Mit is ellenőriznek?

95Aki ismer az tudja, hogy mindig elleneztem az elsőajtózás bevezetését, főként az olyan sűrűn közlekedő viszonylatokon mint amilyen a 95-ös . Csúcsidőben 4  azaz négy percenként indul. Ma délután 17:47- kor  egy a képen is látható új flottaszínű Ikarus 412 érkezett  Kőbánya alsó vasútállomás megállóba. Már a felszálláskor feltűnt a zaj, amelynek forrása az egyik józannak nem nevezhető utas volt, aki előbb magában beszélt, majd a busz belsejét csapkodta, végül belekötött az utasokba is. Az úriember az ajtó felőli oldalon ült, közvetlenül a csomagtartós kerékdob mögött, tehát a járművezetőnek látnia kellett, ha már a zaj nem is tűnt fel neki. Bizonyára a járművezetés annyira lekötötte sofőrünket, hogy az sem tűnt fel neki amikor a Hős utcánál az ablakon már derékig kilógott. Az utasunk állapotát az is mutatja, hogy azt kérdezgette, hogy mikor érünk Budapestre … Engem nem érdekel, hogy az utasokat zaklató úriembernek volt-e jegye vagy nem, de mi többiek fizettünk az utazásért és joggal várnánk el, hogy nyugodt körülmények között utazhassunk.

Most komolyan kérdezem, mi értelme volt az elsőajtózásnak amikor egy jól láthatóan részeg és az utasokat zaklató ember nem szűrhető és nem zárható ki a közösségi közlekedésből. Az Őrnagy utca megállóban már csak egy hajszálra volt a verekedés amikor a zaklató egy határozott fiatalembert verbálisan veréssel fenyegetett meg.  Szerencsére a határozottság győzött és a megtámadott utas rendreutasította a zaklatót. Az , hogy a konfliktus szerencsésen végződött, nem a BKV járművezetőjének volt köszönhető.


Ha már elsőajtó. Ma meglepve tapasztaltam, hogy a Margitszigetre közlekedő 26-os busz már nem elsőajtós. Feltételezem  vízilabda Európa-bajnokság idejére függesztette fel a BKK az elsőajtózást. A menetrendi tájékoztatókat is lecserélte a BKK, de a honlapjukon megjelent tájékoztatóból kimaradt, hogy a viszonylat összajtós lett, csak nagyobb kapacitásról beszélnek, de eddig is közlekedtek a szigetre csuklós járművek elsőajtós felszállással, jelölés nélkül…

Kép: Facebook

2 hozzászólás érkezett ehhez : “Mit is ellenőriznek?

 1. Az elsőajtótzásnak alapból semmi így értelme.
  Miskolcon a járművezetőre van bízva a döntés, ha inkább siet mivel késésben van/túl sok utas várakozik a megállóban, akkor felkapcsolja a kis nyilas lámpát a homlokfalon és sokan hátra mennek, mivel már évek óta ez a szabály. Ez tökéletesen működik. De ha nem vettem észre a lámpát és előre kell mennem, akkor a vezető megvár megköszöni, hogy előrejöttem és nincsen konfliktus.
  (Ha üvöltene, hogy miért akartam hátul felszállni, akkor abból is egy tökéletes konfliktus alakulna ki)

  De azt soha nem tudtam megérteni, hogy minek erőltetik a járművezetőket, hogy elsőajtós felszállás legyen, ha nem tudja teljesíteni. Debrecenben elvileg mindig elöl lehetne felszállni, de az utas leszarja, a járművezető leszarja és ugyan ez van, mint amit írtál. Elvileg elsőajtózás van, gyakorlatilag összesajtózás.

  *

  Szerintem ennek a buszvezetőnek meg már elege lehet abból, hogy legyen jegyellenőr, pénztáros is miközben buszt vezet. És megértem. Ha megpróbálja lezavarni a részeg fickót, akkor csak még nagyobb ordibálás lett volna. Alapból fel sem kellett volna engedni. De lehet, hogy sietett és nem vette észre hogy felszáll, jegyet adott el és nem tudott oda figyelni.

  1. Egy debreceni- A miskolci megoldásnak, egy hatalmas hibája van, teljesen mellőzi a felelősséget. Ha Miskolcon jegy nélküli utas van a buszon akkor az ellenőrzéssel megbízott járművezető arra hivatkozva bújik ki a felelősség alól, hogy két megállóban nem ellenőrizte a jegyeket.. Magyarul teljesen értelmetlenné teszi az egészet.

   Budapesten, ha jegy nélküli utas van a buszon, a járművezetőt felelősségre vonják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .