Ritkul a kilences májustól ?

ligetterPár napja a BKK saját honlapján  közleményt adott ki arról, hogy május 1-től  a 9-es busz teljes üzemidőben, a hét minden napján Kőbánya alsó vasútállomás és Óbuda Bogdáni út között közlekedik majd. Ez remek hír mindazoknak akik a Deák téren túlra utaznak rendszeresen. A közlemény azt is tudatja, hogy a nemrég Budapestre érkezett új Mercedes buszokból is kerül pár darab erre a vonalra. A járművek gyorsabb közlekedése érdekében a Bajcsy-Zsilinszky úton új autóbuszsávot jelölnek ki, nem kis feltűnés mellett. Budapesten ez lesz az első olyan  közös autóbusz-kerékpáros sáv amelyen az Andrássy úti kerékpárúton már bevált kétkomponensű hidegplasztik réteg biztosítja majd az új sáv  jó láthatóságát.  A Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésében új megállópár kerül kiépítésre,kapcsolatot biztosítva a 9-es busz és a kisföldalatti (M1) között . Az eddigi információk  pozitívak és a fejlődést mutatják. A közleményben azonban vagy egy rész amely visszalépést jelez. Ez a következő:  ” Mindemellett a jelenlegi 9-es járat kieső kapacitásának pótlása céljából a Baross utcában közlekedő 83-as trolibusz napközben sűrűbben fog közlekedni.”  A közlemény megjelenését követően azonnal rákérdeztem a BKK -nál, hogy ez azt jelenti-e, hogy a 9 es ritkulni fog?  A BKK erre szokatlanul röviden csak annyit válaszolt, idézem : ” Nem” .  Amennyiben a 9-es autóbusz menetrendje nem változik, akkor milyen kieső kapacitást kell a Baross utcán pótolni a  83-as troli sűrűbb közlekedtetésével? Bkv-s információk szerint a Baross utcában közlekedő szóló trolikat hamarosan csuklós járművek váltják majd fel és ezek a csuklósok fognak gyakrabban közlekedni. Ez nagyon elgondolkodtató. Nagyobb kapacitású járművek közlekednek majd gyakrabban. Miért van erre szükség, ha nem ritkul a 9-es ??

menetrendAz új 9-es viszonylat  a 9 es és a 206-os viszonylat házasságából jön létre, ami azt jelenti, hogy a két viszonylat menetrendjét össze kell hangolni. A hétvégeken 109-es számmal  közlekedő közös vonallal nem volt probléma, hiszen ebben az időszakban kevesebben utaznak mint hétköznap, munkanapokon. Készítettem egy kis összehasonlítást amelyből jól látszanak a különbségek. A 9-es viszonylaton hétköznap naponta 15 fordulóval többet tesznek meg a járművek, mint a 206-os vonalán. Még a csúcsidőszak sem esik azonos időpontra a két viszonylaton.  A leglogikusabb feltételezés az, hogy az új 9-es vonalon a 206-os menetrendje marad és ezért kell a Baross utcai szakaszon sűrűn induló csuklós trolibuszokat közlekedtetni. Sajnos úgy néz ki a fejlesztéssel a Kőbányaiak veszítenek.


A BKK társadalmi egyeztetést indított, hogy felmérje az utasok igényeit. Mint látszik a az új 9-es viszonylatnál a 10 perces követési időt ritkának tartották az egyeztetésben résztvevők. Ezt a Bkk a 9-es viszonylat egy rövid szakaszának más viszonylattal (83 troli) történő kiszolgálásával tervezi megoldani. A teljes szöveg itt olvasható.
eszrevételek


 

A 9-es busz első útja 1948- Papp Gábor gyűjtése
A 9-es busz első útja 1948- Papp Gábor gyűjteményéből

 


A 9-es busz új menetrendje még nem elérhető!

Kép:  Bkv

Idézett szöveg: BKK

2 hozzászólás érkezett ehhez : “Ritkul a kilences májustól ?

  1. A 30-ason is volt hasonló.
    Jöttek a csuklós buszok, persze, hogy kapacitásnövelés címén, de a menetrendjét is így változtatták meg anno, hogy csuklós buszra, sokan felférnek, akkor ritkítani kell. Üzenem, hogy a kapacitással való gondok kiküszöbölésének problémájázós busz, a kapacitás függvényében. Az, hogy hétvégén, a szóló buszok az alacsony padlósak, az csak részbeni megoldás. Az utasok, csak a buszt várják, ha egy, csuklós buszokkal teli járatnál azt látják, hogy egy alacsony padlós járat jön, akkor senki sem vár egy szólóbuszt. Ha csak így megoldható, akkor azt, jelölni kell.
    A másik: 3 külön papír van, a 30-asnak. Van egy 30A, sima 30, és a 230. Az éjszakait bele sem veszem, bár az is, a 30-hoz tartozik: 930. Erre nem tudtak volna, egy vonalhálózati térképet rátenni? Simán kivitelezhető és nem kell 3 külön menetrendet nézni, ha egy betétjáratról van szó, vagy olyan buszjáratról, ami csak 2 – 3 külön megállója van.

  2. A 9/109 eddig is csuklós volt. Főként Volvok. Szerintem erősen kihasznált, az esti órákban (9-11 óra) zsúfolt. A ritkítást most azzal próbálják meg ellensúlyozni, hogy a Baross utcában sűrítik, meg csuklósítják a 83-as trolit, de ez csak rész megoldás. Sokan utaznak Kőbányáig, hiszen ez a leggyorsabb járat. A villamos az Örs felé csak döcög. Sokat számít, hogy nem kell átszállni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .