PayPass a buszon

BrünnEgyre jobban elterjedtek az érintésmentes bankkártyák. Napról napra többen használják kártyájukat fizetésre. Miért ne utazhatnánk ezekkel mi is. Csehország 10 millió lakosánál 5 millió darab érintésmentes fizetésre használható bankkártya van. Egyidejűleg több város is kacérkodik a gondolattal, hogy saját a tömegközlekedésben használt kártyáját lecserélje arra, amelyet mindenki a pénztárcájában hord. Kényelmes jegyvásárlás Brünnben PayPass kártyával a buszon. Pillanatnyilag 3 városban is folyik kísérlet a járművekre szerelt, kisméretű jegykiadó készülékekkel, amelyekből érintésmentes bankkártyánkkal tudunk jegyet váltani. A cél a gyorsaság és a kényelem. Brünn városában elsőként  a repülőtéri járaton jelennek meg ezek a jegykiadó készülékek, amelyek méretükben egy megszokott jegykezelő készülékre hasonlítanak. Érintőképernyőjükön kiválasztjuk a megfelelő jegytípust a 15 percestől a napijegyig terjedően, majd bankkártyánkat a készülékhez érintve, az azonnal kiadja a választott jegyet. Fontos megjegyezni, hogy a gyorsaság a legfontosabb, ezért ezek a jegykiadó-készülékek offline üzemben működnek. Ez azt jelenti, hogy a fizetés pillanatában nem vizsgálják, hogy a jegyváltáshoz szükséges fedezettel a vásárló rendelkezik-e. Mozgó jármű esetében az autorizáció időigényes művelet, mivel az internetkapcsolat megszakadhat rövidebb vagy hosszabb időre. A fedezetlen bankkártyákkal történő visszaélés kockázatát a bank magára vállalta. A közlekedési vállalat minden esetben megkapja a jegy árát. A fedezet nélküli kártyák tiltólistára kerülnek, így csak egyszer lehet azokkal ingyen utazni.

Prága még ennél is tovább menne és az utasok bankkártyáira töltené fel a bérletszelvényeket. Erre már kapott ajánlatot az egyik kereskedelmi banktól. Pillanatnyilag azon dolgoznak, hogy az adatvédelmi előírásokat maradéktalanul be tudják tartani. Ez azt jelenti, hogy a bank ne szerezhessen tudomást az utasai utazási szokásairól és a közlekedési társaság se férjen hozzá a jegyet váltó utas  adataihoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .