Szükség van-e zárt peronra

londonA tegnapi Árpád hídi utasgázolás kapcsán többünkben felmerült, hogy a 21. század közepén  miért nem teszünk semmit az ilyen és hasonló balesetek megelőzésének érdekében.  Az utasok vágányok közé esésének megakadályozására már régóta létezik hatásos megoldás. Ez a teljesen zárt peron, amely megakadályozza hogy a várakozók a sínek közé, vagy az érkező vonat elé essenek, esetleg elsodorja őket az érkező vonat. Budapesten nagyon sok metróállomás kialakítása elég szerencsétlen, mivel a tartóoszlopok nagyon közel kerültek a peron széléhez, gátolva a belátást az alagútba, ezért az utasak  a biztonsági sáv széléhez lépve, azon áthajolva  kémlelik, hogy érkezik-e a metró. Ugyanezek az oszlopok nagyban megnehezítik a metróvezetők dolgát is, hiszen nem látják be az állomásra behaladáskor a peront és az ott várakozó tömeget. Én fizikai és emberi szempontból is lehetetlennek tartom, hogy a metró vezetője bármit is tudna tenni az oszlop mögül hirtelen előbukkanó utassal való találkozás elkerülésének érdekében. Hiába figyel, épp azt nem látja amit figyelnie kéne , a várakozó tömeg mozgását, vagy egyes várakozók öngyilkossági  szándékát. Várakozók figyelem a visszapillantó tükör belóg a biztonsági sávba ! Ezt sajnos nagyon kevesen tudják.

Szentpétervár London London – Waterloo

A szentpétervári megoldást nem tartom a legjobb megoldásnak, de a videó bizonyítja, hogy  Budapesten a 3-as metró vonalán közlekedő járművek esetén is megoldható a peronajtók használata. Természetesen a balesetmegelőzésen kívül más előnyei is vannak a zárt peronnak, ilyen a jól ismert huzat mérséklése.

A még mindig folyamatban lévő M4 építésének  kezdetén, tudomásom szerint a teljesen önműködően közlekedő vonatokon  kívül a teljesen zárt peronok is szerepeltek. Ettől költségtakarékossági okokból eltekintettek.


Kép, videó : youtube

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .