Szlovákia: idő alapú SMS jegy vonaton

Már egy teljes napja , sorban állás, útvonal tervezés nélkül is utazhatunk a Szlovák Vasúttársaság járatain SMS jegy váltásával. Miért újdonság ez? Nem kell útvonalat választani, sem kiindulási, sem célállomást megnevezni. Egyszerűen csak egy SMS küldésével utazhatunk 20 vagy 60 percen keresztül az ország egész területén kivéve a Tátrai Vasutat, a Szlovák Vasúttársaság  által üzemeltetett bármely személyvonaton!   Az SMS jegy kizárólag belföldi  mobiltelefonról váltható. A jegy lejárta előtt a vasúttársaság figyelmeztető üzenetet küld  és felajánlja a jegy meghosszabbításának lehetőségét.

20 perc utazás esetén        Az SMS szövege “B”         ide küldd : 2255    Ára: 1,30€

60 perc utazás esetén       Az SMS szövege “A”          ide küldd : 2255   Ára : 2,50€

Kerékpár vagy csomag    Az SMS szövege “X”           ide küldd : 2255   Ára : 1,50€

Fontos tudni, hogy az SMS jegy más szolgáltatók vonataira nem érvényes, Tehát Komárom és Pozsony között közlekedő sárga RegioJet vonatokra sem. A személyvonatok menetrendi jelölése “OS”.  A tátrai vasút vonataira külön tarifa érvényes. Oda  napi SMS jegy is váltható 4€ -ért.

Csak bennem merül fel a kérdés, hogy ha Szlovákiában elég egy sms-t küldeni, akkor idehaza miért kell kormányablakban regisztrálni ahhoz, hogy BKK  e-bérletet vehessek, vagy miért kell egy halom adatot megadnom, ha MÁV jegyet szeretnék váltani az interneten?

Másik naiv kérdésem, hogy mennyi lehet a különbség a szlovák sms-jegy  és a hazai interneten váltható jegy mögött álló informatikai rendszer beszerzési és üzemeltetési költsége között ?

Forrás: Slovakrail.sk

12 hozzászólás érkezett ehhez : “Szlovákia: idő alapú SMS jegy vonaton

 1. Ezt itthon inkább a BKK-nak ajánlanám figyelmébe. Azt mondjuk súlyos gyenge pontnak tartom, hogy ahol van SMS-jegy, ott csak belföldi szolgáltatóval elérhető. Elsősorban Prágában lett volna előnyös a reptéren márciusban, amikor is 20 percet álltam sorban a DPP-pénztárnál, mert az automata nem tudott 500 koronásból visszaadni 😀

  Egy nemzetközi verziónak viszont itthon is lenne sikere, csak ugyebár időalapú jegyek kellenének hozzá, ami viszont, mint írtad, 20 perc alatt bevezethető lenne Pesten. Persze a drága automatákat lehúzhatnánk a vécén…

  Azt a kérdést teljesen jogosan veted fel, hogy Magyarországon miért általános, hogy ezer adatot meg kell adnod mindenhez.

  1. Az idő alapú BKK jegyhez mindenadott idehaza, semmi több nem kell, hozzá mint a meglévő pecsételős jegykezelő… ez adott!

   Az SMS jegy már felmerült Budapesten is, mobilszolgáltatók keresték meg , ha jól emlékszem még az akkori BKV-t.

   1. Vonaljegynél az SMS-jegynek nem lenne értelme szerintem. Nem csoda, hogy nem lett belőle semmi akkoriban. Csak időalapú jegynél működne, viszont ott lenne értelme bevezetni.

    Annyi a gond, hogy nem fogják, mert kiváltaná az automatákat. Ahhoz azért azok sokba kerültek. A magyar venne jegyet SMS-ben, a külföldi meg továbbra is ügyfélközpontba megy, mivel neki nem csak jegy kell, de térkép és egyéb információ is.

    1. Több településen van egymás mellett papír vonaljegy és idő alapú SMS jegy.

      1. Ha belegpndolsz, jelentős áremelésre lesz szükség, mert sok pénz úszik el az átszállásonkénti újabb jegy kezelésésnek elmaradásával.

       Budapesten hány helyre jutsz el egy jeggyel?

 2. Ezt nem annyira lehet számszerűsíteni. A szimpla vonaljegyet szerintem, pont a vonaljegy mivolta miatt, kicsit túlértékeled ebben a számításban. Két átszállás/irány felett már jobban megéri a 24 órás jegy. Az pedig teljesen normális a pesti hálózaton.

  1. Ha elég sokáig lapozol visszafelé , megtalálod, hogy már 5-7 éve os javasoltam a vonaljehy eltörlését és egy 990 forintos napijehyet vezetnék csak be. Olcsó és még jegykezelő sem kell hozzá!

   Ha ma valaki ritkán uzazik, az nemtart otthon vonaljehyet. A járművezetőnál veszi meg. Egy jehy oda, egy jegy vissza. Ez 900 ft már ma is.
   Vagyis a javasolt 990 ft napijegy teljesen reális .

 3. Nem szabad összekeverni a jegyet és a bérletet. Időalapú jegy vásárlásához a BKK-nál sem lesz szükség adatok megadására, ki lehet váltani az automatákból anonim közlekedési kártyákat, melyekkel lehet vásárolni jegyeket. Más módokon is lehet majd jegyet venni (pl. telefon, SMS, stb.), de ezek a módok még fejlesztés alatt állnak.

  Bérlet vásárlásához megszemélyesített közlekedési kártya / eSzig / diákigazolvány fog kelleni, mivel csak ezekkel igazolható az esetleges kedvezményre való jogosultság. Valamint, ha megvalósul a NEJP, akkor az ország összes közlekedési társaságának összes járatán lehet utazni egy kártyával, ez pedig jóval összetettebb rendszer a Szlovák Vasúttársaságénál.

  1. Csakhogy az utasok jelentős része teljes árú BKK bérlettel utazik!
   Teljesen indokolatlan tőlük személyi adatokat kérni. Ezt semmi nem indokolja!

 4. A NEJP a NEK kártyáival fog működni, a NEK kártyáknak pedig tartalmazniuk kell a szükséges személyes adatokat (ld. eSzig, diákigazolvány), ezalól a BKK kártyái sem képezhetnek kivételt. Ugyanígy szükség lesz megszemélyesített okmányra a MÁV-nál (https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/utazzon-eszemelyivel-budapest-pusztaszabolcs-vonalon), és a Volán jegyrendszerénél is. A megszemélyesített okmányok az átruházhatatlanságot hivatottak kezelni.

  1. Errő már beszámoltam korábban is, de nem értek vele egyet, mivel ez ellentmond az érvényes adatkezelési irányelveknek, amelyek kimodják, hogy mindig csak a szükséges minimális adat kezelhető!

   Esetünkben a szükséges adat kizárólag egy arckép, amely alapján eldönthető, hogy valaki visszaél-e más bérletével, vagy nem!
   Ellentmondásos azonban még az arckép feltüntetése is, hiszen a metró beléptetőkapui nem az utas, hanem csak a kártya utazási jogosultságát vizsgálják. Az elsőajtós járműveken szintén csak a kártya jogosultságát ellenőrzik majd, ami ugye jelentős visszaélésekre ad lehetőséget!

   Ezt bozonyítja az is, hogy Csehországban akkora számban éltek vissza az utasok az elektronikus bérletekkel, hogy az elsőajtós helyközi járatokon a járművezető terminálján lehetővé kellett tenni a kártyához tartozó személy arcképének megjelenítését!

   Ezen túl a BKK dolgozói nem jogosultak megismerni az utasok személyes adatait.
   Adatkezelési jogosultsága pillanatnyilag csak a BKK nak van, annak dolgozói ilyennel nem rendelkeznek és káros volna ha ezekhez hozzáférnének, mivel a múltban több esetben visszaéltek azokkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .