Összehangolatlan csatlakozás ismét

busz_3-62_VMár többször beszámoltam arról, hogy számomra úgy tűnik a BKK munkatársai nem jártak még az utcán és nem utaztak még soha az általuk megrendelt viszonylatokon. Pár napja írtam le, miként kényszerít futásra a BKK az esti átszállásnál a Keleti pályaudvari két metróállomás között az összehangoltság hiánya miatt. Ma megjelent a 3-62 villamospótló, holnaptól érvényes menetrendje. Ebből számomra ismét csak a szakmai tudás és a tapasztalat hiánya tükröződik. Miért?  A közösségi közlekedésben van gerinc hálózat és ráhordó/ elhordó hálózat. Esetünkben a gerinc a Metró, pontosabban az M2 metró. A 3-as villamos esetünkben az Örs vezér tere környékén a ráhordó szerepet látja el. Teljesen nyilvánvaló az utasok számára, hogy a villamos mint Zugló, mint Kőbánya irányából az Örs vezér terén telik meg illetve ürül ki.   A menetrend kialakításánál a metró érkezéséhez kéne az elhordó hálózat indulási időpontjait igazítani. A pályafelújítás miatt közlekedő pótlóbusz megállóját logikusan és helyesen a metró kijáratához helyezte a BKK, DE megfeledkezett annak menetrendjének a metró érkezéséhez igazításáról. A probléma kizárólag az esti időszakban jelentkezik, amikor mint a metró, mint a buszok ritkábban indulnak.

Metró érkezési ideje Villamospótló indulási ideje Átszállásra maradó idő
21:31 21:33 2 perc
21:41 21:43 2 perc
21:51 21:53 2 perc
22:01 22:03 2 perc
22:11 22:13 2 perc

Egy íróasztal mögött ülve elméletben van 2 perc az átszállásra. Ez abban az esetben igaz, ha az utas a metró első ajtajában áll, ha a metró pontosan érkezik a végállomásra, ha a pótlóbusz pontosan indul. Aki naponta utazik erre, az tudja, hogy a metró néha várakozik a végállomásra történő behaladás előtt.  A pótló busz érkezése meg a Kerepesi út/Fehér út kereszteződésében lévő közlekedési lámpa függvénye. Mivel a pótlóbusz az Örs vezér tere zuglói oldaláról indul, így ha zöld a lámpa hamarabb érkezik a megállóba és mivel ezt a megálló több csuklós és szóló autóbusz is használja, így nem várhatja meg ott a menetrendi indulási időpontot, mert ez fennakadást okozna. Magyarul, még a jó szándékú járművezető sem teheti meg, hogy megvárja a metró beérkezését –hiszen utas csak onnan érkezik– mert ezzel kollégái munkáját akadályozná.

A megoldás egyszerű, 3 perccel később kell elindítani a pótlóbuszt az Örs vezér tere zuglói oldaláról. Végállomási indulásról lévén szó ez nem okozhat problémát.

Menenetrendi információk: BKK (2014.06.03)

2 hozzászólás érkezett ehhez : “Összehangolatlan csatlakozás ismét

 1. Hajjjaj. Már megint fölényeskedő stílusban írtál hülyeséget.

  Ha nem íróasztal mögül írnál, vagy legalább alaposan megnézted volna a menetrendet, tudnád, hogy a pótlóbusz az Örsön a Bosnyák felé néz, tengelyben fordul és utána áll be a metróhoz. Ennek megfelelően, ha onnan így (http://www.bkk.hu/apps/menetrend/pdf/VP36/20140604/1.pdf) indul, akkor nem érkezhet 0 percen belül a metró előtti megállóhoz. Következtetés: a tájékoztatón van egy percezési hiba. A buszok fordulása (+ lámpakérés) kb. 2 perc, tehát 4 perc van átszállni.

  Mutass egyébként Béla egy olyan kétmilliós várost, ahol minden menetrend (még a pótlóé is) hibátlan.

 2. Palacsinta– Ha te is ezzel a busszal utaznál naponta, akkor tudnád, hogy nincs 4 perc átszállni SOHA ! A busz a Zuglói 4-14-24-24 indulás helyett legtöbbször már a Kőbányai oldalon áll 2-12-22-23 -kor.

  Lehet, szerinted ehhez időutazásra, vagy a fizika törvényeinek megszegésére van szükség, de busz minden akadályt leküzdve bizony legkésőbb 4-14-24-34 kor már elhagyja a köbányai megállót!

  Ami az utolsó mondatodat illeti, itt egy végállomási indulási időpontról van szó, nem egy vonal közepén lévő -tényleg betarthatatlan- megállói időpontról. Még egy dolog, ez a busz szinte kizárólag a metrótól szállítja az utasokat Kőbánya irányába! Útközben szinte csak leszálló utas van. Egy ilyen viszonylatot értelmetlen nem a metróhoz igazítva indítani.

  Ui. Azért mert a BKK-nál mostanában semmi nem megy, nem én tehetek, hanem annak vezetője. Ne rajtam töltsd ki a dühödet, amiért elbukott a BUBI.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .