Összajtós felszállás

nagyszombat város  közlekedési vállalataPár napja számoltam be  arról, hogy északi szomszédunknál a trolitendert egy uniós tanulmányra alapozva az ajtószám döntötte el. Az unió elvárja a gyors utascserét, amelyhez nagyban hozzájárul az ajtószám illetve annak növelése. Ma ismét egy északi városba Nagyszombatra látogatunk el ahol az elsőajtózást váltotta fel az összajtózás 2013 szeptember elsején.  Ennek indoka  az utasáramlás gyorsítása. Szintén  ettől az időponttól megszünt a díjmentesen utazók regisztrációs jegyének nyomtatása a társaság járművein. Nagyszombat város vonalain a Szlovákiában szokványos, járművön nyomtatott jegyekkel történik a díjfizetés. Előre váltott vonaljegy nem létezik. Az utasok általában -a kedvezmények miatt- csipkártyával vásárolják a menetjegyüket, amely nem vesz igénybe több időt mint egy lyukasztás Budapesten. Az olvasóhoz érintett kártyáról a rendszer levonja az utazás árát és kinyomtatja a jegyet.  Az alapjegy ára 70 eurocent. Ez csipkártyával fizetve 45 eurocentre mérséklődik. A megváltott jegyekkel 50 percen belül újabb jegy váltása nélkül lehehet átszállni egy másik viszonylatra. Lehetőség van a két fenti formán kívül még sms-jegyváltásra is ennek ára 70 eurocent és 60 percig utazhatunk vele. A Budapestről ismert bérlet nem létezik. Az összajtós felszállás lényege, hogy kártyaolvasót a jelzett időponttól kezdve nem csak az első, hanem az összes ajtónál elhelyznek, így az utasok megoszlanak  és gyorsul az utascsere. Készpénzzel továbbra is csak az első ajtónál lehet jegyet váltani.

ket_ajtos_busz_BKKMíg északi uniós szomszédunknál, tendert lehet nyerni egy közösségi tanulmányra hivatkozva az ajtószám növelésével, szóló buszok esetében 3 ajtóról 4 ajtóra, addig Budapesten ennek az ellenkezőjét látom. Az eddigi 3 ajtós szóló autóbuszokat egyes viszonylatokon a BKK engedélyével (?) megbízásából(?) kétajtósra cserélik és az uniós elvárással szemben lassítják az utascserét az elsőajtózás bevezetésével. Igen, tudom elővárosi vonalakról van szó, de egy kétajtós járműnél 2 gyermekkocsival már komolyan lehet akadályozni a szabad utasáramlást. Ismét úgy érzem, hogy a BKK egy másik Európai Unióban tevékenykedik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .