Ritkul a hármas villamos

3_bpHolnaptól, az este utazóknak a hármas villamos helyett más útvonalat kell választaniuk, mivel az esti órákba jelentősen ritkul a 3-as , sőt 23 óra után 4, az Örs vezér terére érkező metróról már nem tudunk tovább utazni kőbánya felé. Ez elég meglepő, akkor amikor az Unió épp a kötött pályás közösségi közlekedést támogatja. Én magam is a munkám miatt éjszaka utazó vagyok. Általában 23 óra környékén érkezem Deák térről az Örs vezér terére, illetve érkeztem eddig, mert ezentúl más útvonalat kell választanom a Liget tér felé. Egy éve a villamospálya felújítása előtt még volt villamos kapcsolat az utolsó érkező metrótól. Az új, holnaptól érvényes menetrendben nemcsak ez, de az utolsó 4 metróhoz kapcsolódó villamos indulása sem szerepel. Mielőtt csúsztatással vádolnának, fontos leírni, hogy a menetrend szerint 23:21-kor érkező metróról elméletben még át lehet szállni az utolsó villamosra, amelyre a BKK szakemberi  1, azaz egy teljes percet számoltak az íróasztal mögött. Ez idő alatt kéne  kijutnom a metróállomásról, lemenni az aluljáróba, átkelni a tér túloldalára, feljönni, átkelni a villamos síneken, hogy a megállóban elérjem a természetesen pontosan induló  utolsó, hármas villamost. Ugye ezt a BKK-nál sem gondolta senki komolyan?

A 3-62 villamospótló autóbusz és a holnaptól újrainduló 3-as villamos menetrendjének összevetése :

menetrend
Mi indokolta a ritkítást? Ezt nem sikerült megfejtenem. A villamospótlón mindig volt utas 22 óra után is. Mivel gyors és kényelmes volt sokan használták a 9-es busz helyett, amelyet a BKK ki érti miért  nem sűrít 21:30 után amikor jól láthatóan van kapacitásigény, hiszen zsúfolt, sőt épp a BKK sűrítette  hétvégéken a 909-es éjszakai járatot, amely épp a Deák Ferenc Tér és Kőbánya  központja között szállítja az utasok többségét.
A BKK sikerként meghirdetett villamospálya-felújítása a kőbányai és részben a zuglói utasokat a kötött pályáról  kényszeríti át a környezetszennyezőbb autóbuszozásra! Fontos megjegyezni, hogy itt kizárólag a késő esti időszakról van szó, amikor már nem közlekedik a 62,62A villamos a 3-as villamossal közös szakaszon.

Még pár  fontos információ a kapacitásszámításhoz- szállítható utasok száma :

 • Villamospótló – Volvo :   163 Fő vagy a BKV szerint: 104
 • Villamospótló – Ikarus :   148 fő, vagy a BKV szerint : 104
 • Villamos  – hannoveri :  a gyártó szerint:   150 fő  ,  BKV szerint: 176

A fenti adatok tükrében, várom a BKK válaszát arra, hogy az azonos kapacitású járművek esetén mi indokolja  jelentős járatszám csökkentést este 22 óra után, amikor már kizárólag csak a 3-as villamos közlekedik az adott szakaszon ?  Miért nem részesíti előnyben a BKK a kötöttpályás és környezetkímélőbb elektromos üzemű járműveket az autóbuszokkal szemben ?

Forrás: BKK honlapja.  Örs vezér tere érkezési adatok a Pillangó utca metróállomás indulási időpontok +2 perc.

4 hozzászólás érkezett ehhez : “Ritkul a hármas villamos

 1. Nem vagyok arrafelé annyira ismerős, mint te, de szerintem – ha nincs vágányzár – két kocsiszín adja a járműveket a 3-asra: Zugló és Száva. Ha a Gubacsi út felé le van zárva a villamospálya, akkor ugyebár csak Zugló. Tehát az utolsó szerelvénynek ki kell mennie az Ecseri útig, aztán vissza Zugló kocsiszínig (a Bosnyák térig visz utasokat). Szóval gazdaságosabb az Örs vezér tere felől nem túl későn indítani az utolsó villamost, amikor még visszafelé is van utas. Egyébként nem tudom, hogy nézett ki a felújítás előtti menetrend, de ha abban később ment el az utolsó villamos az Ecseri út felé, akkor valószínűleg ez vissza fog állni a felújítás után.
  Addig is szerintem a Deák tér felől inkább M3-assal gyere, ha az Örsön már nincs csatlakozás, ott még az utolsó előttire (23.26) is van csatlakozás (23.38-kor ér az Ecseri útra, a villamos pedig 23.42-kor indul)! 🙂
  A ritkításnál nem értem az értetlenséged tárgyát, te magad támasztottad alá a – BKV szerinti – férőhelyek számával, hogy a villamoson közel kétszer annyi férőhely van. Tehát indokolt lehet fele olyan sűrűn járatni, nem?

  1. Attila – Amit írsz az teljesen logikus, de az Ecseri út mostoha gyerek. Többen kérdezték a BKK facebookján is, hogy a 62A miért nem megy el az Ecseri útig. Ezzel megosztaná a BKK a kőbányai utasokat a két metróvonal között. Az hogy a Bihari utcán nincs többlet kapacitásigény tény,de jó utasáramlás szabályozással az Ecseri út metróállomás utasszáma is jelentősen növelhető lenne. Amíg az Örs felé 5 percenként indul villamos Az Ecseri felé meg 10 percenként addig az Ecseri nem alternatíva.

   Az Ecseri út mostoha sorsán az is látszik, hogy a közvilágítás és főként a közbiztonság elég gyatra. Sötétedés után én sem járok arra, Éjjel 11-kor meg végképp nem fogok. Gondolom ezt megérted.

   A felújítás célja épp az volt, hogy a vonalat népszerűbbé tegye a BKK. Mint köztudott a népszerűség főként a gyorsaság a kényelem és járműkövetés függvénye.

   Ami a férőhelyeket illeti, nincs objektív számítási módszer ezért linkeltem be két forrást is. Melyik a valós ???

   A lényeg még mindig az, hogy a kötöttpályával szemben az autóbusz került előtérbe. Mától metró és villamos helyett logikusabb a 9-es buszt választani, ami szerintem hiba.

 2. Csak a férőhely számításhoz, és csak a közúti (gjmű)-járműhöz adalék ! ENSZ-EGB. 36 ( 107), hazai rendelet 6/1990.(IV.12.) KöHÉM rend. Utasterhelés : az ülőhelyek száma,+állóként :8fő/nm.(azaz 1,25 nm/fő)a jármű terhelhetőséghez. Városi jellegű járműnél : 75 kg a vezető, 68 kg/utas; elővárosi, stb. járműnél 72 kg/utas. A város, vagy VEZETÉSE részéről elvárt kényelmi szint 4 fő / nm. azaz 0,25 nm /utas……..így sacc 2/3-ra csökkentve a számításba vett férőhely. RÉGEBBEN a DOTÁCIÓT a Közl. Vállalatok 5 fő/ nm.-re kapták. Az 5-ről 4 re csökkentés (a támogatásban !) így tette olcsóbbá a fenntartást az állam számára és kigazdálkodhatatlanná a cégek számára !!! Ma a régi cégek kb 650 Ft.-ért adnak 1 km-t, a SZERZŐDÉSESEK 850-1000 körül, s közben a korábbi “nagyok” BKV, Volán, stb folyamatosan LEÉPÜLNEK…………..mára ennyi!

 3. A férőhelyeket mindenki másként számolja. A BKV általában 4fő/m2-vel, vagy 5-8 fő/m2-vel. Tehát ezért van az eltérés. Másrészt az is kérdéses, hogy a lépcsőt beleszámolják-e. A BKV lehet, hogy beleveszi a TW 6000-esek lehajtható lépcsőjét is, bár nem vagyok benne biztos.

  A kocsikiadás nem lenne megoldható a Hungária kocsiszínből? Tudom az Combinos, de most van egy csomó felszabadult Tátra, azokat vendégként át lehetne küldeni. Nem kéne karbantartani, csak valahova bedugni. És azoknak megvan az az előnye, hogy szét lehet őket bontani, vagyis egy kisebb mellékvágányos is elférnek.

  ×

  És az új CAF villamosok melyik kocsiszínbe fog menni? Szerintem Száva lenne a leglogikusabb, mert ott elfér ez az erősen túlméretezett 56 méteres villamosok. (Legalábbis Angyalföldbe nem biztos, hogy beférnek)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .