Oldjuk meg a HÉV-es jegyváltást

Hatalmas felháborodást keltett Budapest elővárosaiban a 2018. szeptember elsejétől bevezetett jegyellenőrzési rendszer. Az eddigi gyakorlatot felhagyva már csak abban az esetben váltható menetjegy a HÉV jegyvizsgálóinál (vagy ellenőr?), ha az adott felszállóhelyen nem működik pénztár vagy a jegyautomata üzemen kívül van.  Értem én a BKK logikáját, hiszen egyszerű volt elkerülni a jegyváltást a HÉV-eken, hiszen ha az utazás ideje alatt nem jött a jegyvizsgáló akkor az utas ingyen utazott. Ezt szerette volna megelőzni a BKK. A gond azonban abból adódott, hogy a bevezetést valószínűleg nem előzte meg megfelelő tanulmány.  A HÉV-ek külső szakaszait többségében a Volán járatairól átszálló utasok használják, akiknek gyakran csak pár percük van az átszállásra. Ebbe a pár percbe kell most beiktatni az automatáknál történő sorbanállást is. Ez teljesen érthető módon felháborodást váltott ki. Mint Szentendre polgármesterének képén is jól látszik kevés a kihelyezett automaták száma és hosszú a sor.

Nézzük, hogy lehetne megoldást találni a ma látható helyzetre. Első lépésként lehetne több jegykiadó automatát telepíteni az állomásokra, de ez időigényes, hiszen azokat be kell szerezni és telepíteni is kell.

Én a megoldás inkább a BKK és a MÁV-HÉV együttműködésében látnám. A MÁV fél éve bevezetett sikerterméke a Vonatinfo-s E-vonatjegy. Ez egyszerűen kiterjeszthető lenne a HÉV vonalaira , sőt a RIGÓ körüli gondok miatt bekerülhetne a csomagba a BKK napijegy is. Itt csak egy megállapodásra lenne szükség az elszámolás miatt. A MÁV budapesti jegypénztáraiban már , ma is váltható BKK bérlet, tehát javaslatom is megvalósítható lenne a megfelelő szándék mellett.

Nézzük ennek műszaki hátterét:

 • RENDSZER – A MÁV e-jegyrendszere működik , tehát itt különösebb fejlesztésre nincs szükség, csupán pár újabb viszonylatot kell  hozzáadni a meglévőkhöz.
 • ELSZÁMOLÁS-  Ez sem lehet  nehéz feladat, hiszen a Budapest bérletek révén erre már van példa.
 • JEGYELLENŐRZÉS- ez az egyetlen eszközigénnyel is rendelkező elem. Az MÁV E-jegy esetében az érvényességet úgy határozták meg, hogy a megváltott vonatjegy az aznap induló utolsó vonaton is használható legyen. Az ismételt felhasználás úgy előzhető meg , hogy a jegyvizsgáló kézi ellenőrzőeszközzel a QR kódot  leolvasva regisztrálja az utazás megtörténtét (“kilyukasztja” a jegyet), így a jegy aznap már több alkalommal nem használható fel.
 • BKK NAPIJEGY – a fentiekkel ellentétben egyszerűbb, hiszen azon a váltás +24 óra az érvényesség. Ezt rátekintéssel bármely BKK ellenőr vagy járművezető külön eszköz használata nélkül is tudja  ellenőrizni

Nem kell feltalálnunk a “spanyolviszat” ma sem, csak használni azokat a lehetőségeket, amelyek rendelkezésünkre állnak.

(Kép: Verseghi-Nagy Miklós és kozlekedes.org)

3 hozzászólás érkezett ehhez : “Oldjuk meg a HÉV-es jegyváltást

 1. Én azt nem értem, miért nem tudott együttműködni a Volán és a MÁV. Az ingázók többsége bérletes. A legutóbbi intézkedéstől függetlenül, a busz-HÉV kombinált jegynek, de főleg a bérletnek már rég léteznie kéne.

  Mondjuk, én ha megyek családlátogatóba, HÉV+Volán kombóval megyek, vagy MÁV+Volánnal. Plusz a BKK-bérletem. Miért is nem lehet egyben a két jegy? Miközben a menetrendből is ordít a ráhordás koncepciója, mert direkt úgy van megszerkesztve az átszállás Gödöllőn. Az abszolút vicc, hogy a vonatra és a HÉVre (szolgáltatón belül) is külön jegy kell.

  Kétlem, hogy túl nehéz lenne megoldani a kombóbérletet, mikor a távolság alapján az összeg is könnyen elszámolható, hiszen fix az ára mindkettőnek.

  1. Laikus megfigyelő -Az egységes vagy közös tarifarendszer lényegében ismeretlen idehaza. Kezdeti próbálkozás a Budapest bérlet, de egy évtized alatt nem tudott továbbfejlődni.
   Eközben pl Pozsony 2 év alatt a teljes megyére ki tudta terjeszteni zónás rendszerét. Csehországban már szinte csak megyei néhol több megyére kiterjedt zónás tarifarendszer üzemel!

   Idehaza mindenki félti a saját kiskirályságát és nem akar egy közlekedésszervező alá besorakozni. Budapestet nézve a városon belül is szükség lenne többlet MÁV kapacitásra pl Nyugati-KÖKI vagy később Nyugati-Ferihegy szakaszon, de minden esetben elhal az ilyen kezdeményezés szűk vasúti keresztmetszetre hivatkozva. Itt napi több ezres utasszámról van szó, mgv Vidéken 50-100 km szakaszon közlekedik vonat napi 50-es utasszámmal.

   Igen, igazad van, a megoldás az egységes tarifarendszer!

   1. Ha nem is általánosan egységesre, mert ehhez azért sok golyónak kellene fejekben kikötnie jelen viszonyok között, de a szentendrei vonalakon pl jól körül van határolva, melyik királyság határa hol húzódik. Az ilyen helyeken pl. indokolt lenne, mint első lépés.

    Mondjuk az IHO szerint jövőre a HÉV is az Elvira része lesz. Egy lépés a helyes irányba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .