RIS a cseh FUTÁR

risBudapestiként mindennapi életünk része a  közlekedés-irányítási és utastájékoztató rendszer a FUTÁR. A lassan egy éves próbaüzem után, még mindig csak részben működőképes rendszerről a BKK többszöri kérésre sem volt hajlandó bővebb felvilágosítást adni.  Úgy gondolom, hogy egy ilyen helyzetben nincs más lehetőség, mint körülnézni a környező országokban és megnézni, milyen rendszert találunk ott.  A legelső város amelyre ráakadtam a keresésem során Morvaország fővárosa Brünn (Brno).  A város lakóinak száma nem éri el a félmilliót, de jelentős idegenforgalommal rendelkezik, kereskedelmi, ipari, oktatási, kulturális központ. Jegyrendszerét tekintve időalapú és zónás a tarifarendszere illetve része a Dél-Morva kerület integrált közlekedési rendszerére. A helyi forgalomirányító rendszer neve RIS (Irányító és Információs Rendszer).  Brünn városa által kiírt közbeszerzés nyertese a BUSE kft  lett 2001-ben. A kivitelezésben közreműködött a Herman kft, Racom kft, Konektel kft és a T-mapy kft. A kereszteződésekben a közösségi járművek elsőbbségét az Eltodo és a Patriot cég berendezései  biztosítja.

A forgalomirányító rendszer négy fő részből áll. Ezek a kommunikációs berendezések, a járművekre telepített egységek, a diszpécser és a garázsok.  Nézzük ezeket egyesével.

Kommunikációs berendezések –   két jól elkülönülő részre oszthatóak. A fónikus – beszéd átvitelén alapuló rádiófrekvenciás hálózat, amelyet a Motorola szállított (MPT 1327). Ennek feladata az élőszavas kapcsolattartás a járművek a diszpécser és a garázs/ kocsiszín között. A rendszer lehetővé teszi, hogy a diszpécser csak egy kiválasztott járművezetővel beszéljen, de akár kisebb csoporton belüli, vagy az összes járművezetővel történő egyidejű kommunikációra is képes. Ezen túl  a diszpécser a járművezető  közreműködése nélkül, közvetlenül szólhat a járművek utasaihoz is.  A rendszer minden beszélgetést rögzít és eltárol.

A másik kommunikációs mód az adatátvitel. Erre a célra a Racom kft által szállított Morse rendszert használja. Ez a rendszer 20 másodpercenként küld információt a jármű helyzetéről ,elp a menetrendtől történő eltérésről és egyéb fontos paraméterekről a diszpécser felé. A forgalomirányítást ellátó személy ezen adatokat kiértékelve beavatkozhat-pl. zöld utat adhat a járműnek a késés lefaragására. A diszpécsernek lehetősége van szöveges üzenetet küldeni a járművezetőnek illetve  közvetlen utastájékoztató feliratot megjeleníteni a kiválasztott jármű vagy járművek belső kijelzőin.   A diszpécser a  RIS rendszer segítségével szabályozhatja a jármű fűtését / hűtését a járművezetőtől függetlenül.   A GPS alapú helymeghatározásnak köszönhetően Brünn város területén biztosított a közösségi közlekedés járműveinek elsőbbsége a kereszteződésekben.

Fedélzeti eszközök –  közül a jármű lelke a Buse  BS10 fedélzeti számítógép, amely vezéreli a teljes utastájékoztató rendszert, figyeli a menetrendet. Követi a menetrend pontos betartását. Segítségével a járművezető szöveges üzeneteket fogadhat és küldhet, illetve kommunikálhat az utasokkal. A hangos utastájékoztatást a Herman cég biztosította. A rendszer többcsatornás, ennek köszönhetően akár egyidejűleg is képes más szöveg lejátszására a jármű belsejében, a járművek külső hangszóróin és a vezetőfülkében található hangszórón keresztül.  Az esélyegyenlőség keretében minden jármű rendelkezik a Herman kft által telepített EPNEV , a vakok tájékoztatását szolgáló készülékkel.  A nem látó utas saját távirányítójával aktiválja a küldő hangszórón a viszonylatszám és útirány bemondását, illetve leszállás előtt, szintén saját távirányítóján keresztül tudja jelezni a járművezetőnek leszállási szándékát.

 A videón jól látható, hogy a villamosok nem  lépésben haladnak a váltók közelében. A hangos utastájékoztatás a következőkre terjed ki: következő megálló, zóna határ, csak jelzésre történő megállás előjelzésre, ajtónyitás után a megálló neve

A villamos és trolivezetők munkáját segíti a minden elektromos járműre beszerelt váltóállító berendezés, amelyet szintén a Herman szállított. Ennek egyik előnye, hogy a váltókon való áthaladás sebessége növelhető. A nagyfrekvenciás jeladó a következő adatokat továbbítja . A jármű azonosítója, viszonylatszám, haladás iránya, a váltó egyedi azonosítója. Ennek köszönhetően automatikus üzemmódban a járművezető mentesül minden váltóállítási tevékenységtől és csak a forgalomra kell figyelnie.

A helymeghatározáshoz szükséges műholdjeleket a Buse cég BS 260.1 vevője biztosítja U-Blox antennával. A helymeghatározás pontossága pár méter, a jármű sebességétől függően.  A járművek aktuális helyzete mindenki számára szabadon követhető az interneten ide kattintva , vagy mobiltelefonra letölthető alkalmazáson.

A teljes rendszer üzembe helyezésének időpontja 2004 volt és ára 100 millió Cseh Korona.


 

Lássuk mit tudott a cseh RIS rendszere 2004-ben, 10 éve kb 1 milliárd forintért  : 

 • Online kapcsolattartás minden járművel
 • Folyamatos nyomon követés GPS helymeghatározással.
 • Menetrendi adatok nyomon követése, megjelenítése
 • Vizuális  és hangos utastájékoztatás
 • Élőszavas és írásos üzenetváltás a diszpécser és a járművezető között.
 • A diszpécser által küldött szöveges utastájékoztatás megjelenítése a járművek kijelzőin.
 • A diszpécser bármely jármű utastéri hangszóróin keresztül tájékoztathatja az utasokat.
 • A diszpécser szabályozhatja az utastér hűtését fűtését távvezérléssel
 • A diszpécser online ellenőrizheti a jegykezelők és az összes jegykiadó automata működését.
 • A rendszer önműködően elsőbbséget biztosít a közösségi közlekedés járműveinek
 • Automatikus váltóállítás minden villamos és trolibuszvonalon.
 • Három sávos hangos utastájékoztatás.
 • Vakok számára létesített külön tájékoztató csatorna
 • Mobil alkalmazások, online gps adatokkal
 • A fedélzeti egységek online adatfrissítése üzem közben.
 • … és még sok mást

Forrás: Dopravní Podnik Mesta Brno

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .