Mit szeretne közölni a BKK

bkk_tabla_kerdesJátszunk egy kicsit. Képzeljük el, hogy elutazunk egy városba ahol nem jártunk még és ott felszállunk egy autóbuszra. Körülnézünk és megpillantjuk a képen látható utastájékoztató táblát. Nem beszéljük a nyelvet, vagy nem tudunk olvasni esetleg rosszul látunk és kizárólag csak a képet látjuk. Mit tennénk?  Mit szeretne velünk tudatni a szolgáltató, ezzel a közlekedési lámpáról ismert, átkelésre biztató ábrával?  Én leginkább menekülési útvonalra gondolnék, de arra amire a BKK szeretné felhívni a figyelmünket még véletlenül sem. Hogy jutottam a képhez? Egy járművezető osztotta meg  saját üzenőfalán azon méltatlankodva, hogy az utasai miért nem teszik azt amire ez a BKK szerint egyértelmű jelzés utasít. Én naponta buszozom és bevallom még soha nem figyeltem fel erre a sétáló figurára. Figyelmetlen lennék? Nem hiszem, inkább egy átlagos budapesti utas.   A töprengőknek segítek. A kép a vezetőfülke hátulját mutatja  és az elsőajtózáshoz van köze.

Vegyük sorba miként szokás jelképekkel tájékoztatni .

 1. A rajz  mindig egyértelmű és minden kultúrkör számára megfejthető.
 2. A tiltást pirossal és/vagy áthúzással szokás jelölni.
 3. A tiltást mindig a tiltás helyén jelöljük

Kedves rejtvényfejtők! Tehát már kiderítettük, hogy egy tiltótáblát látunk. A BKK valamit megtilt. Mi szívesen betartanánk ezt a tiltást, amely már az új üzletszabályzatba is bekerült, de mit is tilt a BKK ?   Mivel egy sétáló alakról van szó így biztosra vehetjük, hogy valamiféle mozgásról lehet szó . A tábla az utasok helyes mozgását hivatott  bemutatni.

Hogy jelölném én azt, amit a BKK ezzel az ügyetlen ábrával tesz?  A busz első ajtajának belső oldalára ragasztanék egy behajtani tilos táblát!

Igen, a BKK ezzel a kék alapon sétáló alakkal azt szerette volna mondani, amit szövegesen a kép alatt fel is tüntetett : ” Leszállás a hátsó ajtóknál! “

Tapasztalat: az utasok nem olvasgatják a buszban kifüggesztett reklámokat, de egy ismeretlen hangbemondásra felfigyelnek és kiveszik a fülükből a fülhallgatókat. Tehát a hangos hatékonyabb. A FUTÁR hangos szövegeit kéne fejleszteni, használni az ilyen értelmetlen szimbólumok helyett!

Na persze, nem ez a BKK első ilyen értelmezhetetlen jelölése. Az elsőajtózás megbízható jelölése a mai napig nem megoldott. Szerencsére a zöld alapon felfelé mutató nyilat a BKK, saját döntését felülbírálva már elvetette és visszatért a régebbi, érthető menetrendi jelöléshez. Remélem ebben az esetben győz a józan ész és eltűnik ez a teljesen félrevezető jelölés, amelyet nincs ember aki helyesen értelmezne. A jelképek lényege még épp az, hogy a kiegészítő szöveg olvasása nélkül , azonnal értelmezhető legyenek!

[wc_divider style=”dashed” line=”single” margin_top=”” margin_bottom=””]

[Frissítés:  2015.január 15. 15:10]

eredeti

 Az egyik járművezető időközben tájékoztatott arról, hogy a BKK eltávolította a FUTÁR hangos utastájékoztató rendszeréből a hátsó ajtók használatára buzdító szöveget, egy újabb brit utastájékoztató szöveget téve annak helyére, ezzel megnehezítve a járművezetők és az utasok életét!

Tisztelt BKK! Tudom, pillanatnyilag egy átmeneti időszak van, amikor a régi vezető már megy, az új meg még nem foglalta el a helyét, de nem ártana odafigyelni a váltás közben az utasokra és azokra akik naponta kapcsolatba kerülnek az utasokkal, a járművezetőkre.  A legtöbb kialakuló konfliktus jól megelőzhető lenne helyes és átgondolt utastájékoztatással.

Félre értés ne essék, ha már bevezetésre került az elsőajtózás, támogatom, hogy az utascsere gyorsításásnak érdekében az utasáramlást irányítani kell, de ebből nem szabad kihagyni az érintettek tájékoztatását! Több esetben azonban kivitelezhetetlen, a zsúfolt elsőajtós buszon a hátsó ajtókhoz eljutni. Ez utóbbit figyelembe véve felül kéne vizsgálni több elsőajtós viszonylat esetében az összajtózás visszaállítását.

Fénykép (eredeti): F.J.

[wc_divider style=”dotted” line=”single” margin_top=”” margin_bottom=””]

Olvasd el ezt is :

 

8 hozzászólás érkezett ehhez : “Mit szeretne közölni a BKK

 1. Debrecenben a buszokon minden harmadik megállóban az utastájékoztatórendszer alapból bemondja ezt:
  https://www.youtube.com/watch?v=ggDi50UZa2U
  Sokkal hatékonyabb, minden kiragasztott piktogrammnál! Ha még egy értelmes rajz lenne, azt se venné senki figyelembe. Aztán az, hogy még egy értelmes rajz sincs…

  ___
  Az a brit szöveg amúgy mit mond?

  1. Egy Debreceni A túl gyakran ismételt szöveg felett már elsiklik az utas. Biztosan veled is előfordult már, hogy utazol és fogalmad sincs, merre jár a busz, miközben folyamatosan mondták a megállókat. Az agyat megszokja és mivel monoton , egyszerűen figyelmen kívül hagyja ezért nem lesz zavaró. A szokatlan dolgokra viszont azonnal felkapod a fejed. Ez egy önvédelmi ösztön, amely mindenkiben megvan és erre alapozva jó tájékoztató rendszert lehet építeni.

   Amikor a buszon bemondják, hogy vigyázzanak értékeikre, mindenki felkapja a fejét, mert ez ritkán hangzik el.
   ————————–
   A brit csereszöveg az elsőajtós járatra hátul felszálló utasoknak szóló, fáradjon az első ajtóhoz és mutassa meg a jegyét, brit változata. Erre is szükség van mindaddig amíg a BKK el nem kezdi jelölni az elsőajtós járatait, de inkább jól láthatóan jelölni kéne azokat.

   Arra, hogy a FUTÁR-os , homlokkijelzős megoldás miért rossz egy vidéki példa világított rá. A város buszpályaudvarának érintésével egy hurkot képezve áll meg a kórház előtt az egyik helyi viszonylat. Mindkét irányba haladva azonos helyen. Rendszeresen a járművezetőt faggatják az utasok, hogy a busz a városközpont felé, vagy az ellenkező irányba tart-e. Miért?
   Főként az idősek rosszul látnak távolra, de amikor a busz már a megállóban áll a busz homlokkijelzője nem látszik, pedig ott van lényeges információ. A jármű mindkét irányba haladva azonos irányból érkezik, ugyanabba a megállóba. Van tájékoztatás, de az utashoz nem jut el. A BKK esetében váltakozik a viszonylat szám és a végállomás valamint a ” felszállás az első ajtón ” szöveg. AZ információ ami eljut az utashoz sok esetben csak részinformáció mert nem látja meg mindkettőt.

 2. “Hogy jelölném én azt, amit a BKK ezzel az ügyetlen ábrával tesz? A busz első ajtajának belső oldalára ragasztanék egy behajtani tilos táblát!”

  Nem ragaszthatsz semmit az első ajtóra. Pont.

  1. Palacsinta– és mi a helyzet a hátsó ajtókkal?

   Ugye ezt a bődületes kék alapon átkelő figurát nem ezzel akarod megmagyarázni Bkk-s révén, egy Bkk irodából ?

   Én megoldást szeretnék. Nem a fikázás a cél. Mint írtam jó megoldás az is ha a FUTÁR bemondja, hogy fáradjanak hátra. Ezt miért jellett kivenni a tendszerből?

 3. “BKK eltávolította a FUTÁR hangos utastájékoztató rendszeréből a hátsó ajtók használatára buzdító szöveget, egy újabb brit utastájékoztató szöveget téve annak helyére, ezzel megnehezítve a járművezetők és az utasok életét!”

  Uramisten a szegény sofőrőknek a SAJÁT SZÁJUKKAL kell ezt bemondani a mikrofonba?? Hát semmi sem szent a BKK-nak??

  1. Adeszka – A BKK járművezetőinek TILOS élőszóban tájékoztatni mindaddig amíg a FUTÁR üzemel. Ez nem véletlen. A hangbemondásokat mindenhol szakemberek dolgozzák ki a konfliktusok elkerülésének érdekében.

   MAGYARÁZAT :
   Egy JV képtelen egy nap 30-szor ugyanolyan nyugodtan elmondani, hogy a járműve elsőajtós. Már a 2-3. alkalommal ingerült lesz és állapotának megfelelő hanghordozással hívja fel erre az utas figyelmét, aki a legtermészetesebb módon ugyanilyen stílusban és hangnemben fog a járművezetőnek válaszolni (emberek vagyunk) és már kész is a konfliktus!

   A világon mindenhol kellemes, megnyugtató hangot választanak a hangos utastájékoztatásra, mert az az utasokat megnyugtatja. Vitézy Dávidnak viszont sikerült egy olyan irritáló, arrogáns brit utastájékoztató hangot választania, amely épp az ellenkező hatást váltja ki..

   Remélem az új vezető felismerve ezt a problémát, szakemberekre bízza majd az új hang kiválasztását.

  2. A vezetői bemondás valójában érthetetlen. Többször utaztam olyan buszon, ahol a vezető mondta be a megállókat és semmit sem értettem belőle.
   Egyszer pedig Miskolcon, egy turistákkal tele lévő busznál mindenki letelepedett az egyetlen, első ajtónál lévő kijelzőnél. Miután az utasok nem fértek fel a vezető maga bemondta, hogy menjenek hátrébb, de csak 1-2 ember értette, és előtte sorakoztak, hogy mit akart üzenni. Motorzaj mellett egy olcsó hangosítórendszeren egy élő szóban a normális beszédet nem lehet érteni.

   Közlekedés válasza meg szintén igaz. Ha nekem valamit sokadszor el kell mondanom több órán keresztül, akkor én is jól ráüvöltenék a sokadig szabálytalankodóra.

   Szerintem inkább azt a hangot kéne leváltani ami a dugóban ülésre figyelmeztet. Ha már ilyen kicsi a rendszer memóriája ne a fontosabbakat töröljék!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .