RIGO helyett jöhet az országos e-jegy

A minapi sajtóhírek alapján úgy tűnik , hogy a  budapesti elektronikus jegyrendszer  kilép saját korlátai közül és jó irányt véve az országos rendszer része lehet.  Ez számomra hatalmas előrelépést jelent, de  természetesen tudom, hogy az egykori BKK vezető rajongói tábora ezt a hírt kudarcként próbálja bemutatni.   Szeretném ha higgadtan kicsit végiggondolnánk mit is jelent ez a nemrég napvilágot látott hír az utasok számára .

Első lépésben fontos leszögezni egy tényt, amellyel tapasztalataim szerint sokan nincsenek tisztában. Az elektronikus jegyrendszer nem azonos az idő alapú tarifarendszerrel.  Időalapú tarifarendszert Budapesten a mai fejlettségi szintet alapul véve akár egy éjszaka alatt is be tudnánk vezetni, amennyiben erre meglenne az akarat. Mi is kell az idő alapú tarifarendszerhez? Egy darab papír és egy időpontbélyegző készülék.  Ez a járművek  -tippelek-  95%-ban rendelkezésre áll. Ezzel le is zárhatjuk ezt a kérdést, megállapítva, hogy akár hétfőtől is működhetne egy ilyen rendszer, ha a közgyűlés úgy ítéli meg, hogy ezt támogatni tudja. Egy 60 perces jegy árát szintén a közgyűlés jogosult meghatározni. Én ha tippelnem kéne  500 ft körüli összegben gondolkodnék, de ez mint írtam fővárosi kérdés.

Nézzük mi lett volna a RIGO.  Vitézy Dávid  hatalmasat szeretett volna lépni amikor egy távol-keleti rendszert próbált bevezeti Budapesten. Abban az időben, ha nem tévedek kizárólag egy ilyen rendszer működött, mivel rendkívül költséges volt és hatalmas háttérinfrastruktúrát igényelt.
Mielőtt belemélyednék, gondolja mindenki végig, hogy  2010 környékén milyen internetsebességgel böngészett a telefonján és milyen annak mai sebessége. Milyen mobiltelefont használtunk 2010-ben és milyet ma 2019-ben? Gondoljuk végig azt is, hogy milyenek voltak vásárlási szokásaink 2010 környékén és milyenek azok ma.  A világ hatalmast lépett előre, mint a technológia, mint pedig a fogyasztási szokások terén.

2010-ben még a vásárlások 10%-át sem érte el a kártyás fizetés, a PayPass a legtöbbünk számára még ismeretlen újdonság volt és egyikünknél sem volt NFC-képes mobiltelefon.  Ebben az időszakban a távol-keleten egy város erre a technológiára építette közösségi közlekedését. Abban az időben még érdekes újdonság volt, hogy egy Metro-kártyát feltöltve tudok utazni és cola-t , hamburgert, napilapot vásárolni. Bizony ez így működött akkor. Abban a távol-keleti városban a metró-kártya jelentette a kereskedelem szintlépését a készpénzmentes világ felé. Lényegében a közlekedési társaság tevékenységében egy bank szolgáltatásaihoz állt közel és komoly versenytársa volt a nemzetközi  kártyakibocsájtóknak.

Ma 2019-ben már mindenki zsebében van PayPass képes bankkártya és minden  kb 5. ember zsebében egy NFC képes mobiltelefon. Én magam már  két éve nem vettem elő a bankkártyámat, mert mindenért NFC képes mobilommal fizetek.  Ebben a világban visszalépés lenne az eredeti RIGÓ bevezetése.

Nézzük mik lettek volna a RIGO alapvető hibái. Itt a legfontosabbnak azt tartom, hogy kizárólag a fővárosra korlátozódott volna. Ez hatalmas hiba egy olyan országban, ahol közösségi közlekedéssel az ország egyik végéből a másikba csak Budapesten keresztül lehet és ez is csak úgy tehető meg, ha a fővárosban helyi  tömegközlekedést is használunk.

Rengeteg az elővárosi (ennek hol is határa?) ingázó akik néha három bérletet kényszerülnek váltani. Egy budapesti, egy VOLÁN és egy vidéki helyi bérletet az ingázásukhoz. Ez nem a 21. század!

Az országos egységes tarifarendszer nem tudna megvalósulni, ha Budapest egy egyedi rendszert használna, amely nem integrálható és nem is átjárható.

Én a jövőt az integrációban látom. Kőbányaiként naponta tapasztalom, hogy a vasút egyre népszerűbb és versenyképes  eszköz a helyi közlekedésben, de ma még nem követi a kapacitásigényt. A reggeli csúcsban az utasok a folyosókon állnak, hiába 10-15 perces a vonatok követési ideje. Erre megoldást jelentenek az év végére ígért új emeletes motorvonatok.  Mivel a MÁV és a BKK is része a budapesti tarifaközösségnek, így teljesen logikus, hogy a metró beléptetőkapui egyszerűen kiterjeszthetőek lennének több elővárosi vonal megállóhelyeire. Azokra, ahol a peron az utcaszint felett van és az csak lépcsőn közelíthető meg.

TARIFARENDSZEREK
  TARIFARENDSZEREK
AZ ALAPOKTÓL
UTAZZ KÁRTYÁVAL

Most nézzük mi is az országos rendszer előnye.  Ma ha bárki utazik az országban, a legkülönbözőbb rendszereket használja. Több jegyet vagy bérletet kell váltania, amihez  információt kell gyűjtenie. Ma általában kétféle jegytípust használunk, az előreváltottat és a helyszínen váltott jegyet. Ezekhez ismerni kell az útvonal minden szolgáltatójának szokásait, szabályait. Nem hinném , hogy ma itt közöttetek lenne ember aki meg tudná mondani, hogy hol és milyen jegyet kell váltanom, ha Kecskemét, Szeged, Győr, Veszprém, Sopron, Komárom, Tata … helyi járatain szeretnék utazni 3 megállót.
Ezt a mai káoszt oldja fel az országos elektronikus jegy és bérletrendszer, amely személyazonosító igazolványhoz köthető, így mindig mindenkinél rendelkezésre áll. Természetesen itt még további fejlesztésre van szükség ahhoz, hogy bankszámlánk és személyazonosító igazolványuk között létrejöjjön egy átjárhatóság, de ez már folyamatban van.

Példa:  Sopronból szeretnék Miskolcra utazni. Ezt legegyszerűbben Budapesti átszállással tehetem meg. Amennyibe beindul az országos e-jegy és bérletrendszer, úgy a személyazonosító igazolványomhoz kapcsolt számlám egyenlegének terhére tudok utazni egy érintéssel Sopron helyi járatán, ugyanehhez a a személyihez tudok MÁV jegyet váltani (akár előre interneten, akár automatán vagy pénztárban, de akár a mobiltelefonom segítségével is. Budapesten szintén a személyimet kell csak a felszálláskor a busz olvasójához érintenem és nem foglalkozni a díjszabással. Miután megérkeztem Miskolcra ott is ugyanezzel a személyivel villamosozom.
Összegezve egy olyan kártyával tudok majd utazni, ami mindenki zsebében, a törvény erejéből fakadóan ott kell, hogy legyen.

Igen, tudom, ennél egyszerűbb lenne a bankkártyára építeni a rendszert, de mivel imádunk mindig ellenőrizni, meg az ellenőröknek is munkát kell adni ezért ez nem fog könnyedén megvalósulni.

Kép forrása és további információk : rigo.bkk.hu 

12 hozzászólás érkezett ehhez : “RIGO helyett jöhet az országos e-jegy

 1. Az “egykori BKK vezető rajongójaként” szerintem senkinek nem az országos integrált rendszerrel van baja, az egy szuper elképzelés, a posztban tökéletesen jól levezetted, hogy miért.

  Én csak azért siránkozok, mert:
  1. A RIGO-nak már jópár éve készen kellene lennie. Az, hogy semmi érdemleges nem történt, bizony kudarc.
  2. Az országos projektért is nagyon szurkolok, ahogy egykor a RIGO-ért is, de itt most megint visszakerültünk a rajtkőhöz. Ráadásul tarifa szempontból ez egy még komplexebb rendszer lesz, miközben a RIGO-t ilyen téren már lefedte a BKSZ. Tehát ilyen értelemben a cél még messzebb van mint valaha. És emiatt félek, hogy megint megvan a szép elmélet, de ebből sem lesz semmi 5-10 évig. Ne legyen igazam.

  Az évek során bekövetkezett technikai fejlődés az e-személyivel és a paypassos bankkártyákkal viszont bizakodásra ad okot: hátha a technológiai háttér biztosítása cserébe pont könnyebb lesz.

  1. Fu Manchu – Engem az egész történetben az zavar leginkább, hogy úgy tűnik van egy Vitézy rajongótábor, amelynek tagjai nem látják a valóságot.Igen Dávid valami újat szeretett volna megvalósítani, de nem térképezte fel, nem járt utána a rendszer megvalósításához szükséges jogszabályi és műszaki háttérnek. Igen , elfogadom azt az indokot is, hogy ez nem a vezérigazgató feladata, hanem az ezért fizetést kapó munkatársaké. Ami tény: sem a jogszabályi sem a műszaki háttér nem állt rendelkezésre a megvalósítás tervezett időpontjában. Több adatkezelési szabályt még csak 2018-ban hoztak meg, pedig ezek nélkül nem működhetett volna a rendszer.
   Számomra az is meglepő volt, hogy a NFC mint technológia alkalmazásának problémáival sem volt tisztában az akkori vezetés valamint , hogy folyamatosan keverte kommunikációjában a különböző technológiákat, amelyek egymással nem kompatibilisek.

   Az elektronikus jegyrendszer kapcsán még ma 2019-ben sem jelent meg egyértelmű célkitűzés, irányelv. A mai napon sem tudni, hogy a megrendelő miért választotta ezt a világviszonylatban is nagyon drága rendszert. Egy ilyen online rendszer alapvető célja soha nem az utazási élmény javítása, hanem a jobb közlekedésszervezéshez szükséges adatok begyűjtése. Vitézy Dávid több Facebook posztban írta, hogy nem számoltak be – és kiléptetéssel a járműveken, vagyis pontosan azt a rész marad ki ami miatt a rendszer felépül. Kártyával fizetni az utazásért ma már nagyon olcsó megoldásokkal is megvalósítható lenne.

   Szintén zavar, hogy folyamatosan úgy kommunikálják ez e-jegyrendszert, mint ami megoldja a bliccelést, pedig ez is butaság . Szintén úgy állítják be a RIRGO-t mintha az lenne az időalapú jegyrendszer bevezetésének feltétele. Ez sem igaz. Az idő alapú tartifarendszer Budapesten 24 óra alatt bevezethető lenne.. Erre jó példa a szlovák vasúttársaság amely SMS jegyként is biztosít idő alapú utazási lehetőséget. Természetesen ennek is van hátránya, hiszen az ilyen jegy tulajdonosának útvonala ismeretlen és így nem kerül bele a hálózatfejlesztéshez szükséges adatbázisba.

   A PayPass ma még egy sikeres technológia, de már közeleg a lefelé ágazó szakasza az NFC -s mobiloknak köszönhetően. Én több mint egy éve nem használtam már PayPass kártyát, csak mobiltelefonnal fizetek. Itt az áthidalandó gond, mert az NFC-vel fizetett utazás nem kereshető vissza, magyarul nem ellenőrizhető az utas jegye pl a kijáratnál. Persze megoldás van, de az egy saját alkalmazás letöltését teszi szükségessé, ami rontja az utasélményt.

   Mikor valósul meg az országos rendszer? Nem vagyok jós. Abban biztos vagyok, hogy késni fog, mivel menet közben úsznak majd a felszínre azok az apróságok amikre eddig nem gondoltak a fejlesztők.

   Még valami, a költségek. A BKK úgy tervezte, hogy a metrókapuk beépítése után is megmaradt volna a ma ismert beléptetőszemélyzet. Vagyis sok pénzért veszünk valamit és nőnek a beléptetés költségei…

   1. a jogszabályi háttérről annyit, hogy az elmúlt 9 évben ha bármilyen intézkedéshez szükség volt jogszabálymódosításra, a kétharmados parlament napok-hetek alatt átnyomta. ez sztem nem lehet kifogás

    1. TÖRZSMÓKUS- A kormány nem hülye. A RIGÓ kapcsán a BKK-nak olyan elképzelései voltak, amelyek még egy diktatúrában is túlzónak tűnt volna.
     Elnézést, de 2019-ben elképzelhetetlen, hogy egy vállalkozás legyen a megrendelő , a szolgáltató, az értékesítő, adatkezelő, az ellenőrző, a panaszkezelő és a saját maga ellen érkező panaszok elbírálója!

     Biztosan emlékszel rá amikor a Ferenciek terére Vitézy kihelyeztetett egy új megállótáblát és közleményben állította, hogy az szabályos. Azonnal leírtam, hogy azért mert a BKK valamiről azt állítja, hogy az közlekedési tábla, attól az még nem lesz az! A Közlekedési táblákat a KRESZ sorolja fel. Azóta lecserélték a megállókban lévő táblákat.

 2. Nagyváradon már kb 3 éve bevezették az elektronikus jegyrendszert és nem távol keleti ország, igaz keletebbre van de kb csak 250 km-rel

  1. SZilágyi István Elektronikus jegyrendszerből rengeteg van és működik a világon. Budapesthez a legközelebb Szlovákia van, ott több mint 15 éve működik elektronikus jegyrendszer a helyközi közlekedésben és a helyi járatok többségén is. A RIGO alapjaként szolgáló rendszer azonban nagyon drága és már túlhaladott. A nagyváradit nem ismerem. Feltételezem ott is egy hibrid forma működik.

 3. Időalapú tarifarendszer esetében minden attól függ, milyen Időalapú tarifarendszert akarunk:
  – ha előre meg kell mondani, hogy milyen jegyet / bérletet akarok venni, akkor az működik papír alapon is.
  – ha azt akarjuk, hogy a járműre felszálláskor biztosak lehessünk benne, hogy a lehető legolcsóbban utazunk, ahhoz kell egy RIGO-hoz hasonló e-jegyrendszer.
  Nézzünk egy példát:
  – Felszállsz először a járműre, levonja a 350 ft-t a menetjegyért. 28 perc múlva átszállsz egy másik járműre, levon még 100 ft-t, mert így lesz belőle 1 órás jegy. Később a nap folyamán utaztál még annyit, hogy elérd a napi jegy árát. A napi jegy árának elérésekor többé nem von pénzt az utazásért a rendszer. Sőt, az elmúlt 22 napban összehoztál (vettél) így 8 napijegyet, több órás, kétórás jegyet, meg vonaljegyet is, hogy elérted a 30 napos bérlet árát. A következő 8 napban már több pénzt nem von le az utazásért a rendszer. Sőt, ráadásul 10 hónap alatt a 365 napos bérlet árát is elérted – a következő két hónapban nem von le több pénzt utazásért a rendszer. Összesen 114 000 ft-t fizettél.

  Ugyanez papír alapon, vagy okosabb fajta e-jegy rendszer nélkül:
  Arra még előre rájössz, hogy át kell majd szállnod, így órás jegyet veszel. 450 ft-ért. Később kiderül, hogy a nap folyamán tell még utaznod, és bár utaztál annyit hogy összességében kifizetted a napi jegy árát, de így is meg kell venned a következő jegyet. Át kell még szállnod, így 1 órás jegyet veszel, és elkönyveled magadban hogy a napi jeggyel 450 ft-t spóroltál volna. Következő alkalommal, amikor fel kell menned, napi jegyet veszel, de kiderül, hogy nincs is sok dolgod a városban, így ráérsz sétálni – Utánaszámolsz: 800 ft-vel többet fizettél, mint amennyit kellett volna – szerencsére a következő alkalommal sikerül kihasználni a napi jegyet – csak kár, hogy a megvásárlása után tudod csak meg, hogy egész héten kell majd a városban közlekedned, mert így vehettél egy heti jegyet is, aminek az utolsó napját nem fogod tudni felhasználni. Elérkezett az év vége. 6 havi bérlet, több órás, napi és heti jegy után összesen jelentősen több mint 114 000 ft-t fizettél.

  Tehát a RIGO lényege az egyszerű, dinamikus árszabás lehetett volna, amire a rendszer specifikációi alapján képes kellett volna legyen (hogy meg is akarták-e valósítani, azt nem tudom, de ez nem a rendszer hiányossága, hanem a döntéshozók választási lehetősége.) Aztán hogy személyit, RIGO-kártyát, vagy telefont kell érinteni (preferált esetben ezek közül a tetszőlegesen választottat), az már részletkérdés.

  1. WMNA – Amit itt leírtál az nem maga a műszaki megoldás, hanem egy önkormányzati döntés eredményeként valósítható meg.
   Ezért szoktam emlegetni Prágát, Pozsonyt. Ott az 1990-es években úgy döntöttek, hogy idő alapú jegyrendszert fognak bevezetni és ezt meg is tették. Az időalapú jegyrendszer Budapesten ma is bevezethető lehet papír alapon egy hétvége alatt . Ennek egy feltétele van a fővárosi közgyűlés határozata! Minden más műszaki feltétel adott.

   A szeptember 2-tól bevezetendő újabb 3 e- jegytípus is működhet úgy, ahogy leírtad, ez ismét csak közgyűlési határozat kérdése.
   Bármit is szeretnénk az megvalósítható. Itt azt kell elfogadni, hogy a szándék a legfontosabb elem.

   A RIGO-val kapcsolatban azért írom, hogy elavult, mert az nem csak utazásra szánt rendszer lett volna. A RIGO kártyával vásárolni lehetett volna az aluljárókban, közértekben büfékben. Ez a része már teljesen elavult ötlet. Miért kéne nekünk még egy kártya vásárláshoz, amikor van bankkártyánk meg van mobilunk.
   Az OTP a Simple alkalmazásában már elindította a QR kódos vásárlást ami teljesen kiváltja a bankkártyát is 1 éven belül, mivel a kereskedők részére lényegében költségmentes lesz. Ez a módszer ma Kína legelterjedtebb módszere. Ott a bankkártya ismeretlen, egyszerűen átugrották a fejlődésnek ezt a lépcsőfokát, mint mi 1989- ben az inprinteres kártyaelfogadást és azonnal az elektronikus POS valósult meg.

   Nekünk is a jövőt sejtve kéne terveznünk a jegyrendszerünket.

   Tarlós tegnapi bejelentése úgy tűnik egy korszerű és átjárható (BKK, MÁV, VOLÁN) rendszert vázolt fel.

 4. T. Elemzők, Elmélkedők, Változó Illetékesek esetleg érdeklődő Közlekedők!

  Egyszerűen le kellene másolni egy bármely külországban m á r jól m ű k ö d ő rendszert, ha román román, ha szlovák szlovák, távol-keleti vagy közel nyugati. Nem lehetünk mi annyira eltérő magyar-agyúak, hogy ugyanazon probléma fogaskerekeit magyar keverésű spanyolviasszal akarjuk b á r m i á r o n megkenni. Talán a BÁRMI ÁRAK-hoz való hozzá férkőzési vágyak akadályozzák a megoldást?
  üdvözlet az Olvasónak
  Novák Manyi

  1. Novák Manyi – egy lényeges dologról tetszett megfeledkezni. Ez a az idő, mint nagyon fontos tényező.
   Az idő alapú tarifarendszert az Ön által is említett szomszédaink az 1990-es évek elején bevezették vagyis 30 éve.
   A kártya alapú elektronikus jegyrendszert kb 20 éve használják a szomszédos volt szocialista országok városai.

   Kérdésem: Manyika, Ön megvenne egy 30 éves autót? Feltételezem, nem. Harminc év alatt a technológia hatalmasat fejlődött. Miért fizetnénk elavult valamiért vagyonokat?

   Mire van szüksége Budapestnek?

   Szerintem első lépésként idő alapú tarifarendszerre. Ez Budapesten egy hétvége alatt bevezethető, kizárólag fővárosi önkormányzati döntés kérdése.
   Bélyegzős jegykezelőink vannak, hiszen ezeket ma is használjuk. Senki nem hozta meg még ezt a döntést 30 év alatt. Ez a mai állapotokat figyelembe véve egy fillérbe sem kerülne…

   Van mobiljegyrendszerünk itt is csak egy döntés kérdése és 10 percen belül megjelenhetne az idő alapú e-jegy. Lényegében ingyenesen!

   RIGO- eddig több mint 7 milliárd forintot költöttünk rá és úgy tűnik soha nem is fog működni. Egyes elemei pl a megvásárolt metrókapuk felhasználhatóak lehetnek, ha közben a rozsda meg nem ette őket a raktárban.

   Ma 2019 végén amikor a legújabb két generáció akit X és Z ként emlegetnek, már kártyát sem akar használni, hiszen ott van a kezében a mobileszköz, ezt az igényt és irányt kell követni, kielégíteni. A mobilalkalmazáson nagyon olcsó megoldások, egészen addig amíg nem kerül egy olyan ember kezébe aki mindent ellenőrizni akar. Ez a hiba történt a BKKe-jegy esetében is, amiben QR kódot kell beolvasni és egy animációt mutogatni a járművezetőnek, ami elnézést kérek, de baromság. A világon mindenhol jól működik a dátum és időpont ellenőrzése, kivéve Budapesten, ahol jó sok pénzért minden járművezető kap egy mobilt ami megjelenik a tölcsér…meg a többi animáció amit ma kinyomtatva papíron kap meg.

   Budapesten nem az utazás kerül sokba, hanem az ellenőrzés! Ma valahol 15.000.000 vonaljegy árát költi a BKK beléptetésre és jegyellenőrzésre…. ez feleslegesen magas. Azért 8 milliárd forintból már lehetne pár buszt beszerezni, sőt villamost is..

 5. Közlekedés.org, fordítva ültök a lovon 😀
  Amit leírtatok, mind igaz, de nincs ok-okozati összefüggés. Szerintetek: a RIGO rossz ötlet, országos jegy kell. A mostani a jó.
  A mostani? Ez ugye vicc? találjam én ki, hogy hová akarok menni? Volán jegynél határozzam meg a kilométert. 2020-ban. BKK-nál a megfelelő bérletet. Miért nem a rendszer javasolja nekem a megfelelőt?
  Miért lett volna rossz a RIGO? Nem az országos jegyet kell Budapesten is bevezetni, hanem fordítva. A RIGO-t kellett volna befejezni és kiterjeszteni országosra. A telefonon lévő jegy csak annyiban jobb, hogy előre váltható otthonról és nem kell nyomtatni. Több előnye nincs. Ha a RIGO elkészült volna, akkor mindegy lenne, hogy NFC-s telefon, RIGO kártya vagy bankkártya, esetleg személyi. Mindegy… NFC. A technológia rég kész. Én a munkahelyen belépőkártyával vagy telefonnal is bemehetek. A lényeg, hogy a leolvasónak ugyanazt a hitelesített adatot kell odanyújtani.

  Az igazi, XXI. századi közlekedés az lenne, ha egyrészt egységes lenne a rendszer, másrészt tök mindegy, miképp jutok el A-ból B-be, a rendszer a legoptimálisabb tarifát számolja.
  Vegyük a Sopron-Miskolc példátokat, de most RIGO-val. Nem váltok semmit előre, van a RIGO kártyám, melyhez hozzá van rendelve a bankkártyám. Elindulok Sopronban, helyi busszal, leolvasom a kártyámat. Vasútállomáson vonatra szállva szintén. Budapesten minden egyes tömegközlekedési járművön ugyanez. Keletiből irány Miskolc, szintén leolvasom. Megérkezem a Tiszai pu-ra, felszállok a helyi buszra, meglepő, de kártya leolvas, irány a végcél Leszállok. A rendszer összegzi az utamat, mindenből kiválasztja a számomra legoptimálisabb tarifát és levonja a számlámról.
  Én mit tettem? Utaztam és kártyát leolvastattam. Nem vacakoltam jegyváltással, bankkártyával, készpénzzel, nem találgattam-méricskéltem a kilométereket. Az nem az én dolgom, az a közlekedési rendszer feladata. Az én feladatom az, hogy a fel- és leszállásoknál leolvassam a kártyámat.
  Az ország valamennyi lakosának lenne egy ilyenje (mondom, mindegy: RIGO kártya, NFC-s telefon vagy személyi, lenne, ez a lényeg). Így özvegy Koszta Kálmánné Rózsika néninek se kellene semmi újat tanitani, csupán annyit, hogy “Rózsika néni, keziccsókolom, leszálláskor ide tetszik érinteni, mikor csipog, akkor jó. Leszálláskor szintén. Odaérinti, csipog, le tetszik szállni.”

  Ennyi kérem szépen, nem több.
  De tudjuk, ha Tarlósék csak a projekt 10%át akarták volna zsebre tenni, mindenki jól járt volna, mert a projekt is elkészül. Onnan kezdve, hogy ők a 60%-át akarták lenyúlni, halálra ítélték az egészet, mivel így a kivitelezésre már nem maradt pénz. Beleöltünk milliárdokat, mégse lett semmi. Pedig a megoldás már közel volt.

  1. PINYU– elsiklunk tények felett. Mint te is írtad 2020-at írunk. Ma egy 2005-ben forradalmi rendszer már elavult.
   A RIGO 2010-ben már jól láthatóan hibás alapokra építkezett. Te is kiemeled az NFC technológia előnyeit. 1990-ben egy telefonkártya még a jövőt jelképezte. Ma már a legtöbb gyerek azt sem tudja mi az a telefonfülke, meg a vezetékes telefon.

   Mi egy rettenetesen gyorsan fejlődő világban élünk. A RIGO honkongi alapja egy a közlekedési cég által kiadott feltötőkártya volt, amely nem csak közlekedésre, hanem az aluljárók étel és italautomatáiban fizetésre volt használható, sőt boltok is elfogadták volna. Az akkori BKK honkongi mintára- jelgjobb tudomásom szerint- egy elektronikus pénztárcát hozott volna létre.

   Ma már látjuk ez tévút! AZ emberek utálják a rengeteg kártyát és ma már a mobiljukban tárolják azokat egy alkalmazásban és nem akarnak 30 kártyával sétálni. A BKK betegesen ragaszkodott a chipkártyához 2013-ban is. EZ hiba volt!

   A RIGO a metró területére beléptetőkapukat állított volna fel, DE megmaradtak volna a beléptetőemberek akik vigyáznak a kapukra! Ez teljesen logikátlan elképzelés amely jelentősen növelte volna a beléptetés költségeit. Ez ma , ha jól emlékszem 8 milliárd forit a BKK esetében. MIután a beléptetőkapuk esetében a bliccelés a nemzetközi statisztikák alapján kb 15% így még ellenőröket is vezényelne a BKK a metró területére. EGyszerűen a költségcsökkentés helyett megemelnénk a beléptetés és a jegyellenőrzés költségeit. Konkrét példa, összehasonlításként. Beléptetés nélkül a nyitott állomásokon és az összajtós járatokon a bliccelők számát 10-15%ra becsülték. Kapuval ez nem változna.

   Bankkártya/ Mobiltelefon : én kb 3 éve nem használtam a fizikai bankkártyámat, mindenhol mobillal fizetek. A haveri vacsora árát is Revolut alkalmazáson belül ingyenesen osztjuk el egymás között. A jövő a mobil. Több bank már nem ad ki fizikai bankkártyát, csupán virtuálisat. ez a jövő. A mobilfizetés biztonságosabb mint a bankkártyás. Ez a gond a RIGO-ban történő felhasználhatóságával is. Ha egy vonaljegy árát NFC-s bankkártyával fizeted, akkor a bankkártya adatait rögzíti a rendszer, ha mobil NFC eszközzel fizetsz, a bankkártya adataidat nem ismeri meg senki, mivel TOKEN-eket használ a rendszer. A Mobilfizetés lényege, hogy ugyanazt a számsort soha nem ismétli meg y mobil fizetésénél. Magyarul, ha bankkártyával lépsz be a metró területére akkor az kilépéskor azonosítható. Ha mobileszközzel akkor a belépés és a kilépés ezonosítója eltérő lesz. AZ utazásod nem követhető és az utazási jogosultságod sem ellenőrizhető.
   A világ több pontján fejlesztenek alkalmazásokat ezek áthidalására IMEI azonososítók használatával, de ez aezt jelenti, hogy egy újabb alkalmazásra van szükséged, ha metrózni akarsz!

   AMiben egyetértünk: AZ általad leírt módszer a TAP on és Tap off a legkényelmesebb megoldás, de a megvalósítása bonyolult.

   Pillanatnyilag nincs egységes tarifarendszer! A szolgáltatók nehezen átjárhatók. A MÁV esetében a helyjegy és a pótdíjak bonyolult rendszere sem segíti az átjárhatóságot.

   A RIGO hatalmas hibája, hogy épp annak lényegét felejtették ki a rendszerből. Nem szokták hengsúlyozni, de a RIGO-hoz hasonló rendszerek lényege és haszna nem az utazási kényelem biztosítása, hanem az adatgyűjtés. Mivel az utast a lakásától a munkahelyéig elkíséri, így pontosan felmérfetők az utazási szokások.

   Ez akkora érték, hogy pl a GOOGLe ma még pénzért em adja el ezeket az utazástervezéből kinyert adatait.
   Vitézy Dávid sajár elmondása alapján nem tervezte a RIGO esetében a folyamatos be – és kiléptetés használatát ami a legértékesebb adatokat hozta volna.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .