RIGO helyett jöhet az országos e-jegy

A minapi sajtóhírek alapján úgy tűnik , hogy a  budapesti elektronikus jegyrendszer  kilép saját korlátai közül és jó irányt véve az országos rendszer része lehet.  Ez számomra hatalmas előrelépést jelent, de  természetesen tudom, hogy az egykori BKK vezető rajongói tábora ezt a hírt kudarcként próbálja bemutatni.   Szeretném ha higgadtan kicsit végiggondolnánk mit is jelent ez a nemrég napvilágot látott hír az utasok számára .

Első lépésben fontos leszögezni egy tényt, amellyel tapasztalataim szerint sokan nincsenek tisztában. Az elektronikus jegyrendszer nem azonos az idő alapú tarifarendszerrel.  Időalapú tarifarendszert Budapesten a mai fejlettségi szintet alapul véve akár egy éjszaka alatt is be tudnánk vezetni, amennyiben erre meglenne az akarat. Mi is kell az idő alapú tarifarendszerhez? Egy darab papír és egy időpontbélyegző készülék.  Ez a járművek  -tippelek-  95%-ban rendelkezésre áll. Ezzel le is zárhatjuk ezt a kérdést, megállapítva, hogy akár hétfőtől is működhetne egy ilyen rendszer, ha a közgyűlés úgy ítéli meg, hogy ezt támogatni tudja. Egy 60 perces jegy árát szintén a közgyűlés jogosult meghatározni. Én ha tippelnem kéne  500 ft körüli összegben gondolkodnék, de ez mint írtam fővárosi kérdés.

Nézzük mi lett volna a RIGO.  Vitézy Dávid  hatalmasat szeretett volna lépni amikor egy távol-keleti rendszert próbált bevezeti Budapesten. Abban az időben, ha nem tévedek kizárólag egy ilyen rendszer működött, mivel rendkívül költséges volt és hatalmas háttérinfrastruktúrát igényelt.
Mielőtt belemélyednék, gondolja mindenki végig, hogy  2010 környékén milyen internetsebességgel böngészett a telefonján és milyen annak mai sebessége. Milyen mobiltelefont használtunk 2010-ben és milyet ma 2019-ben? Gondoljuk végig azt is, hogy milyenek voltak vásárlási szokásaink 2010 környékén és milyenek azok ma.  A világ hatalmast lépett előre, mint a technológia, mint pedig a fogyasztási szokások terén.

2010-ben még a vásárlások 10%-át sem érte el a kártyás fizetés, a PayPass a legtöbbünk számára még ismeretlen újdonság volt és egyikünknél sem volt NFC-képes mobiltelefon.  Ebben az időszakban a távol-keleten egy város erre a technológiára építette közösségi közlekedését. Abban az időben még érdekes újdonság volt, hogy egy Metro-kártyát feltöltve tudok utazni és cola-t , hamburgert, napilapot vásárolni. Bizony ez így működött akkor. Abban a távol-keleti városban a metró-kártya jelentette a kereskedelem szintlépését a készpénzmentes világ felé. Lényegében a közlekedési társaság tevékenységében egy bank szolgáltatásaihoz állt közel és komoly versenytársa volt a nemzetközi  kártyakibocsájtóknak.

Ma 2019-ben már mindenki zsebében van PayPass képes bankkártya és minden  kb 5. ember zsebében egy NFC képes mobiltelefon. Én magam már  két éve nem vettem elő a bankkártyámat, mert mindenért NFC képes mobilommal fizetek.  Ebben a világban visszalépés lenne az eredeti RIGÓ bevezetése.

Nézzük mik lettek volna a RIGO alapvető hibái. Itt a legfontosabbnak azt tartom, hogy kizárólag a fővárosra korlátozódott volna. Ez hatalmas hiba egy olyan országban, ahol közösségi közlekedéssel az ország egyik végéből a másikba csak Budapesten keresztül lehet és ez is csak úgy tehető meg, ha a fővárosban helyi  tömegközlekedést is használunk.

Rengeteg az elővárosi (ennek hol is határa?) ingázó akik néha három bérletet kényszerülnek váltani. Egy budapesti, egy VOLÁN és egy vidéki helyi bérletet az ingázásukhoz. Ez nem a 21. század!

Az országos egységes tarifarendszer nem tudna megvalósulni, ha Budapest egy egyedi rendszert használna, amely nem integrálható és nem is átjárható.

Én a jövőt az integrációban látom. Kőbányaiként naponta tapasztalom, hogy a vasút egyre népszerűbb és versenyképes  eszköz a helyi közlekedésben, de ma még nem követi a kapacitásigényt. A reggeli csúcsban az utasok a folyosókon állnak, hiába 10-15 perces a vonatok követési ideje. Erre megoldást jelentenek az év végére ígért új emeletes motorvonatok.  Mivel a MÁV és a BKK is része a budapesti tarifaközösségnek, így teljesen logikus, hogy a metró beléptetőkapui egyszerűen kiterjeszthetőek lennének több elővárosi vonal megállóhelyeire. Azokra, ahol a peron az utcaszint felett van és az csak lépcsőn közelíthető meg.

TARIFARENDSZEREK
  TARIFARENDSZEREK
AZ ALAPOKTÓL
UTAZZ KÁRTYÁVAL

Most nézzük mi is az országos rendszer előnye.  Ma ha bárki utazik az országban, a legkülönbözőbb rendszereket használja. Több jegyet vagy bérletet kell váltania, amihez  információt kell gyűjtenie. Ma általában kétféle jegytípust használunk, az előreváltottat és a helyszínen váltott jegyet. Ezekhez ismerni kell az útvonal minden szolgáltatójának szokásait, szabályait. Nem hinném , hogy ma itt közöttetek lenne ember aki meg tudná mondani, hogy hol és milyen jegyet kell váltanom, ha Kecskemét, Szeged, Győr, Veszprém, Sopron, Komárom, Tata … helyi járatain szeretnék utazni 3 megállót.
Ezt a mai káoszt oldja fel az országos elektronikus jegy és bérletrendszer, amely személyazonosító igazolványhoz köthető, így mindig mindenkinél rendelkezésre áll. Természetesen itt még további fejlesztésre van szükség ahhoz, hogy bankszámlánk és személyazonosító igazolványuk között létrejöjjön egy átjárhatóság, de ez már folyamatban van.

Példa:  Sopronból szeretnék Miskolcra utazni. Ezt legegyszerűbben Budapesti átszállással tehetem meg. Amennyibe beindul az országos e-jegy és bérletrendszer, úgy a személyazonosító igazolványomhoz kapcsolt számlám egyenlegének terhére tudok utazni egy érintéssel Sopron helyi járatán, ugyanehhez a a személyihez tudok MÁV jegyet váltani (akár előre interneten, akár automatán vagy pénztárban, de akár a mobiltelefonom segítségével is. Budapesten szintén a személyimet kell csak a felszálláskor a busz olvasójához érintenem és nem foglalkozni a díjszabással. Miután megérkeztem Miskolcra ott is ugyanezzel a személyivel villamosozom.
Összegezve egy olyan kártyával tudok majd utazni, ami mindenki zsebében, a törvény erejéből fakadóan ott kell, hogy legyen.

Igen, tudom, ennél egyszerűbb lenne a bankkártyára építeni a rendszert, de mivel imádunk mindig ellenőrizni, meg az ellenőröknek is munkát kell adni ezért ez nem fog könnyedén megvalósulni.

Kép forrása és további információk : rigo.bkk.hu 

2 hozzászólás ehhez : “RIGO helyett jöhet az országos e-jegy

 1. Az “egykori BKK vezető rajongójaként” szerintem senkinek nem az országos integrált rendszerrel van baja, az egy szuper elképzelés, a posztban tökéletesen jól levezetted, hogy miért.

  Én csak azért siránkozok, mert:
  1. A RIGO-nak már jópár éve készen kellene lennie. Az, hogy semmi érdemleges nem történt, bizony kudarc.
  2. Az országos projektért is nagyon szurkolok, ahogy egykor a RIGO-ért is, de itt most megint visszakerültünk a rajtkőhöz. Ráadásul tarifa szempontból ez egy még komplexebb rendszer lesz, miközben a RIGO-t ilyen téren már lefedte a BKSZ. Tehát ilyen értelemben a cél még messzebb van mint valaha. És emiatt félek, hogy megint megvan a szép elmélet, de ebből sem lesz semmi 5-10 évig. Ne legyen igazam.

  Az évek során bekövetkezett technikai fejlődés az e-személyivel és a paypassos bankkártyákkal viszont bizakodásra ad okot: hátha a technológiai háttér biztosítása cserébe pont könnyebb lesz.

  1. Fu Manchu – Engem az egész történetben az zavar leginkább, hogy úgy tűnik van egy Vitézy rajongótábor, amelynek tagjai nem látják a valóságot.Igen Dávid valami újat szeretett volna megvalósítani, de nem térképezte fel, nem járt utána a rendszer megvalósításához szükséges jogszabályi és műszaki háttérnek. Igen , elfogadom azt az indokot is, hogy ez nem a vezérigazgató feladata, hanem az ezért fizetést kapó munkatársaké. Ami tény: sem a jogszabályi sem a műszaki háttér nem állt rendelkezésre a megvalósítás tervezett időpontjában. Több adatkezelési szabályt még csak 2018-ban hoztak meg, pedig ezek nélkül nem működhetett volna a rendszer.
   Számomra az is meglepő volt, hogy a NFC mint technológia alkalmazásának problémáival sem volt tisztában az akkori vezetés valamint , hogy folyamatosan keverte kommunikációjában a különböző technológiákat, amelyek egymással nem kompatibilisek.

   Az elektronikus jegyrendszer kapcsán még ma 2019-ben sem jelent meg egyértelmű célkitűzés, irányelv. A mai napon sem tudni, hogy a megrendelő miért választotta ezt a világviszonylatban is nagyon drága rendszert. Egy ilyen online rendszer alapvető célja soha nem az utazási élmény javítása, hanem a jobb közlekedésszervezéshez szükséges adatok begyűjtése. Vitézy Dávid több Facebook posztban írta, hogy nem számoltak be – és kiléptetéssel a járműveken, vagyis pontosan azt a rész marad ki ami miatt a rendszer felépül. Kártyával fizetni az utazásért ma már nagyon olcsó megoldásokkal is megvalósítható lenne.

   Szintén zavar, hogy folyamatosan úgy kommunikálják ez e-jegyrendszert, mint ami megoldja a bliccelést, pedig ez is butaság . Szintén úgy állítják be a RIRGO-t mintha az lenne az időalapú jegyrendszer bevezetésének feltétele. Ez sem igaz. Az idő alapú tartifarendszer Budapesten 24 óra alatt bevezethető lenne.. Erre jó példa a szlovák vasúttársaság amely SMS jegyként is biztosít idő alapú utazási lehetőséget. Természetesen ennek is van hátránya, hiszen az ilyen jegy tulajdonosának útvonala ismeretlen és így nem kerül bele a hálózatfejlesztéshez szükséges adatbázisba.

   A PayPass ma még egy sikeres technológia, de már közeleg a lefelé ágazó szakasza az NFC -s mobiloknak köszönhetően. Én több mint egy éve nem használtam már PayPass kártyát, csak mobiltelefonnal fizetek. Itt az áthidalandó gond, mert az NFC-vel fizetett utazás nem kereshető vissza, magyarul nem ellenőrizhető az utas jegye pl a kijáratnál. Persze megoldás van, de az egy saját alkalmazás letöltését teszi szükségessé, ami rontja az utasélményt.

   Mikor valósul meg az országos rendszer? Nem vagyok jós. Abban biztos vagyok, hogy késni fog, mivel menet közben úsznak majd a felszínre azok az apróságok amikre eddig nem gondoltak a fejlesztők.

   Még valami, a költségek. A BKK úgy tervezte, hogy a metrókapuk beépítése után is megmaradt volna a ma ismert beléptetőszemélyzet. Vagyis sok pénzért veszünk valamit és nőnek a beléptetés költségei…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Ftheme