Ne állj be a sorba !

Komoly vita alakult ki  szombat délután az interneten, a Nyugati pályaudvar átmenetileg, esténként zárva tartó jegypénztárai miatt. Előbb a liberális sajtó vizionált világvégét, majd a Facebookon is forgószélként söpört végig a téma.  Türelmesen vártam egy napot  elolvastam több száz hozzászólást, hogy objektíven lássam  mi is történt.  A MÁV 2019 augusztus 30 és szeptember 22.-e között naponta 19:35 – 6:00 óra között zárva tartja a belföldi jegypénztárait. Ezalatt az idő alatt menetjegy az internetes felületen, a MÁV mobilalkalmazásban és  jegyautomatákból váltható. Tehát a MÁV biztosítja a jegyváltási lehetőséget utasai számára. Kizárólag csak pénztárai nem üzemelnek.  Nem igaz, hogy nem biztosított a jegyváltási lehetőség.  Nézzük mi okozta a valós problémát, ami miatt panaszos utasok lepték el a Facebookot.  Én úgy vélem egyértelműen a készpénzelfogadás akadozása volt az ok. Az automaták  működési elve nem engedi az utasok megkárosítását, ezért ha nem tud készpénzt elfogadni mert megtelt vagy nem tud visszaadni, a vásárló érdekében felfüggeszti a készpénz elfogadást. 

 

2019-et írunk és a kommentelők jelentős részében felmerült a kérdés, hogy miért ragaszkodik valaki a készpénzhez, még akkor is ha az számára jelentős hátránnyal jár.  Miért áll valaki sorban 20 percet csak azért, hogy készpénzzel váltson vonaljegyet, hiszen ott van a kezében a mobiltelefon.

Foglaljuk össze a legfőbb indokokat:

 • Nincs mindenkinek mobilja. Ezt gondolom ők sem gondolták komolyan, hiszen Magyarországon több mobiltelefon van forgalomban, mint az ország lakóinak száma.
 • Nincs internet előfizetése – A panaszok a Nyugati pályaudvaron  keletkeztek aminek egy része a Westend alatt található, ahol van ingyenes WIFI, tehát aki akart az mobil előfizetés nélkül is tud MÁV e-jegyet váltani és letölteni azt. A vonaton történő jegybemutatáshoz nincs szükség internetkapcsolatra.
 • Nem értek az “internethez”-  Ez talán a legérdekesebb. Ha valaki nem ért az i”nternethez”, hogy tud a Facebookon  kommentelni?  
 • Idős vagyok – A legtöbb idős már ingyen utazik. Amennyiben IC helyjegyet vagy gyorsvonati pótjegyet kell váltania, abban vagy az unoka, vagy a gyerek tud segíteni, de az idősek jellemzően nem az esti órákban indulnak útnak és 19:35-ig van pénztár.
 • Nincs bankkártyám – a hivatalos adatok szerint 2017 szeptemberében  meghaladta a  bankkártyák száma a 9 millió darabot. Azóta eltelt újabb 2 év.

Miért éri meg e-vonatjegyet váltani? 

 • Kényelmes – már a pályaudvar felé a metrón megváltható a menetjegy.
 • Olcsóbb – alap esetben 10% kedvezményt biztosít a MÁV, de a kisebb forgalmú járataira 20%-kal olcsóbb az e-jegy.
 • Összevonható kedvezmény – aki közalkalmazotti vagy Start kártyás kedvezménnyel vált e-jegyet az nem 50% , de 50+10% kedvezményt kap, tehát  60% kedvezménnyel  jut jegyhez.
 • Környezetbarát – nincs papír, nincs páncélautó ami a készpénzt szállítja.

Többen kérdezték, hogy miért nem lehet a vonaton, a jegyvizsgálóknál menetjegyet váltani? A válasz  egyszerű. Az üzletszabályzat szerint a vonatra előre megváltott menetjeggyel lehet csak felszállni kivéve, ha a megállóhelyen nincs sem pénztár, sem automata. Ebben az esetben váltható menetjegy a vonaton is.

A szabálytól eltekintve, valljuk be őszintén, ki az aki beállna a sorba a pénztárnál, automatáknál, ha tud a vonaton is jegyet váltani. Ha mindenki a vonaton szeretne jegyhez jutni, a jegyvizsgálók nem bírnák a munkát és a befolyó jegyárbevétel miatt,  amit magukkal cipelnek, nőne a sérelmükre elkövetett rablások száma.  A készpénz nehéz és annak szállítása veszélyes ezért következéskép drága.

Kép, videó: MÁV

7 hozzászólás érkezett ehhez : “Ne állj be a sorba !

 1. Ez mind szép és jó, csak éppenazt érdemes hozzátenni, hogy a MÁV (Vonatinfós) alkalmazáshoz nem ártana egy vállalható support csapat, ami mondjuk megoldja, ha valakinek technikai zűr van vele, vagy legalább hatékonyan elirányít a megfelelő OTP vonalra, ha ott van a hiba (másfél hónapja szenvedek vele).

  1. Laikus Megfigyelő A háttér támogatás minden alkalmazásnál gond. Az OTP Simple esetében is folyamatos a körbemutogatás. Azt , én 5 hónapig nem tudtam használni Honor 9-es mobilon, Android 9-cel. És az OTP nem tudott segíteni. Egyszerűen olyan hibát írtam le aminek nem találták az okát. A srácok messengeren privát beszélgetésben is próbálkoztak..

   Ha leírod mi a gond a MÁV alkalmazásoddal, lehet én tudom rá a megoldást a sablon törölje és telepítse újra szövegen kívül 🙂

   1. Beütöm a kártyaadatokat (első vásárlás + kártyaregisztráció), egy fél másodpercig megjelenik az “írja be az SMS-ben kapott biztonsági kódot” rész, de nem lehet sehogy ott tartani (az SMS pedig nem érkezik meg), és minden további nélkül visszaugrik a kiválasztott vonatra. Minden harmadik kísérletnél e-mailt küld, hogy sikertelen tranzakció. OTP-s MasterCard kártya, Android 7.1.1. Valami tipp?

  1. Valaki– ebben igazad van és ezt a MÁV teljesíti is. A pályaudvaron mindig van olyan jegykiadó automata amelyből tudsz készpénzzel is jegyet váltani. Tény lehet többször kell sorba állnod. A Készpénz szállításának szabályai vannak. AZ automaták pénzkazettáit nem ürítheti ki bárki, ez okozza a fennakadást. Ez a BKK automatáinál is így működik.

 2. Kivéve ahol nincsen se bakter se pénztár sw automat.
  Pl :Balatonszepezd…
  A vonaton meg követelik,hogy fizesd meg a pótdíjjat.
  Úgy tűnik az utazási feltételekhez hozzá tartozik:az internetképes telefon;internet előffizetés;bankszámla;mobilbank alkalmazás;meg hogy legyen nálad egy parabola antenna,hogy legyen térerőd is…
  Nincs bankom…blicceltem.

  1. Utas– Balatonszepezden a MÁV hivatalos honlapja alapján pénztár jelenleg nem üzemel, így díjmentes a vonaton váltott menetjegy.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .