Most jobbra vagy balra ?

m4_kicsiÉrdekes ellentmondásra figyeltem fel a négyes vagy zöld metró vonalán. A mozgólépcsők tájékoztató tábláin egy a lépcső bal oldalán álló figura próbál meg minket valamire rávenni. Én egyszerű utasként arra gondolok, hogy ez a rajz azt jelenti, hogy a mozgólépcső használta közben törekedjek arra, hogy mindig a lépcső egyik -a kép szerint BAL- oldalát használjam, szabad utat hagyva a sietőknek. Aki rendszeresen olvas, tudja, hogy én soha nem támogattam a mozgólépcsőn való futást, mert balesetveszélyes és nem csak a siető utas eshet el, de magával sodorhat ártatlan utasokat is a mélybe. Erről ide kattintva olvashatsz bővebben.  A BKK jelenlegi tájékoztatás és infrastruktúra vezetője, még blogger korában nagy teret adott a JOBBRA ÁLLJ a mozgólépcsőn mozgalomnak. A bejegyzésének címe ez volt ” Tanuld meg egy életre: A mozgólépcsőn jobbra kell állni ! .  Úgy néz ki ezt azóta sokan megtanulták kivéve őt magát, hacsak épp a tájékoztatásért felelős vezetőnek nem tűnt fel, hogy a matricákon mindenhol a  “BALRA ÁLLJ!”  van megjelenítve, egységesen, azonos matricával.
Természetesen most is, mint mindig szívesen helyet adok a BKK véleményének is a fent leírtakkal kapcsolatban. Feltételezem, most is, mint a kettes metró angol utastájékoztató hangjával kapcsolatban a BKK megállapítja, hogy a kihelyezett matrica helyes, csak mi utasok értjük azt félre, de azért lecseréli azokat- közpénzen.

m4_5 m4_4
m4_2 m4

Köszönet: Utcai Fotográfus, Szőke László
[wc_divider style=”dashed” line=”single” margin_top=”” margin_bottom=””] Frissítés:
Kiderült én és még sokan mások, helytelenül értelmeztük a BKK matricáját. A bal oldalon álló , kapaszkodó alak azt tudatja velünk, hogy kutya, csak felemelve szállítható! Az a bizonyos eb a rajzon, az alak hóna alatt látható, jó közelről megnézve.. Egyértelmű a rajz mondanivalója? ?

11 hozzászólás érkezett ehhez : “Most jobbra vagy balra ?

 1. Szerintem ez nem is azt akarja jelölni, hogy állj jobbra. Talán arra céloz, hogy ne ülj fel a korlátra vagy ilyesmi, de nem sikerült megfejtenem.

  1. Egy Debreceni- az egyértelműen a lépcső bal oldalán álló alak 2 lábbal a lépcsőn. Meglepne ha Misi szerint ez mást jelentene.A tiltó jelzések mindig át vannak húzva,

 2. Közelebbről nézve egy kutyafejet látok a figura mellkasánál. Ez tehát az “Állatot csak ölben szállítson” jelölés – bár elég észrevehetetlen.
  Ráadásul egy ilyen ábra (szükségszerűen) szemből ábrázolja a pálcikaemberkét, aki ezek szerint a helyes oldalon áll. De a kutya alig látható, a piktogram pedig félreérthető – tehát rossz.

  1. Vaandor – én nem látom a kutyát, de ez lényegtelen részletkérdés. Kutyát felemelve sem az ellentétes oldalon kell szállítani. Kutyát, macskát, bőröndöt is a jobb oldalon állva illik szállítani az ötletgazda szerint.

   A végső következtetéseddel 100%-ban egyetértek. Minden jelölésnek, minden utas számára, származásra, nemre, vallási hovatartozásra, szexuális preferenciákra , bőrszínre tekintet nélkül egyértelműnek kell lennie! Ezt a BKK még mindig nem érti.

 3. Már nem azért, de a piktogramon álló figura nekünk szemben áll, tehát a lépcső jobb oldalán utazik. Elég életszerűtlen lenne a háta mögött tartani a kezét.

   1. Nem. A karjában ott a kutya, élőben jól látszik, tehát arra vonatkozik, hogy kutyát ölben kell vinni. Ha háttal lenne a bábu, elég nehéz lenne rárajzolni az ölben vitt kutyát. Viszont így, hogy szemben áll, az oldal is megfelelő.

    1. Peti ezzel a gond épp az amit te is leírtál. Nagyítva és közelről alaposan tanulmányozva egy kutya van a képen. Az ilyen jelképek lényege épp az, hogy bárki ránéz az azonnal tudja, hogy mit is akar mondani,

     Ennek a kritériumnak ez nem felelt meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .