Szárnyalásba kezdett a MÁV

Kőbánya alsó jegypénztárai (MÁV)

Nem tudom figyelmen kívül hagyni azt a hatalmas változást amely az elmúlt időszakban a MÁV háza táján történt. Az eddigi állóvíz, nemcsak megmozdult, de szinte forrásba is jött.  Előbb váratlan hirtelenséggel a Keleti pályaudvar újult meg , majd a szolnoki vasútvonal menetrend módosítása következett. A Keleti pályaudvar ráncfelvarrása alig készült el, a vezérigazgató úr , dr. Homolya Róbert máris bejelentette, hogy az utasáramlásnak megfelelően , Kelenföldön a jegypénztár átkerül a metró aluljáróba, hiszen  minden egyéb szolgáltatás is ott vehető igénybe. A régi felvételi épület a legtöbb utas számára kieset és kerülőt jelentett az itt található pénztár felkeresése. A költözés az idei nyáron valósulhat meg.  Ezzel a lépéssel a MÁV és a BKK is elérhető az aluljáróban.  Ezzel kapcsolatban egy javaslatom volna, és ez az induló vonatok bemondása az aluljáróban is.  A MÁV itt még nem állt meg. Bejelentették, hogy a Keleti pályaudvar teljesen megújul , amint erre sikerül forrást találni és várhatóan már a jövő évben az aluljárószinten modern ügyfélközpont várja majd az utasokat.  Sokak régi vágya a keleti pályaudvari mozgólépcső is megvalósulhat.  Bevallom számomra eddig kicsit érthetetlen volt , hogy miért nem jutott ez még senkinek sem az eszébe, a bőröndöket a lécsőn cipelő utasokat elnézve nap mint nap.

Kőbánya-Kispest  egy forgalmas budapesti közlekedési csomópont Délkelet-Pesten. Itt található az M3-as metróvonal déli végállomása, számos, többek között a Budapest–Cegléd–Szolnok-vasútvonal (100a), a Budapest–Lajosmizse–Kecskemét-vasútvonal (142) közbenső állomása és a Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia-vasútvonal (150) személyvonatainak végállomása. Számos BKV és Volánbusz, valamint MÁV járat végállomása. A második világháború előtt a közeli Vasgyár utca néven vasúti megállóhely volt az állomás helyén, melynek emlékét az új állomás vasúti távíró kódja máig őrzi (VA). Az eredeti felvételi épület a vágányok Kőbánya  felőli oldalán ma is látható. A 3-as metró déli végállomásának a kispesti Vörös Csillag Traktorgyárat jelölték ki, azonban a tervek módosultak, a végállomás Kőbánya-Kispestre épült meg. Az építkezés 1978-ban kezdődött. A híressé vált futurisztikus állomásépület 1980-ban készült el Kővári György tervei alapján.  (wikipedia)
Pénztárcsarnok . Kőbánya alsó

Alig telt el pár nap a Keleti pályaudvar újbóli megnyitásától és megjelentek a munkások Kőbánya alsó megállóhelynél. Nem húzták az időt és felállványozták az épületet. Ez miért olyan jelentős ?  Köztudottan több évtizedes lemaradásban vannak a fővárosi pályaudvarok, állomások és megállóhelyek. Több sajtótermék is címlapján hozta le az elmúlt években  Kőbánya alsón, Zuglóban és Kőbánya-Kispesten tapasztalható embertelen állapotról készült képeket. Rendszeres beázás, penészes, potyogó vakolat, kosz, szemét mindenhol.  Mindezek ellenére egyre nő az utasforgalom, köszönhetően a Budapesti tarifaközösségnek, melynek köszönhetően BKK bérlettel utazhatunk  a közigazgatási határon belül.  A MÁV ígérete szerint az első ráncfelvarrás még az idén megvalósul Kőbánya alsó és Zugló megállóhelyek esetében. Kőbánya-Kispest felújítására is megjelent a pályázat, amelynek eredményét  több százezer ember várja izgatottan. Kőbánya-Kispest véleményem szerint jelentős szerepet kap majd Budapest vasúti közlekedésében és akár a Déli pályaudvar tároló kapacitását is ki tudná váltani. A Kelenföldi pályaudvart elhagyva a Déli pályaudvar helyett Kőbánya Kispesten végállomásozhatnának mondjuk a Győr, vagy a Balaton felől érkező vonatok.  Ennek feltétele,  ma 2019-ben a vasútállomás megfelelő állapota, amely vonzóvá teszi majd azt az utasok számára is.  Itt Kőbányának is jogos elvárása -hiszen a vasútállomás Kőbányán terül el- , hogy  méltó kijárat és megközelíthetőség épüljön a X. kerületi oldalon is.

Kőbánya alsó vasútállomás – Budapesten egyedülálló bauhaus jellegű modern épület és mellette a vasszerkezetű vasúti híd és peronrendszer. Az épület lapostetős kubusokból áll, aszimmetrikus kialakítású. Tömegét az óratorony és az emeleti szinten futó acélszerkezetű perontető egészíti ki. A peron az első emelet szintjén található, amit egy aluljárón át közelíthetünk meg a dupla belmagasságú előcsarnok felől. A homlokzat traventin kőburkolatú, az ablakok és ajtók acélszerkezetűek. (wikipedia)

Szintén friss hír, hogy a vártnál is sikeresebb a MÁV Televonat szolgáltatása. 2018. szeptember végétől 2019 júniusáig 35 Televonat közlekedett 9794 utassal, 66 százalékos kihasználtsággal; átlagosan minden hatodik Televonaton tízből kilenc ülőhelyen utaztak. Az értékesített jegyek 70 százalékát online vásárolták.   Jól látszik, hogy a modern motorvonatok népszerűek és a távolsági forgalomban is versenyben maradnak az  intercity vonatok mellett is. A megközelítőleg azonos idősávban közlekedő InterCity-k vizsgált járatain utazók száma összességében 2 százalékkal csökkent, ugyanakkor a Televonatot választó 9794 utast hozzászámítva a vizsgált időszakban és viszonylatokon utazók száma együttesen 32 százalékkal nőtt, azaz más közlekedési módról sikerült utasokat vonzani a modern FLIRT motorvonatból összeállított Televonatokra.   Az utasok körében szintén népszerű a kényelmes mobilalkalmazáson keresztül megvásárolható , Vonatinfo e-vonatjegy is. 

TELEVONAT – egyedi díjszabással a vasárnapi csúcsidőszakban közlekedő , minden esetben Stadler Flirt motorvonattal közlekedő nem helyjegyes , de garantált ülőhellyel közvetlen járat egyelőre Nyíregyháza és Budapest között közlekedik. A vonat csak Nyíregyháza, Debrecen, Kőbánya -Kispest, Zugló állomásokon és megállóhelyen áll meg mielőtt megérkezne a Nyugati pályaudvarra.

Ez még mindig nem minden, hiszen a MÁV  új Stadler Kiss motorvonatokat állít majd forgalomba két fontos , a fővárosból induló vasútvonalán. Az egyiken  Vác, míg a másikon Monor  felé szállítja majd az utasokat a tavaszra megérkező 11 új emeletes motorvonat.  Idehaza  több újdonsággal is találkozhatunk majd ezeken az új emeletes motorvonatokon. Ilyen a kocsik telítettségjelzője, amely segítségével az utasok könnyebben eldönthetik, hogy a jármű melyik egységében találnak egyszerűen ülőhelyet. A vonat emeletes kialakítása ugyanis megakadályozza, hogy az érkező jármű ablakán betekintve eldönthessük van-e még ülőhely. Én javasolnám a MÁV szakemberei számára a telítettségjelző átgondolását. A négy alak helyett inkább számokkal adnám meg a a kocsi telítettségét. Itt akár darabszámot vagy százalékos megjelenítést is el tudnék fogadni
Szintén újdonság lesz az utazási igényeknek megfelelően eltávolítható 48 ülőhely, amellyel így lehetőség nyílik , akár nagyobb mennyiségű kerékpár szállítására is.  Az gondolatmenetemtől nem áll távol azonban a reggeli fővároson belüli utasforgalmat ismerve a rövidtávon utazó fővárosiak számára állóhelyes részként történő hasznosítás sem. Sokan 5-10 percet utaznak csak, vagyis nincs értelme ülőhelyet keresi. 

Itt az ideje , hogy összegezzük  milyen fejlesztésekbe fogott a MÁV:

 • Televonat – IC sebesség helyjegy nélkül, olcsón
 • A Keleti pályaudvar kitakarítása
 • A monori vonal menetrendjének átalakítása
 • Bisztró kocsi megjelenése a balatoni vonalon
 • Kőbánya alsó és Zugló megállóhelyek ráncfelvarrása
 • Kelenföldön a pénztár végre lekerül az aluljáróba
 • Kőbánya- Kispest felújításának közbeszerzése
 • Kiss emeletes motorvonatok megjelenése

Ez még nem minden, A MÁV új elnök- vezérigazgatójának dr. Homolya Róbertnek  vannak még tervei a következő évtizedre. 

Érdemes volt megnézni  dr. Homolya Róbert értékelését és terveit, mert  nem tagadja  a hibákat, jól látja a vasút jövőjét, de nem ígér olyat amit nem tud teljesíteni. Természetesen ismét elő fog kerülni a Budapest/Vidék érdekellentét, de látni kell, ahogy az utasforgalom fele Budapest elővárosaiban és a kapcsolódó megyeszékhelyek között jelenik meg.  Ennek ellenére Budapestet eddig mindig büntették a fejlesztések tervezésekor.  Mint Homolya úr is nagyon jól  látja a vonatok sok esetben a kését Budapest  határán belül szedik össze és ez így volt már 30 éve is.  Ezen mindenképp változtatni kell végre.

Végezetül szeretném megjegyezni, hogy a MÁV valamit nagyon tud amit a BKK nem. A személyi állományát jobban választja ki.  A MÁV jegyvizsgálóira még mindig  házigazdaként, társként tekintenek, hiszen általában kedvesek, jól öltözöttek és segítőkészek. Ez  egy erős potenciál a MÁV kezében , amelyet meg kell tartani! 

4 hozzászólás érkezett ehhez : “Szárnyalásba kezdett a MÁV

 1. Az utolsó bekezdésről jut eszembe, amivel egyébként maximálisan egyetértek:

  Egyszer érdemes lenne levezetni, mi kellene ahhoz, hogy a BKK eljusson odáig személyet és megbecsültség terén, ahol a prágai begfelelője (DPP) tart, ahol az ellenőri jelvény felér egy rendőrségi igazolvánnyal.
  Vagy, ha a MÁV a mérce, akkor a BKK is felemelkedjen ebben a MÁV szintjére. A két szolgáltató ügyfélkörében nem számolunk különbséget, mert biztos vagyok benne, hogy a vasúton is megvannak a 99-es bushoz hasonló útvonalak.

  1. Laikus Megfigelő – Pontosan ez itt a lényeg. Aki a 95-ös buszon utazik az nagy valószínűséggel az S50,S21,Z50 viszonylatokon is megfordul. Nincs különbség a MÁV és a BKK utasai között. A dolgozók hozzáállása, viselkedése viszont teljesen más. A MÁV jegyvizsgálója az utaskísérő szerepét tölti be, egyfajta házigazda. Lehet tőle kérdezni, segít, tájékoztat és még humora is van.

   Ezzel ellentétben a BKK jegyellenőrei, felosonnak a buszra, titokban felrakják kitűzőjüket és szemlesütve mennek végig a járművön. Szinte soha nem néznek az utas szemébe. Ami a legtöbb utast zavarja, az az a tény, hogy nem kérnek jegyet mindenkitől. Itt kezdődik a fővárosiak ellenszenve a BKK ellenőreivel szemben. Én minden esetben azt látom, hogy a bérletessel kukacoskodnak, kiszedetik a tokból a bérletszelvényt, de a hajléktalanhoz vagy egyes népcsoportokhoz oda sem mennek jegyet kérni. Ez így működésképtelen!

   Pár hónapja a Facebookon mutattam be Ostrava közlekedési vállalatának asszisztenseit. Kék egyenruha és a feladatuk a jegyek ellenőrzésén kívül az utasok tájékoztatása, a gyerekkocsik, csomagok felsegítése a járműre. Ez a munka közelebb áll a MÁV jegykezelőinek munkájához.

   Van még egy különbség. A MÁV mindig ügyelt arra, hogy a kalauzai jól öltözöttek legyenek és ápoltak..
   Én nem felejtem el amikor Vitézy Dávid vezetése idején ,a Kálvin téren a 9-es buszra felszállt egy ránézésre hajléktalan házaspár. Szaguk is volt, fodrászt sem láttak és volt náluk 2 nagy Penny -s szatyor. Elővették a karszalagot és elkezdtek jegyet ellenőrizni. Az utasok arcát látni kellett volna.

   Megértem, hogy ilyen munkára nehéz embert találni, de ott az ostravai jó példa. Nevezzük őket másként, indítsunk reklámkampányt és keressünk megfelelő embereket, rendesen felöltözve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .