Mit szeretnénk hallani a villamoson?

Az ajtók a bal oldalon nyílnak!  Erre a mondatra hozzávetőlegesen hét évet kellett várni, de sikerült. Amikor 2013-ban megkezdődött a hármas villamos pályafelújítása, már tudható volt, hogy a vonalon lesznek középperonos megállók, ahol az ajtók a megszokottal ellentétben a bal oldalon nyílnak. Mivel összesen három ilyan megálló van, meglepetésszerűen érheti ez az utasokat. Akkor felvetettem , hogy a  fejlesztés alatt lévő FUTÁR utastájékoztató rendszer mondja be ezt a változást. A BKK akkor ezt- számomra érthetetlen módon-  megoldhatatlannak gondolta. 2022 márciusában mégis megjelent ez a fontos hangbemondáa.

Ha már igy beindult a hangos utastájékoztatás  fejlesztése, van még  két ötletem, amit én hasznosnak találtam külföldön és idehaza is bevezethetnénk.

 • Az egyik az útvonal bemondása, a vonal jelentősebb megállóiban, amit a metrók esetében használunk pár éve.
 • A  másik a kiágazások előtti irányváltás bemondása. 

Az elsőnek fontos szerepe van és részben használják is a budai fonódón ahol, bevallom én magam sem tudom az átszámozás óta, hogy melyik villamos közlekedik a Várhegy mögött és melyik a Duna partján. 

A másik, a fenti videon is látható és részben hallható. ausztrál példa A villamos haladási irányának változását jelzik az utasoknak.  Ez is fontos lehet egy az adott környéket ismerő, de a villamosok számozását csak hiányosan fejben tartó utasnak aki tudja, hogy egyenesen vagy valamerre kitérve kell továbbutaznia. Saját szűkebb környezetemben, Kőbányán ez a Liget téri ( Kőbánya alsó vasútállomás) illetve az Élessarok megállók esetében lehet fontos. 

A fenti hangfájl :

 • The next stop is (a következő megálló) Batman park /Filinders street
 • Stop 124  (124-es megálló)
 • At this stop, the doors will open on right side of the  tram ( ebben a megállóban a villamos jobb oldali ajtajai nyílnak)
 • Change here for …. ( átszállhat a ..)
 • After the next stop this tram will turn right ( a következő megálló után a villamos jobbra kanyarodik)

Nézzünk pár példát az irányváltások bemondására. A hangok két csomóponthoz kapcsolódnak. Előbb Kőbánya alsó vasútállomás , majd az Élessarok villamosait érintő hangokat hallgatatjátok meg. Hozzászólásban szívesen várom a véleményeteket, ötleteiteket a hangbemondásokkal kapcsolatban.  Sok vagy kevés ami elhangzik a BKK járatain?  Férfi vagy női hangokat kedvelitek jobban? A járművek vezetőinek a véleménye is érdekel, hiszen Ők hallgatják egész nap a FUTÁR-t és tőlük kérnek útbaigazítást az eltévedt utasok.

Kőbánya alsó vasútállomás  villamosviszonylatai

A következő megálló, Kőbánya alsó vasútállomás.  A megállót követően a villamos balra kanyarodva halad tovább az Ecseri út metróállomás felé.
Ez a 3-as villamos.  Kőbánya alsó vasútállomás következik. A megállót követően a villamos balra kanyarodva halad tovább, az Ecseri út metróállomás érintésével a Gubacsi út felé.
Ez a 3-as villamos. A következő megálló : Kőbánya alsó vasútállomás. A megállót követően a villamos balra kanyarodva halad tovább a Gubacsi út felé
Ez a 3-as villamos. A következő megálló : Kőbánya alsó vasútállomás. A megállót követően a villamos balra kanyarodva a BIhari úton halad tovább a Gubacsi út felé
Ez a hármas villamos . A következő megálló: Kőbánya alsó vasútállomás! A megállót követően a villamos balra kanyarodva, a Bihari úton halad tovább, az Ecseri út metróállomás érintésével, a Gubacsi út felé.
Kőbánya alsó vasútállomás. A megállót követően a villamos balra kanyarodva halad tovább.
Kőbánya alsó vasútállomás. A megállót követően a villamos egyenesen halad tovább az Orczy és a Teleki László téren át, a Blaha lujza tér metróállomás felé.
Kőbánya alsó vasútállomás! Ez a 28-as villamos . A megállót követően a villamos egyenesen halad tovább, a II. János Pál pápa tér metróállomáson át, a Blaha Lujza tér metróállomás felé.

Élessarok villamosviszonylatai

Az Élessarok következik. A megállót követően a villamos egyenesen halad tovább, az Örs Vezér és a Bosnyák téren át a Mexikói út metróállomás felé.
Élessarok. A megállót követően a villamos jobbra kanyarodva halad tovább, a Maglódi úton , az új köztemető felé.
Élessarok. A megállót követően a villamos jobbra kanyarodva halad tovább, a Maglódi úton , a Bajcsy Zsilinszki Kórház érintésével, az Új Köztemető felé.
Élessarok. A megállót követően a villamos egyenesen halad tovább, az Örs Vezér és a Bosnyák téren át, Rálospalota MÁV-telep felé.

Végállomási indulások – minden jármű

A villamos indulásra kész! Kérem fejezzék be a beszállást. Kérem vigyázzanak az ajtók záródnak.
A 28-as villamos az Új Köztemető felé indulásra kész! Kérem fejezzék be a beszállást! Kérem vigyázzanak az ajtók záródnak!
Ez a huszonnyolcas villamos az Új Köztemető felé! Kérem fejezzék be a beszállást! A jármű indulásra kész!

Ez az utastájékoztató szöveg hiányzik a legjobban. Csak 8 másodperc , de  megelőzi hogy az utas a megállóban maradjon vagy meglepje az indulás. A megállóban nyitott ajtókkal várakozó járművek esetében nagyon haszon ez a 10 másodperc, amely jól időzíthető az induláshoz a metrók, villamosok és autóbuszok esetében is.

Idegennyelvű tájékoztatás

Ami óta a BKK  bevezette az angol nyelvű hangos utastájékoztatást, rengeteg kritika érte a kiválasztott hang miatt. A használatban lévő női hang hadaró, rosszul érthető. Véleményem szerint teljesen alkalmatlan az utastájékoztatásra.. Őszintén bevallom nem is értem, miért fizet a BKK egy élő  személynek, amikor remek angol nyelvű TTS  ( szöveget beszéddé alakító) programok állnak rendelkezésre, melyeket csak egyszer kell megvásárolni és minden helyzetben azonnal kivezérelhető az összes járműre az adott forgalmi helyzetre vonatkozó angol nyelvű hangos tájékoztatás. Kizárólag egy angolul írni tudó munkatársra van szükség. Nézzünk pár példát .

M2 indulás TTS US Eng Christopher
9 indulás TTS US eng Ashley
95 indulás TTS UK eng ERIC
Vegállomas TTS IE eng Connor
Végállomás TTS UK eng Libby

Végezetül  a válasz a sokatokban felmerült kérdésre.  Mit  keres egy budapesti 3-as villamos mellett egy prágai megállóhelyi tábla?  Prágában hagyománya van a megállókban jelölni, hogy melyik viszonylat milyen irányba folytatja majd az  útját. Ez tényleg egy hasznos dolog, amiért sokan hálásak lennének.

6 hozzászólás a következőhöz: “Mit szeretnénk hallani a villamoson?

  1. Xy– Rachel hadar és sem hanghordozasa sem stílusa nem alkalmas utastájékoztatásta. A BKK szeretett volna egy anyanyelvi angol utastájékoztatás bevezetni és ennek érdekében feláldozta a legfontosabbat, az érthetőséget!
   Kb 7 éve , én magam is elvégeztem egy tesztet amiben Rachel hangját úgy vágtam meg,hogy a szövegkörnyezet ne árulja el,hogy melyik metróvonalra lehet átszállni. Egy helyes találat érkezett ami akár véletlen is lehetett. Egyérteűen rossz választás volt Rachel. A teszten után nem sokkal a BKK újra felvette az említett utastájékoztató hangokat lassabban felmondta,mi javított az érthetőségen,de …

   A gépi beszéd sokat fejlődött az elmúlt 10 évben ,ennek eredménye Eric is. Szerintem jó választás lenne ez a hang. Nem szabad elfelejteni,hogy a fenti minták ingyenesen elérhető gépi hangok,tehát egy fizetős változat sokkal jobb lehet. Angol géphangból az ingyenes változatban is 20 érhető el,a legkülönbözőbb változatokban.

   A magyar gépi hang még nem tökéletes, de csak 15 millióan beszéljük.
   A MÁV is TTS technológiát használ,ami esetükbena még fejlesztésre szorul.

  1. Metropolis Hegyi Barbara egy próbálkozás volt, amely „színészhangokként” vonul be a történelembe. Érdekes, hogy milyen sokan emlékeznek Barbarára, de a többi színészre már nem. Véleményem szerint ez is bizonyítja, hogy Barbara valami egyedit hozott az utastájékoztatásba. Barbara erős magyar akcentusa az angol tájékoztatsásban nem lóg ki annyira az európai átlagból, mint azt többen gondolják. Erős magyar akcentussal mondta be az angol tájékoztató szövegeket, de nem hadart, érthető volt. Tudom unalmas, de Budapesten nem csak brit turisták vannak. Hidd el egy orosz, japán, kínai, német, spanyol, olasz, vagy román, lengyel sokkal könnyebben megértette Barbarát, mint most Rachelt. Ma már senki nem költene annyit utastájékoztató hangokra, mint 2009-ben. Ne feledjük Prága majdnem 10 évvel később kezdett el angolul is kommunikálni az utasai felé. Prága cseh anyanyelvű cseh akcentussal téjékoztató hangot használ.
   Van még egy hatalmas különbség Barbara és RAchel között. Barbara hangja megnyugtatta az utasokat, míg Rachel feszült,ideges, frusztrált ami átragad az utasokra is és ez nem kívánatos a közösségi közlekedésben. Ha körülnézel a legtöbb város nyugodt, de határozott hangot használ tájékoztatásra.
   Lehet a közlekedési múzeumban is lesz majd egy fal amin megemlékeznek 2009-2012 közötti színészhangos utastájékoztatásról, de ma minden jövőbetekintő vezető egy jó minőségű TTS-ben gondolkodik.

 1. Szeretném, ha a villamos csengője valódi csengő lenne, a lejátszott csengőhangok akusztikája élettelen, nem vehető ki olyan jól a háttérzajból mint a valódi. Szerintem a villamos csengetése városképi elem is.

  (Nem az ajtó zárásra figyelmeztető csengőre gondolok, hanem a „duda” funkciót ellátóra)

  1. Ákos Sok ilyen városhoz tartozó hang van. Ilyen volt pl a megszüntetett ” Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak” hang is.
   A pályacsengő hangja tényleg túl mély.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük