Pozitív változás

FUTARMost, hogy a 3-as villamos pályafelújítása miatt a 28-as villamos ideiglenes végállomás a Mázsa térre került és új FUTÁR kijelzős Tátra villamosok közlekednek, örömmel tapasztaltam, hogy a BKK orvosolta az általam gyakran észrevételezett, logikátlan feliratot az utastájékoztató kijelzőn.  A járművek belső kijelzőin az indulásig hátralevő egy percnél rövidebb idő, eddig logikai ellentmondásként jelent meg. A régi szöveg a ” kevesebb mint >1 perc ” volt. Amennyiben  a logikát követjük, a felírt “képletben” ellentmondás található. Az egyenlőtlenség (>) jelének használata teljesen felesleges volt. Ezt a hibát sikerült orvosolni. Bevallom , nagyon meglepődtem a módosítás tökéletes kivitelezésén. Végre sikerült a magyar nyelv szabályainak teljes mértékben megfelelő megoldást találni.  A ma használt utastájékoztató szöveg a következő :

INDULÁS 1 PERCEN BELÜL

A dicséret mellé szeretnék egy észrevételt is tenni.  Hasznos lenne ha az indulásig hátra lévő időt a villamosra sietők is látnák. Mivel az utastájékoztató rendszer a FUTÁR-nak köszönhetően már teljesen automatikus és nem terheli plusz feladatokkal a járművezetőt, ezért érdemes lenne a végállomási utastájékoztatást kibővíteni a kényelmes utazás érdekében a következő, teljes mértékben automatizálható funkciókkal:

  • A végállomásról történő indulás előtt egy perccel egy utastájékoztató hang lejátszása:                                                       ” A jármű egy percen belül indul! Kérjük szálljanak fel !”
  • Indulás előtt a következő – már létező- utastájékoztató hang lejátszása:                                                                            ” Kérjük fejezzék be a felszállást!”
  • Illetve  a szintén már létező hang lejátszása :                                                                                                                     ” Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak! “

Indoklás:  A villamos -tapasztalatom szerint- minden előzetes jelzés nélkül, rövidet csenget, ajtót zár és indul. Az utasok nem tudnak felkészülni az indulásra. Az autóbuszoknál a motor beindítása jelzi, hogy indulásra készülünk, de sem a trolibusz, sem a villamos esetében nincs hallható jele  ennek.  Jó időben sokan csak az utolsó pillanatban szállnak fel a járműre, főként a dohányosok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .