Támogassuk a demonstrációt !

haszFurcsának tűnhet, hogy valaki aki a közösségi közlekedés javításáért küzd, egy munkalassító demonstráció támogatását kéri azoktól, akik ezzel pillanatnyi kellemetlenséget okoz. Miért teszem ezt?  Egy ideje úgy látom a BKK minden hiányosságért megpróbálja a járművezetőit hibáztatni. Én úgy látom, hogy a BKK csak az eredményeket érzi sajátjának, a hiányosságokat azonnal szolgáltatást nyújtó ( BKV/Transman ) hibájaként próbálja meg beállítani.  Én mint utas azonban úgy látom, hogy ez sok esetben nincs így.  A rendszer a rossz!  Mivel egy buszvégállomás mellett lakom, így gyakran találkozom azzal a sajnálatos jelenséggel, hogy a végállomásra késve beérkező jármű, pihenő nélkül azonnal és már késve indul vissza a belvárosba. A járművezetőnek ilyen esetben az alapvető testi szükségleteinek kielégítésére sincs ideje ! Ilyen esetben a járművezető természetesen feszült és nem tud kizárólagosan csak a környezetére figyelni. Nem szabad elfelejteni, hogy egy csuklós autóbusz 150-160 utast szállít, de ez a szám, néha magasabb is lehet a csúcsidőszaki zsúfoltságban. Ezzel a Baross utcán találkozom rendszeresen, ahol a BKK még a FUTÁR rendszer ellenére sem képes megoldani, hogy a troli a 9-es busz előtt és ne utána induljon el a végállomásról.

 Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) tagjai nem terveznek mást, mint bemutatni, hogy mivel jár a BKK által elvárt többletszolgáltatás – jegyellenőrzés, jegyértékesítés, számlaírás – kulturált körülmények közötti és maradéktalan lebonyolítása.  Valamikor az elsőajtós felszállási rend bevezetésekor már leírtam, hogy a BKK azon állítása, hogy az ellenőrzés hatására eltűnnek a hajléktalanok és a bliccelők, teljesen megalapozatlan. Miért?  A hajléktalanok részben koruk miatt jogosultak ingyen utazni, másrészt a fiatalabb hajléktalanok egy része egészségi állapota miatt utazhat (MÁK) ingyenesen.  A lejárt bérlettel, jeggyel utazók kiszűrése is szerintem lehetetlen, hiszen a zárt fülke előtt elhaladva a járművezető képtelen megkülönböztetni az érvényes bérletet a munkahelyi belépőtől, vagy egyéb azonos méretű tárgytól.  Itt fontos kiemelni, hogy egy járművezetőnek rengeteg bérlettípust és igazolványt kell ismernie és felismernie olyan sebességgel amire néha még egy gép sem volna képes!

Van-e értelme a jegyellenőrzésnek?  A válasz bármennyire is meglepő, de  a válasz NEM ! Miért? A Belső utasítás értelmében a jegy nélkül felszálló utast a járművezetőnek meg kell kérnie, hogy váltson jegyet. Amennyiben ezt az utas megtagadja, meg kell kérnie, hogy szálljon le. Ha az utas nem vált jegyet és nem is száll le, akkor a járművezető köteles az utast jegy és bérlet nélkül elszállítani!  Akkor miért is zaklatjuk a fizető utasokat?

Felszállás. Szintén az elsőajtós ellenőrzés értelmetlen módját igazolja, hogy az én értelmezésem szerint a jogszabály a szolgáltatónak a jogosultság nélküli felszállást akadályozhatja meg, de a járműről utast nem távolíthat el. Magyarul aki már felszállt a buszra, azt onnan járművezető nem távolíthatja el!  Jogszerűen így lehetne a jegy nélkül utazókat kiszűrni: A járművezető a megállóban leállítja a motort és a nyitott első ajtó előtt a megállóban, felszállás előtt ellenőrzi a menetjegyeket. Itt a megállóban állva elállhatja a jegy nélküli utas útját, megakadályozva annak feljutását. A járművön ezt már nem teheti meg.

Jegyértékesítés. A BKK mint önként vállalt többletszolgáltatást, a meghirdetés időpontjától a meghirdetett viszonylatok teljes [singlepic id=83 w=320 h=240 float=right] üzemidejében köteles biztosítani! Beszámolók szerint ezt a BKK képtelen biztosítani, gyakran fogynak el a vonaljegyek. Sokan elfogadják és normálisnak tekintik, ha egy első ajtós buszon a járművezető azt mondja, hogy a jegy elfogyott és szálljon le. Ezt nem teheti meg a szolgáltató. Vállalta, meghirdette, tehát KÖTELES korlátlan mennyiségben biztosítani vonaljegyet. Ha kedvem tartja akkor akár 100 darabot is megvehetek, hiszen a BKK ezt a lehetőséget önként vállalta, meghirdette !

Pénzkezelés.  Minden értékesítési tevékenység része a pénzkészlet szabályszerű kezelése. A bevételt mindig elkülönítve kell kezelni, nyilvántartani.  A megfelelő mennyiségű váltópénz biztosítása kötelező! A pénzkészlettel a nap bármely időpontjában el kell tudni számolni, pénztárzárást kell tudni csinálni akár NAV vagy az utas kérésére, például amikor az utas 5000 forintos bankjeggyel fizet, de csak 1000Ft-ból kap vissza. Ez minden utas joga! Ha úgy véli, hogy kevesebb visszajárót kapott kérhet pénztárzárást. Ilyenkor pénztárjelentést kell készíteni. Ez a művelet nem két percet vesz igénybe.

Számla. Minden utas kérhet készpénzfizetési számlát. Ezt a szolgáltató nem tagadhatja meg és ennek minden feltételét köteles biztosítani. Én úgy tudom, hogy a járművezetőknél van kézi számlatömb. Szeretném felhívni a járművezetők figyelmét, hogy a kiállított számláért nem a BKK, hanem az azt kiállító járművezető felel ! A számlát az utas visszautasíthatja és újat kérhet, ha azt nem találja olvashatónak és az aláírás -tudom ez nem tetszik  és nem is gyakorlat – nem olvasható.

Most jön az amire gyakran hivatkoznak a VOLÁN.  A helyközi illetve távolsági buszközlekedést lebonyolító Volán társaságok dolgozói rendelkeznek jegykiadó berendezéssel. A menetjegyeket helyben nyomtatják  így számuk korlátlan. A jegykiadó berendezés  képes pénztárjelentés készítésére, tehát a járművezető bármikor ellenőrizheti pénzkészletét a hatóság vagy az utas kérésére. A jegykiadó berendezések -nem mind- alkalmas készpénzfizetési számla kiállítására, tehát ez sem okoz hosszabb várakozást. Az egyenletesség és menetrend betartása sokkal könnyebb, mert a követési idő sokkal ritkább, mint a BKK viszonylatainak esetében.

A sok beszéd után nézzünk egy példát. Lássuk az elsőajtós 95-ös buszt. Sokan azt hitték, hogy az elsőajtózás bevezetése után ez a [singlepic id=82 w=320 h=240 float=left] viszonylat akár meg is szűnhet, mert akkora volt a bliccelők száma. Ez nem igazolódott be. Én úgy tapasztalatom, hogy nincs utasszámcsökkenés és a zsúfoltság sem csökkent. A 95-ös autóbusz a csúcsidőszakban, menetrend szerint 4-6 percenként indul, egyéb időpontokban 10 percenként. Gondoljunk csak bele, hogy egy 4 percenként induló buszon lehet-e számlát írni? Hány jármű torlódna fel , ha a Kőbánya alsó vasútállomás megállóban felszálló 20 utasból kettő készpénzfizetési számlát kérne?  Négy perc elegendő a felszálló 20 utas ellenőrzésére , jegyértékesítésre és számlaírásra ???  A jármű annyira zsúfolt, hogy még az alsó lépcsőfokon is utasok állnak. Ezek nyugodt körülmények pénzkezelésre és számlaírásra? Szintén régi probléma, hogy nincsenek megjelölve az elsőajtós viszonylatok. Van ember aki fel tudja sorolni az összes elsőajtós vonalat? Egy budapesti sem! Mi a helyzet a vidéki vagy külföldről érkező utasokkal?

Kiegészítés :  Budapest főpolgármestere egy rádióinterjúban elmondta, hogy nem támogatja az elsőajtózás további kiterjesztését.

Jegyárbevétel:  A BKK többször hivatkozott az elsőajtózás kapcsán elért többletbevételre. Bevallom, nagyon meglepő ez az állítás. Az elsőajtózást több éven keresztül vezette be. A jegyárbevétel növekedésére nagyon sok tényező van hatással, ennek csak az egyik tényezője az ellenőrzés szigorítása. Miután köztudottá vált, hogy bármivel fel lehet szállni a járművekre ami egy kicsit is hasonlít a bérletre, ezt a lehetőséget a bliccelők továbbra is kihasználják, tehát nem váltanak jegyet. Ezt tűnik alátámasztani az a tény is, hogy az elsőajtós járműveken is rendszeresen találnak a a BKK ellenőrei jegy nélküli utasokat. Ismert jelenség a kényszerbliccelő, aki venne jegyet, de nem tud! A járműveken történő értékesítés csökkenti a kényszerbliccelők számát és többletbevételt generál. Szintén az említett időszakban bővítette a BKK a jegypénztárak nyitva tartási idejét, ami szintén vezethet bevételnövekedéshez.

Többször leírtam, hogy minden utasnál van mobiltelefon! Az SMS-JEGY remek és olcsó megoldás lenne ! Még mielőtt a BKK elkezdeni azzal érvelni, hogy az SMS-JEGY amely időalapú, nem egyeztethető össze a Budapesten jelenleg érvényben lévő tarifarendszerrel, szeretném leszögezni, hogy több városban is működik ilyen vegyes (vonal/idő alapú) rendszer.   Ne a járművezetőkre terheljünk mindent, hanem gondolkodjunk !

Természetesen most is, mint mindig szívesen helyt adok a BKK véleményének is.

Kép: facebook

4 hozzászólás érkezett ehhez : “Támogassuk a demonstrációt !

 1. “Én úgy tapasztalatom, hogy nincs utasszámcsökkenés és a zsúfoltság sem csökkent.”
  Egy másik utas pedig a BKK-nak írt észrevételében megköszönte konkrétan a 95-ösön az elsőajtós felszállás bevezetését, mivel így állítása szerint jobb körülmények között utazik. Nem csak a büdös “utasoktól” szabadult meg, hanem ülőhelye is van. Te ezt tapasztalod, más meg mást, jó reggelt, ez nem érv!

  “A helyközi illetve távolsági buszközlekedést lebonyolító Volán társaságok dolgozói rendelkeznek jegykiadó berendezéssel.”
  Nagyon szép kis egy bekezdéses tanulmányt írtál a pénztárgépekről. De minek? Egyik állítás sem olyasmi, amit a jelenlegi rendszer hiányosságává lehetne tenni. Még az ÁFA-s számla kiállítása sem, mert az géppel is kb. annyi idő, mint kézzel. Magyarul: pénztárgép ide, vagy oda, érdemben nem befolyásolja az elsőajtós felszállást.
  Volán és ritka követés: aha… Helyi közlekedésben is van elsőajtós felszállás. Pl.: Sopron. Nincs pénztárgép sem. Zsámbéki medence, érdi térség. Tényleg ritka lenne a követés? Kevés lenne az utas? Ne röhögtess, kérlek, inkább szép csöndben editeld a posztodat.

  “Négy perc elegendő a felszálló 20 utas ellenőrzésére , jegyértékesítésre és számlaírásra ???”
  Négy perc elegendő nem 20, de inkább 60-80 utas ellenőrzésére és jegyértékesítésre is. A megállóhelyi utascsere idők átlagosan 20-40 másodperc körül alakulnak.

 2. Palacsinta – a 95-ös busz ÉLHETŐBB lett ! Nem csökkent az utasszám, csak átrendeződött. Én magam is nem egyszer utaztam az első alsó lépcsőfokon. Mások utaznak a járművön.Változott az utasok összetétele. Ebben igaza van a levélírónak!

  Palacsinta- a többi észrevételeddel várd meg a demonstráció végét.

  Ellentmondás:

  – Nem vagy BKK-s … állítod
  – Ismered a belső levelezést …
  – Ismered a feldolgozás alatt álló társadalmi egyeztetés adatait…
  – Te magad bezárnád az utas orra előtt az ajtót…
  – Nem támogatod a járművezetők figyelemfelhívását..

 3. ” a 95-ös busz ÉLHETŐBB lett !”
  Akkor hova demonstrálgatunk?

  “Nem csökkent az utasszám, csak átrendeződött.”
  Mérés, vagy szubjektív meglátás? Utóbbi…. De nem is számít. Az, hogy élhetőbb lett az utazás, már önmagában alátámasztja az egész dolog fontosságát és szükségességét.

  “Palacsinta- a többi észrevételeddel várd meg a demonstráció végét.”
  A “demonstráció” célja csak a szakszervezetek erőfitogtatása és a BKV-sok kényelmi pozícióinak megőrzése. Egy sztrájk, vagy bármilyen szabályos érdekképviseleti lépés (pl.: felvonulás, ami valódi demonstráció) NEVETSÉGES lenne, mivel az ország kétharmada minden nap elsőajtózik.

  Ex-BKV-s mondta:
  A BKV sofőrjeit nem veszik fel máshova, mert nem értenek a szakmájukhoz. Nem takarítják a buszt, nem érdekli őket annak műszaki állapota, nem foglalkoznak az utasaikkal. Ha reggel nem köpi ki a kulcsot, akkor viszik. Ha megadja magát, hívják a műszakot.

  Ezt a fenti kényelmes állapotot akarják a szakszervezetek foggal-körömmel védeni. Ez nem érdeke a fizető utasoknak, az üzemeltetőnek és a megrendelőnek sem. Csak nekik.

 4. Palacsinta- a 95-ös egy speciális viszonylat a Hős utca miatt, ezt te is tudod. A 99 miért nem lett elsőajtós?

  Ami a BKV egyes járművezetőit illeti abban teljesen igazad van, de sajnos a BKK is hasonló alapon válogatja ki az ellenőreit. A 9-es buszon 2 hajléktalan kinézetű és szagú ellenőr kérte a jegyeket, nagy tescos szatyorral…

  Demagógia ez az ország kétharmada, meg a Londonban is így működik. Prágában, Pozsonyban meg nem… Nem tudom mennyi idős vagy, de London és Prága vagy Budapest között hatalmas a különbség, teljesen más történelmi fejlődési folyamaton mentek át.

  Tegnap hallottam a rádióban, hogy Londonban beszüntetik a készpénzes jegyértékesítést a buszokon…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .