Pay&Go várható hatása a fővárosi költségvetésre

A BKK, a mai napon bejelentette, hogy talán, majd egyszer kiterjeszti a BpPay&GO elektronikus jegyrendszerét a város összes járművére.  Arról, hogy a rendszer leggyengébb láncszemének a bizalmatlanságot látom a BKK ellenőreivel szemben, már sokat írtam ezért ezt most nem szeretném kiemelni.
Van azonban valami amiről a BKK megfeledkezik. Ez az Országbérlet a Vármegyebérlet és a biztos, tervezhető bevétel amit ma a BKK bérletesei nyújtanak.

A BKK mai közleményében    kiemeli, hogy  egy év alatt több mint egymillió jegyet váltottak az utasok BpPay&GO rendszerben. Egy dologról azonban teljesen megfeledkeznek, ezek a jegyek túlnyomórészt ellenőrzött körülmények között a reptéri gyorsjáraton kerültek értékesítésre, ahol az érkező turisták jelentős része örül, hogy gond nélkül, kártyával tud jegyet váltani. A kisföldalattin ugyanez a szám már csak 25%, feltételezem, szintén turisták. Ha már belekezdtünk, a lehető leghamarabb ki kell terjeszteni az összes metróvonalra, hogy legalább egy minimális logika legyen a rendszerben- ami ma nincs!

Talán majd 2026-tól hangozhat el

Miért  gondolom, hogy hátrányos lehet Budapest költségvetésére a BpPay&Go?   Nézzük meg Morvaország fővárosának, Brünn-nek az esetét.  Brünn egy átlagos város volt ahol az utasok főként bérlettel utaztak. A vidékiek és a turisták váltottak időalapú jegyet. Majd megjelent a Beep&GO ami azonos a budapesti tesztelés alatt állő rendszerrel.
Mivel Brünn városa tarifaplafon alapú rendszert alkalmaz, így pár év alatt megváltoztak a jegyváltási szokások. Szinte eltűntek a bérletes utasok. 
Brünn szerencsés mert a jegyárbevételeit sikerült ennek ellenére növelni. A kényelemet többen választják és ezzel magasabb bevétel keletkezhet. Csökken a bliccelés, hiszen a bliccelők egy része kényszerből bliccel, mert nem tud jegyet váltani.

Tarifaplafon :

1. Bármennyit utazol egy nap, nem vonnak le többet mint a napijegy ára .

2. Bármennyit utazol egy hónapban, nem vonnak le tőled többet mint a havi bérlet ára.

Mi a gond Budapesttel? Már most látszik, hogy az Országbérlet rendszer hatalmas anyagi kiesést okozhat a fővárosnak. Az agglomerációból ingázók régen 2 darab bérletet váltottak, míg ma csak egyet, de nem a fővárostól. Sem a BKK sem a Főváros nem hozott nyilvánosságra számokat, az évvégi elszámolásban reménykedik..
Amennyiben Budapest is tarifaplafonokat vezet be, a ma BP bérletet váltó utasok nem lesznek érdekeltek a bérletvásárlásban, hiszen van home office, van aki nem utazik naponta miért váltana havi bérletet, ha elég kártyát érinteni és akar kevesebbet is fizethet havonta mint a havi BKK bérlet ára.
Összeségében eddig kiestek az agglomerációs ingázók és most kieshetnek a BKK bérletesek is a jól tervezhető fővárosi költségvetésből.

Véleményem szerint itt volna az ideje, hogy egy átfogó tarifareformot hajtson végre a főváros, mert rengeteg jegytípus van forgalomban papír és elektronikus formában. Én az egységesítés és az átláthatóság  híve vagyok.


Az elektronikus jegyek  kapcsán nem ártana átgondolni a szeptemberben induló Qvik rendszer integrálását és a BpGO bérletek, QR-kódos bohóckodásának kivezetésén. Kényelmes és biztonságos rendszerekre van szükség. Természetesen most júliusban nem tudhatom, hogy mekkora sikere lesz a Qvik- rendszernek, de mivel a kereskedők részére kedvezőbb díjakat biztosít, így várhatóan sok helyen jelenik majd meg. Elég megnézni Kína hasonló rendszerét az AliPay és ChatPay-t amely szinte teljesen megszüntette Kínában a készpénzhasználatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük