Pótlás, pótlás hátán

28-as villamos, Mázsa térAz egyes és a hármas villamos pályafelújítása kapcsán Kőbányán már csak pótló buszokat látunk, pótlóbuszok hátán. Villamos már csak a 37-es vonalán közlekedik “kertekalatt” az Élessarokig. Nem tudom , hogy a BKK szakemberei időnként megnézik-e, hogy egy pótlás alkalmával miként változnak az utazási szokások. Forgalomszámláló diákokkal időnként találkozom a megállók környékén, de az így összegyűjtött adatok, csak az utazási szokások egy részét mutatják.  Kőbányán a pillanatnyi helyzetet én így látom. A 3-as villamospótló buszokat többen használják a Mázsa tér és az Örs vezér tere tere között , mint a felújítást megelőző időszakban a villamost. Ennek magyarázata egyszerű. A villamospótló menetrendje sokkal kedvezőbb mint a villamosé volt. A buszsávnak és az Élessaroknál kiiktatott közlekedési lámpának köszönhetően jelentősen felgyorsult, dinamikussá vált az utazás. Mázsa tér- Örs vezér tér szakaszon a menetidő kevesebb mint 10 perc, késő este én már 5 percet is mértem. A járműkövetés szintén kimagaslóan jó. Én késő este a Deák Ferenc tér – Liget tér szakaszon már a kedvezőbb menetrend és menetidő miatt  a 9-es busz helyett -amely közvetlen járat- inkább a kettesmetró és a villamospótló kombinációt használom, mert időben gyorsabb. A villamospótló indulása ugyanis a metró érkezéséhez van igazítva, arról nem is beszélve, hogy a pótlóbusz közvetlenül a metrókijáratától indul.

Nézzük mit tapasztalok a 3-as villamospótló utasait figyelve. Én úgy látom, hogy ezt a villamospótlót a fent leírtak miatt az Örs vezér tere és a Liget tér között használják az utasok. A dél felé továbbutazók száma elhanyagolható. Én úgy látom a szakasz külön életet él. A 28-as villamos tegnapig a Mázsa térről a vasútállomás alóli végállomásról indult. Ez már jelentősen csökkentette az utasszámot, a végállomás sokaknak kiesik, nehezen megközelíthető. Én rendszeresen félig üres villamossal utaztam a Köztársaság térig, amikor arra volt utam. Jelentősebb utasforgalom a Teleki tér és a Blaha Lujza tér közötti két megállónyi szakaszon van. Este már meg sem fordul a fejemben a 28-as villamoson történő utazás, mert az nagyon ritkán indul.

Mi változik hétfőtől?  A 28-as villamost a BKK az egyes villamos pályafelújítása miatt a Blaha Lujza tér és a Könyves Kálmán körút közötti szakaszon közlekedteti majd. A kimaradó szakaszon pótlóbuszok közlekednek majd. A BKK az állítólagos megnövekvő utasforgalom miatt sűríti a villamosokat. Mitől nőne az utasforgalom??  Nézzük a változásokat kőbányai szemmel. Én kizártnak tartom, hogy bárki is átszállással villamosozna Kőbánya központjából a Blaha Lujza térig.  Az autóbuszos szakaszpótlás miatt -amennyiben az utasok is rendelkeznek majd minden információval – csökkenhet a zsúfoltság a 9-es busz Liget tér-Egészségház közötti szakaszán illetve  a Liget tér- Könyves Kálmán körút között. Amennyiben az utasok nem értesülnek a változásról, úgy nagy mértékben nőni fog a 9-es busz forgalma, az egész vonalon. Az Orczy tér – Liget tér között utazók kizárólag a 9-es buszt fogják majd használni

A Blaha Lujza tér irányába jobb  útvonalnak látszik a Liget tér – Örs vezér tere- Blaha Lujza tér vonalon a villamospótló és metró (3-62 + M2) kombináció, de a Liget tér – Puskás Ferenc Stadion busz és metró vonal használata (95+M2) is gyorsabb és kényelmesebb megoldás. Természetesen ha kényelmi szempontokat vesszük alapul, akkor A belváros felé a 95+M2, míg Kőbánya irányába a M2+3-62 variáció a jobb a megállók elhelyezkedése miatt. Sokan választanak úgy útirányt, hogy az átszálláshoz ne lehessen piros lámpa miatt lekésni a csatlakozást. Bevallom és soha nem viszek magammal esernyőt, ezért választok mindig olyan útvonalat, amelyen még felhőszakadás esetén sem tudok elázni.

Ha már a pótlásnál tartunk. Érdekes és kicsit  érthetetlen számomra, hogy a BKK miért hagyja ki a pótlás szervezésénél a Liget térhez legközelebbi metróállomást az Ecseri utat.  Az utasok mindig gyorsabb és kényelmesebb megoldást, útvonalat keresik. Sokan használnák a hármas metrót a belvárosba történő eljutásra, de a Liget térről az Ecseri útig pillanatnyilag villamospótló és villamos átszállással lehet eljutni, amely nem teszi vonzóvá ezt az útvonalat.

Van még egy kérdésem. A 28 as villamos előreláthatóan augusztus végéig  közlekedik csak a Könyves Kálmán körútig.  Ennek oka az 1-es villamos pályafelújítása. Ezt megértem, de a 28-as, 62-es villamos pályáját az 1-es villamos EGY pontban keresztezi. Nem tartom valószínűnek, hogy ennek az egy vágánykeresztezésnek a cseréje 4 (négy) hónapot venne igénybe.

3 hozzászólás érkezett ehhez : “Pótlás, pótlás hátán

 1. Aki a Maglódi útról a Hungária/Könyves Kálmán körútra megy (vagy onnan tovább), annak kényelmesebb, hogy csak a Kőbányai út/Könyves Kálmán körútnál kell átszállni (a 28-37-es villamospótló gyorsabb, mint a 95-össel bejutni a Puskásig), Kőbánya alsónál nem. Persze kérdés, mennyien vannak ilyenek.

 2. Szofter– a 28-as villamoson alig van utas amióta a Mázsa térig közlekedik. Rossz helyen volt az ideiglenes végállomás és a vonal 70%-ban a 9-es busszal párhuzamosan halad, azonos megállókkal.

 3. Szofter – ma láttam, hogy a BKK ismét az utasokat nem ismerve oldotta meg a pótlást. A 28 as villamospótló a Köbányai úton áll meg a Kőbánya irányú megállóban. Innen 3 darab zebrán lehet eljutni a 28-as villamos ideiglenes végállomásához.

  konyves

  A 9-es busz megállója a 28-as ideiglenes végállomása mellett található.

  Szofter- te melyik busszal utaznál a villamoshoz? Azzal amelyiknél lámpákra kell várnod, vagy amelyik közvetlenül a villamosmegállódnál áll meg???

  A villamospótló és a 9-es busz megállói azonosak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .