Mitől nő az utasszám

Jellemző módszer mostanában az utasszám csökkenésére hivatkozó járatritkítás. Több közlekedési vállalkozás készíttet utasszámlálást és erre hivatkozva csökkenteni kezdi járatait esetleg vonalakat zár be. Egyre több ember tartja ezt a módszert elfogadhatónak. Én ismét kivétel vagyok. Mindig hittem abban, hogy a nem megfelelő szolgáltatás elriasztja az utasokat. Ha sokat kell várni egy járműre akkor az ember inkább más útvonalat, vagy más közlekedési eszközt keres. Végre van egy vasúttársaság amely bebizonyította, hogy igazam van!  Mint minden posztszocialista ország Szlovákiának is szembe kellett néznie azzal, hogy a vasúti személyszállítás nem tartozik a legnyereségesebb ágazatok közé. Az áremelést megpróbálják elkerülni járatritkítással, amely ugyan teljesen logikus döntés ha az nem gondolkodó embereket érintene. A vasúttársaság úgy kombinál, hogy az adott utasszámot kevesebb járművel elszállítva a bevétel megmarad, de a kiadás csökkenni fog. Ez a matematikára alapozott gondolkodás. Az emberek persze nem gépek és nem is eszerint cselekszenek. Ennek következtében  a vasúttársaság bevétele csökkent. Ez egy ördögi kör, mert a járatritkítás mindig  utasszámcsökkenéssel jár. Margóra jegyzem meg, hogy Magyarország egy ideig jól döntött és nem ezt a hibás modellt követte. A járatcsökkentést áremeléssel kerülte el, sikeresen. Lássuk a konkrét esetet. Szlovákia 131-es számú vasútvonala a Pozsony – Komárom közti 100 kilométer hosszú szakasz amely 1903- ban jött létre a Komárom-Dunaszerdahely és a Pozsony – Dunaszerdahely HÉV vonalak egyesítésével. A vasútvonal egyvágányú és nem villamosított. Ennek főként politikai okai voltak. A szlovák vasút költségmegtakarítási szándékkal a képen látható kis piros ZSR810 típusú motorvonatot közlekedtette  átlagban 3 órás követési idővel a vonalon. Ezt a motorvonatot Magyarországon BZmot -ként  ismerjük.

Amikor a vonat megvárja az utasokat.

Vonal állomásépületeit, pénztárait sorra bezárta.Lényegében csak a vonal két végállomásán volt egész nap nyitva tartó jegypénztár.  Felmerült a vonal személyforgalmának megszüntetése is. A vasútvonal leépülésével párhuzamosan megjelentek az  autóbusz társaságok új járatai, klimatizált ingyen WIFI-s járművekkel. A komáromi központi autóbuszpályaudvarról gyakran percre pontosan a vonat indulásával egy időben indult autóbusz. Tudni kell, hogy Szlovákiában azonos útvonalon akár 4-5 magántársaság is közlekedtet menetrendszerinti járatokat, különböző díjszabással.  2012 március 4.-én következett be a nagy változás. A cseh RegioJet vasúttársaság  kilenc évre megszerezte a vasúti személyszállítás jogát, Szlovákiában először a Komárom – Pozsony vasútvonalon.  Az új vállalkozás az egyéves felkészülési időszak alatt P+R parkolókat épített ki , felújított több felszállóhelyet , utasvárókat helyezett el . A Regiojet feltűnő sárga vonatai nem csak színükkel hoztak változást de egyéb szolgáltatásaikkal is. Megjelent az első osztály a személyvonaton. Újdonságnak számított a napilapválaszték, a frissítők valamint az ingyenes WIFI. A RegioJet járatain a mogorva kalauzok helyét csinos és elegáns utaskísérők vették át, akik feladata az utasok kényelmének biztosítása. Az új járműveknek és a jó szolgáltatásnak köszönhetően a vasúttársaság március-december időszakban 67%-kal több utast szállított mint az ezt megelőző teljes évben (12 hónap) a szlovák vasúttársaság.  November és december hónapban a RegioJet  vonatain 136%-kal többen utaztak mint egy évvel korábban az állami cég vonatain.  A vasúti személyszállító vállalat, a ZSSK 2011 folyamán mintegy 760 ezer utast tartott nyilván ugyanezen a szakaszon, a RegioJet tíz hónapos statisztikái ennél 490 ezerrel jobbak. Az utasok összesen 45,4 millió kilométert tettek meg a járaton, miközben egy évvel korábban csak 22 millió kilométer volt ugyanez az adat. Míg az állami vasúttársaság átlagban 3 óránként indította kis piros kocsijait addig a RegioJet csúcsidőben 30 percenként teszi ugyanezt. Jó szervezéssel és színvonaljavítással elérte, hogy egy bezárásra ítélt vasútvonal utasforgalma 10 hónap alatt elérte az 1,25 millió utast.

Végezetül egy részlet a RegioJet 2012. június 10-től érvényes üzletszabályzatából : Az 5 (öt) percet meghaladó késés, vagy a vonat törlése esetén, az utasnak jogában áll elállni az utazástól, beleértve a kiindulási állomásra történő díjtalan visszajuttatáshoz a legközelebbi vonattal és a teljes viteldíj   kezelési költség nélküli visszatérítésére.

“Azt a tényt, hogy a jól szervezett vasúti közlekedés felkeltheti a nyilvánosság érdeklődését, megerősíti, hogy nőtt az utasok száma” – mutatott rá Martin Kóňa, a közlekedési tárca szóvivője aki szerint a csúcsidőszakban gyakorlatilag már kapacitáshiány jelentkezik a szakaszon.

A RegioJet 2010 decemberében írta alá a Pozsony-Dunaszerdahely-Komárom vonalra vonatkozó szerződést, miután évi 1,3 millió euróval ígértek alá a szlovák államvasút ajánlatának.. A megállapodás kilenc évre, 2020 decemberéig szól. Ennek értelmében a magánvállalat kötelezi magát arra, hogy vonatai évente 1,2 millió kilométert tesznek meg a szakaszon, az állam pedig ezt kilométerenként 5,9 euróval támogatja. A cég továbbá 1,9 millió utas szállítására tesz ígéretet – az első évben ezt a számot vélhetően alulteljesíti. A megállapodás része, hogy a vonatok 94 százaléka időben megérkezik, a fél órán túli késések szankciókkal járna a RegioJet számára.

Forrás : RegioJet, Bumm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .