Pozsony: Indulás 9 perc múlva

Többször felvetettem már az elmúlt 11 év alatt, hogy hasznos lenne a járművek végállomási  indulását jelezni a kölső kijelzőkön is. Ezt először a gyakorlatban Lengyelországban láttam, több városban is és most a legközelebbi főváros , Pozsony közlekedési vállalata is beveztte a napokban az erre alkalmas  járművein. 
Miért hasznos ez?  Sok végállomáson nincs FUTÁR kijelző vagy az egy távoli helyen van és elég kis karaktereket használ. A buszok, villamosok homlokkijelzői sokkal nagyobb betűméretet használnak, jobban láthatóak.  A végállomásra érkező utasok már távolról jól látnák hogy érdemes-e elindulni a busz felé, elérik-e azokat.  Budapesten sajnos nagyon kevés a közterületi FUTÁR kijelző, ezeket pótolhatnák a járművek homlokkijelzői.

A fenti pozsonyi példán , én teljesen feleslegesnek tartom az angol nyelvű megjelenítést is, mert egy átlagos  ember képes megfejteni, hogy mit jelent a busz  kijelzőjén a viszonylatszám melletti mezőben  fogyatkozó szám még akkoris, ha előtte kínai karakterek vannak.
Szintén régóta kérem, hogy a BKK jelezze a járművek végállomási indulását. Ezt számomra teljesen érthetetlen módon még a metró esetében is megszüntették és az utasokra minden  előzetes jelzés nélkül rázárják az ajtót.  Pár éve még  volt ilyen emberi indításjelzés. 

  • Kérjük fejezzék be a beszállást!
  • Szünet
  • Kérem vigyázzanak , az ajtók záródnak

A fenti hangbemondást én minden jármű végállomási indulása előtt javasolnám bevezetni. Ez teljes mértékben automatizálható, tehát a járművezetőnek nem kéne ezzel foglalkoznia. Ma a járművezető fedélzeti FUTÁR készüléke rövid sípolással jelzi , hogy itt az idő indulni, tehát ezzel egyidőben vagy ezt megelőzően 10 másodperccel önműködően elindulhatna az indítási protokoll is. A járművezetőt nem terhelné újabb feladat, hiszen azt egy jó rendszer képes elvégezni helyette.

A MÁV is használ hasonló hangbemondást : ” Kérjük szálljanak fel a vonatra!”

Képek: DPB, Tomáš Popeliš

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük