Mindennapi testedzés

keletiNem hittem volna, hogy egy éves bérlet birtokosaként a BKK még a napi testedzésemet is biztosítani fogja egyszer. Megtörtént! Naponta futok hegynek, fel, majd onnan le a mélybe, hogy hazajussak. Ezt a BKK kényelmes átszállásnak hívja. Merre is végzem ezt a mindennapi testmozgást? A Baross tér alatt. Biztosan van még olyan aki nem utazott a két hónapja átadott négyes, zöld metrón. Az ő kedvükért  írom le, hogy a Keleti pályaudvarnál az átszállás a kettes vonalról a négyesre és fordítva, főként az esti időszakba nem kis testmozgást igényel. Munka után, főként éjjel mindenki szeretne a lehető leggyorsabban hazajutni. Aki olyan szerencsés mint én, a leggyorsabb hazajutást egy a két egymást keresztező metróvonal közötti átszállással tudja megoldani, az a következő mutatványra kényszerül. A metró menetrendeket nemrég optimalizálta a BKK. Ez az esetemben azt jelenti, hogy a kettes metró vonalán a vonatok a Keleti pályaudvarról mindkét irányba azonos időpontban indulnak. Este  köztudottan  csak 10 percenként indulnak a vonatok.

A probléma az, hogy -tapasztalatom szerint- a Keleti pályaudvaron a 4-es metróról a 2-es metróra való átszállásra 3 perc áll az utas rendelkezésére. A 4-es metró vágállomásáról, mivel az végállomás az utasok általában tovább utaznak. Egyrészük az útja folytatására a 2-es metrót használja, közöttük én is pár kollégámmal együtt. Amint a metró begurul a végállomásra, indul a csoportos terepfutás. Mi már felkészülten a megfelelő ajtónál várjuk a statpisztoly durranását. Futás! Bal kézzel meg kell kapaszkodni a mozgólépcsőhöz vezetó korlát végében ás a korlát, meg a vészjelző között átbújva elsőként kell a mozgólépcsőhöz érni, hogy akadálytalanul tudjuk felfutni a lépcső tetejéig. Itt jön éles bal kanyar és futás a következő lécsőhöz amely a Keleti pályaudvar aluljárószintjéhez vezet. Itt keresztül kell vágni a M2, M4 bejárati csarnokán, majd következhet az utolsó szakasz, rohanás lefelé a mozgólépcsőn a kettes metró peronjára. Minderre 3 perc áll rendelkezésünkre.

Naiv kérés lenne, megkérdezni, hogy miért nem lehetett még a tervezés szakaszában egy föld alatti átjárófolyosót építeni a két metróvonal közé?  Szerintem épp ennyire naiv az a kérdés is, hogy miért nem lehet a két metróvonal indulását úgy hangolni, hogy a mozgólépcső sebességével haladva kényelmesen megoldható legyen az átszállás?  Itt az esti időpontokról beszélek amikor nagyon ritkán közlekedik a metro.

2 hozzászólás érkezett ehhez : “Mindennapi testedzés

 1. Az esti 10 perces időszakban az M4-es metró érkezik:
  22:00:34-kor.
  Az M2-es metró indul az Örs felé:
  22:05:04-kor.

  Az átszállási idő 4 perc 30 másodperc, másfél perccel több annál, amit te írtál. Érdekes, nem?

  Amúgy, tudom, te mindig csak arra veted mélyen “szakmai” tekintetedet, amerre jársz, de van ebben a városban egy másik metróvonal is, amihez illik az M4-et és az M2-t is igazítani. Nyilván egy három csatlakozási pontból álló rendszernek nem lehet minden pontján kényelmes, ám várakozást nem okozó átszállást létesíteni. A cél ilyenkor csak az lehet, hogy az idők másodperces tologatásával valamilyen optimum alakuljon ki. Mint jelen esetben.

 2. Palacsinta – gyere velem egyszer és próbálj meg normál tempóban haladva, nem a mozgólépcsőhöz futva, hogy első legyél, átsétálni és elérni a csatlakozást.

  Tudod én a BKVfigyelő -valós vagy valótlan- eseteivel ellentétben mindig kizárólag saját tapasztalataimról írok.

  A metró indulási időpontjainak módosításait tapasztalom. Pozitívum a 2-es esetében, hogy mindkét irányba azonos időpontban indul a metró-könnyű megjegyezni. Tény, hogy ez nehezíti az állomás kiürítést, de látom, hogy a Kálvinon, nagyon helyesen az állomás kiürítését végző lépcsőből 2 üzemel, míg a feltöltőből 1.

  Szerencsére a 4-es metrót ritkán használom, csak amikor a Köztársaság téren dolgozom pár hétig. Tényleg rémisztően üresek a vonatok. A Köztársaság kéri állomás meg.. Mindenképpen be kéne fejezni ezt a metróvonalat, de minimum a Bosnyákig el kell vinni, különben a pesti oldalon nem lesz utas. Tudom a vonalat nem ti (BKK)terveztétek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .