Pozsony: színes számozás

Az előző bejegyzés írása soran lettem figyelmes valamire. Az autóbuszok indulásáig hártalévő időt jelző számok előtt a viszonylatszám nem egységes színű volt. Gondoltam ennek valami oka lehet. Rákerestem.  Pozsony , a  tömegközlekedési térképén használt vonalszíneket ültette át a megállóhelyi táblákra és a buszok  kijelzőire is.  Magyarul az egy irányba közlekedő viszonylatok számai azonosak.  

A fenti képen jól látszik, hogy a 4-es villamos kék, a 7-es sárga, míg a 3-es piros. A villamosok száma mindig kerek mezőben van, míg a buszok szögletes mezőbe kerültek.  A trolibuszokat 2019-től nem jelölik külön, ezek is autóbuszok lettek. Az éjszakai járatok, sok városhoz hasonlóan fekete alapon fehér számot kaptak.

Természetesen egy kisvárosban egyszerű minden viszonylatnak színt adni, de az ötlet nem rossz.  Budapest esetében  a színeket is kicsit átdolgozva használnám és csak a teljes várost átszelő gerinchálózatot színezném.  Én fontosnak tartom ezeknek a vonalaknak a kiemelését. Más üzemeltetési feltételekkel működtetném őket. Első lépésként a hétvégi elsőajtózást szüntetném meg és a teljes útvonalukat buszsávon vezetném, hogy a menetidő tartható legyen. Ma a 9-es menetrendje elrettentő példa. Bevallom nem is értem miért nem tesz semmit a BKK annak érdekében, hogy a buszok ne 10-20 perces késéssel és konvojban közlekedjenek. Szinte nincs olyan nap, hogy ne jönne üzenet a 9-es , menetrendtől eltérő közlekedéséről. Az egyetlen változás amit pár hete láttam annyi, hogy a menetrendi táblákrol a csúcsidőszakban eltűntek a pontos indulási időpontok és csak annyi szerelep, hogy 6-7 perc.

Kép: DPB, BKK

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük