Összehangolatlan csatlakozás este

atszallas_orsKőbánya a belváros felől sok irányból megközelíthető, de a késő esti órákban jól láthatóak az anomáliák. Az egyik fontos útvonal a Kőbányai út. Erre a 9-es autóbusszal és a 28-as villamossal utazhatunk. Bármelyik járművet is vesszük igénybe, jól látható, ahogy a Kőbányai úton a két járműtípus egymás mellett halad és maximum 1 perces különbséggel állnak be az azonos megállókba.  Itt a késő esti időszakban 20 perces a követés ami 10 percre lehetne csökkenthető, ha a két viszonylat 10 perc eltolással közlekedne a közös szakaszon. ezzel nőne a járművek kihasználtsága is. Kőbányai szempontból ezen a vonalon fontos átszállópont a Könyves Kálmán körút/Kőbányai út kereszteződésében  1-es villamos lehet ahol ezzel a módosítással  a várakozási idő 20 percről 10 percre lenne csökkenthető megtartva a járművek 20 perces követési idejét. Magyarul nem járna többletköltséggel a csatlakozás javítása.

Másik nagyobb forgalmat lebonyolító irány az Örs Vezér terén történő átszállás a 3-as villamosra. Itt az az érdekes probléma merül fel, hogy a villamos akkor áll be az Árkád előtti megállóba, amikor a metró beérkezikido a végállomásra. Kevés dühítőbb helyzet van, mint amikor az ember látja a villamost és tudja, hogy esélye sincs azt elérni és várhat 15 percet, most télen hideg, de viharos szélben. Itt az lenne a megoldás, ha a villamos 5 perccel később indulna a végállomásról. Ezzel két legyet is ütnénk egy csapásra, hiszen a Mexikói úti végállomásról akkor indul ma a 3-as villamos a késő esti órákban, amikor oda beérkezik a földalatti (M1) a belváros felől!

Lemértem, az Örs Vezér terén a metróról a villamosra történő átszállásra úgy, hogy a metró első ajtajától,  a leszálló utasok között cikázva fut az utas az Árkád előtti villamosmegállóban álló 3-as villamos első ajtajáig 2 perc 28 másodpercre van szükség.  A BKK az átszállásra, menetrendjében 2 percet szán, természetesen ezt is csak akkor, ha a villamos késő este megvárja a menetrendi indulásának időpontját. Ugye azt mindenki elismeri, hogy a nem minden utas száll le a metró első ajtaján és nem fut cikázva, hogy elérje a csatlakozását. Itt ténylegesen  plusz 3 percről van szó!

Megoldandó feladat az esti ritkább közlekedésű időszakban :

 • A Kőbányai úton a busz és a villamos ne azonos időben közlekedjen
 • A 3-as villamos a Mexikói útról ne akkor induljon amikor a földalatti beér a végállomásra
 • Az Örs Vezér terén a 3-as villamos ne akkor induljon Kőbánya felé amikor a metró beér a végállomásra. Legyen idő átszállni!

Valósághoz hozzá tartozik, hogy van olyan villamosvezető aki bevárja a metróról érkezőket és az Örs Vezér teréről késéssel indul, de ezt a késést már az Élessaroknál behozza, hiszen , késő este nem igazán van leszálló utas a Terebesi utcánál.

Az utasokat beváró villamosok esetén felmerül még  egy a FUTÁR rendszer által kezelhető probléma. A metró felől érkező utas nem tudja és nem is tudhatja, hogy az aluljáró túloldalán álló villamos azonnal indul-e vagy várakozik még ott 2 percig a metró felől érkező utasokra. Az aluljáró lejáratánál illetve a mobilalkalmazásokon ilyenkor az jelenik meg hogy a villamos a megállóban áll indulásra készen. Megoldás lehet a járművek, FUTÁR fedélzeti egységén elhelyezendő “megvárom a menetrendi indulást” gomb, amit ha a járművezető megnyom akkor az össze FUTÁR kijelző “villogó” üzemmódról átvált  a menetrendi indulási idő kijelzésére, amit a járművezető be is tart. Így a metró felől érkező utas láthatná, hogy van ideje átsietni a villamosmegállóba és el fogja érni a villamost.

Hangsúlyozom, ismételten az esti időszakról van szó , amikor a villamosok, buszok 20 percenként indulnak. Nincs szükség  a jobb kapcsolatok kialakításához több járműre sem több pénzre csak menetrend módosításra.
Korábban már többször hivatkoztam a járművek, vonalak  prioritási sorrendjére.  Ez alapján teljesen egyértelmű, hogy például az Örs Vezér terén vagy a Mexikói útnál a menetrendet a metró (M1,M2) beérkezéséhez kell igazítani. Mivel a 3-as villamos gerincvonal, kézenfekvő, hogy a metróról elsődlegesen erre kell biztosítani a közvetlen és kényelmes átszállást.

Egy hozzászólás érkezett ehhez: “Összehangolatlan csatlakozás este

 1. Kedves Barátom (és gyakran joggal morgó) Utastársam!

  Nem tudom, érintetted-e már korábbi hozzászólásaidban, de két témát
  megemlítenék Neked, átengedve akár a téma kibontásának a lehetőségét.

  1. 83-as troli/9-es autóbusz, Kőbányai út belső szakasza a Könyves Kálmán körútig. Miért van a trolinak az Orczy téren végállomása, amikor különösebb beruházás nélkül lehetne a végállomás a Könyves Kálmán körútnál is?
  1a. A madzag (pardon: felső vezeték) hosszú évek óta létezik a Zách utcai troligarázs miatt a Kőbányai úton egészen a Könyves Kálmán körúti keresztezésig.
  1b. Különösebb gond nélkül kialakítható lenne az új végállomás kialakítása kereszteződés után a megszűnt gyors-etető és a benzinkút
  tájékán, innen a trolik visszafelé a Könyves Kálmán körútra, majd balra
  nagy kanyarral a Kőbányai útra fordulhatnának vissza az Orczy tér felé.
  1c. A 83-as trolinak így közvetlen kapcsolata lehetne az 1-es villamossal.
  1d. Emiatt valószínűleg sok megállón keresztül tehermentesülne a 9-es
  autóbusz.

  2. A főváros határát átlépő buszjáratok: Évtizedek óta csípi a szemem a
  tarifarendszer, vagy micsoda. Ha a kedves utasnak van BKV (vagy BKK?)
  bérlete a főváros közigazgatási határáig, akkor odáig utazhat, ott pedig új jegyet kell kifelé érvényesíteni. Rendben! De miért elegendő egyetlen
  árva jegy a járat teljes szakaszára, ha nincs bérletem? Pumpolunk egyet
  a bérleteseken? Persze nem akarnék ötletet adni (ingyen főleg nem!) a BKV/BKK nevű műintézménynek, hogy ezentúl a bérlettel nem rendelkezőknek két jegyet kelljen stemplizniük.

  Barátsággal üdvözöllek: Zsille Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .