” színét. Végre a táblán a valóban fontos információk jelennek meg. Mire is van szüksége egy utazni vágyónak a belvárosban? A keresett viszonylat megállóhelyének könnyű. távolról is jól látható útbaigazító jelzésekre.  A világ nagyot változott és a városlakók többsége vagy online, vagy offline menetrendi alkalmazást böngészve utazik. A papírmenetrendnek csak annyi szerepe van, hogy rápillantunk, van-e rajta sárga folt, amely az elsőajtós felszállást jelöli. Az új megállótáblák szépek, esztétikusak és a megállót használó autóbuszok számai messziről is olvashatóak. A tábla lényegi része olyan magasságban  van elhelyezve, amely azt vandálbiztossá teszi.  Amin változtatnék, az mozaikrendszer besüllyesztése , amely sokkal áramvonalasabbá , szebbé tenné a táblát. Kérdésként felmerül bennem, hogy ez az egyedi táblaforma megfelel-e a KRESZ megállójelöléssel szembeni követelményeknek. Több országban használnak egyedi buszmegállótáblát, de az adott országokban ezek az egyedi táblák bekerültek a KRESZ-be.

tabla_ferenciekAmit hiányolok még mindig, az az elsőajtós viszonylatok egyértelmű jelölése. Több lehetőséget felvetettem már, de a BKK részéről még egy valóban hatékony és egyértelmű jelölésre vonatkozó javaslat sem született.  Most hirtelen felmerült bennem egy újabb lehetőség és ez az új mozaik rendszerű megállótáblák esetében az elsőajtós viszonylatok egyedi színnel történő feltüntetése. A kék (autóbusz), a sárga (villamos) a fekete (éjszakai járat) és a piros (trolibusz) már foglalat. Az elsőajtós viszonylatokat jelölhetnénk , bevezetője a BKK után annak színével a lilával, de akkor felmerül a következő logikus kérdés, mivel jelöljük az elsőajtós trolibuszt? Egyébként van értelme a buszt és a trolibuszt külön színnel jelölni, akkor amikor napokon belül megjelennek a hibrid (dízel-elektromos) autóbuszok is?  Számomra annak jelzése, hogy melyik ajtón lehet egy járműre felszállni, sokkal fontosabb, mint annak jelölése, hogy a megállóba beálló jármű milyen meghajtással üzemel …

Örülnék, ha az új megállótáblákat sikerülne végre jól látható helyre elhelyezni, nem úgy mint több FUTÁR oszlopot, amelyek épp csak a megállóból nem láthatóak mint a 9-es busz Deák Ferenc téri megállójában,  vagy a Liget téri villamosmegállójában, de oldalakon keresztül sorolhatnám az ilyen láthatatlan FUTÁR kijelzőket.

Hangsúlyozva, hogy örülök és hasznosnak tartom ezeket az új táblákat, felmerül bennem a kérdés, hogy nem lehetett-e volna integrálni a FUTÁR-t és a megállótáblákat ?

t1 t2 t3

[wc_divider style=”dashed” line=”single” margin_top=”” margin_bottom=””]

Kép: BKK

2 hozzászólás érkezett ehhez : “Új megállótáblák

 1. Nagyon jó az új tábla, tényleg hasznos. Bécsben már régóta hasonló van, de ott gondoltak a könnyű cserélhetőségre http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f2/Strassenbahn-wien-opernring.jpg Újramatricázni a táblaelemet nem is olyan könnyű, hiszen esőben egyáltalán nem is lehet és ha por marad alatta, akkor hamar lejön hamar. (Ha jól látom, akkor a kisebb fémlapokon most is matricák vannak). Ezzel szemben a kis fém lapokat egyszerűen csavarhúzóval bármikor lelehet cserélni sokkal könnyebb.

  ¤

  A troli és a busz különválasztása tejesen értelmetlen. Az utas csak annyi lát, hogy az egyiken van áramszedő, a másikon nincs. Szerintem a trolikat is lehetne kékkel jelölni. Debrecenben sem tesznek különbséget, még a fényezésük is ugyan olyan. Aztán ott van a trolipótlás. Ha ugyanolyan színű a troli és a busz, akkor az utasokat már nem is érdekli, hogy pótlójárat. Ugyanabban a megállóban áll meg, ugyanarra megy, csak a meghajtása más. Megkülönböztetni hülyeség.

  Lehet, sokaknak nem tetszene a kék troli, de szerintem hamar meg lehet szokni, amennyiben nem tejesen egyszínű. http://www.dkv.hu/gthumb/gallery-large/179/3c3e12957c5d4d215989e7b6ca0dc974170bd144.jpg

  1. bus_stop1Egy Debreceni Az általad belinkelt bécsi megoldás nem tetszik.  Szerintem jól sikerült nagyon ez az új megállótábla, de még lehet rajta csiszolni ezt-azt. A viszonylat számok mozaikszerűen vannak ráhelyezve, könnyen cserélhetőek.

   Én a BKK FUTÁR alkalmazás QR kódját elhelyezném még a táblán, mert az nagyon hasznos információ. Nekem személy szerint teljesen mindegy, hogy a megállóba busz villamos vagy épp troli áll be. Lassan egy évtizede megszűntek az átfedések, tehát ha van 6-os villamos, akkor már nem lehet 3-as busz. Igaz megmaradt még az 1-es villamos és az 1-es metró, az 5-ös busz, meg az 5-ös hév, betűjellel kiegészítve.  Ez egy nagyon hasonló megoldás, csak áramvonalasabb a kivitelezése. Nincsenek kiálló részek. Ez nem csak esztétikai szempontból jobb megoldás, de könnyebben tisztítható, mert nincsenek kiálló, porgyűjtő részei.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .