Most jobbra vagy balra ?

m4_kicsiÉrdekes ellentmondásra figyeltem fel a négyes vagy zöld metró vonalán. A mozgólépcsők tájékoztató tábláin egy a lépcső bal oldalán álló figura próbál meg minket valamire rávenni. Én egyszerű utasként arra gondolok, hogy ez a rajz azt jelenti, hogy a mozgólépcső használta közben törekedjek arra, hogy mindig a lépcső egyik -a kép szerint BAL- oldalát használjam, szabad utat hagyva a sietőknek. Aki rendszeresen olvas, tudja, hogy én soha nem támogattam a mozgólépcsőn való futást, mert balesetveszélyes és nem csak a siető utas eshet el, de magával sodorhat ártatlan utasokat is a mélybe. Erről ide kattintva olvashatsz bővebben.  A BKK jelenlegi tájékoztatás és infrastruktúra vezetője, még blogger korában nagy teret adott a JOBBRA ÁLLJ a mozgólépcsőn mozgalomnak. A bejegyzésének címe ez volt ” Tanuld meg egy életre: A mozgólépcsőn jobbra kell állni ! .  Úgy néz ki ezt azóta sokan megtanulták kivéve őt magát, hacsak épp a tájékoztatásért felelős vezetőnek nem tűnt fel, hogy a matricákon mindenhol a  “BALRA ÁLLJ!”  van megjelenítve, egységesen, azonos matricával.
Természetesen most is, mint mindig szívesen helyet adok a BKK véleményének is a fent leírtakkal kapcsolatban. Feltételezem, most is, mint a kettes metró angol utastájékoztató hangjával kapcsolatban a BKK megállapítja, hogy a kihelyezett matrica helyes, csak mi utasok értjük azt félre, de azért lecseréli azokat- közpénzen.

m4_5 m4_4
m4_2 m4

Köszönet: Utcai Fotográfus, Szőke László
[wc_divider style=”dashed” line=”single” margin_top=”” margin_bottom=””] Frissítés:
Kiderült én és még sokan mások, helytelenül értelmeztük a BKK matricáját. A bal oldalon álló , kapaszkodó alak azt tudatja velünk, hogy kutya, csak felemelve szállítható! Az a bizonyos eb a rajzon, az alak hóna alatt látható, jó közelről megnézve.. Egyértelmű a rajz mondanivalója? ?

11 hozzászólás érkezett ehhez : “Most jobbra vagy balra ?

 1. Szerintem ez nem is azt akarja jelölni, hogy állj jobbra. Talán arra céloz, hogy ne ülj fel a korlátra vagy ilyesmi, de nem sikerült megfejtenem.

  1. Egy Debreceni- az egyértelműen a lépcső bal oldalán álló alak 2 lábbal a lépcsőn. Meglepne ha Misi szerint ez mást jelentene.A tiltó jelzések mindig át vannak húzva,

 2. Úgy értem, hogy az emberke nem rendetlenkedik és ez helyes. De az biztos, hogy nem az állj valamelyik oldalra című dolgot akarja mutatni.

 3. Közelebbről nézve egy kutyafejet látok a figura mellkasánál. Ez tehát az “Állatot csak ölben szállítson” jelölés – bár elég észrevehetetlen.
  Ráadásul egy ilyen ábra (szükségszerűen) szemből ábrázolja a pálcikaemberkét, aki ezek szerint a helyes oldalon áll. De a kutya alig látható, a piktogram pedig félreérthető – tehát rossz.

  1. Vaandor – én nem látom a kutyát, de ez lényegtelen részletkérdés. Kutyát felemelve sem az ellentétes oldalon kell szállítani. Kutyát, macskát, bőröndöt is a jobb oldalon állva illik szállítani az ötletgazda szerint.

   A végső következtetéseddel 100%-ban egyetértek. Minden jelölésnek, minden utas számára, származásra, nemre, vallási hovatartozásra, szexuális preferenciákra , bőrszínre tekintet nélkül egyértelműnek kell lennie! Ezt a BKK még mindig nem érti.

 4. Már nem azért, de a piktogramon álló figura nekünk szemben áll, tehát a lépcső jobb oldalán utazik. Elég életszerűtlen lenne a háta mögött tartani a kezét.

  1. Peti- tehát szerinted a piktogram jelentése: a lépcsőn háttal állva kell utazni ?

   1. Nem. A karjában ott a kutya, élőben jól látszik, tehát arra vonatkozik, hogy kutyát ölben kell vinni. Ha háttal lenne a bábu, elég nehéz lenne rárajzolni az ölben vitt kutyát. Viszont így, hogy szemben áll, az oldal is megfelelő.

    1. Peti ezzel a gond épp az amit te is leírtál. Nagyítva és közelről alaposan tanulmányozva egy kutya van a képen. Az ilyen jelképek lényege épp az, hogy bárki ránéz az azonnal tudja, hogy mit is akar mondani,

     Ennek a kritériumnak ez nem felelt meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .